Els Premis Vinari anuncien des de Rubí els millors vins joves de l’any
Els cellers guardonats han rebut els guardons de mans del regidor de Comerç, Ton Brustenga Majó, i el director dels guardons, Ramon Roset Morera
Rubí ha tornat a ser l’escenari des d’on s’han desvelat els Premis Vinari als millors vins de l’any de l’última verema. El regidor de Comerç, Ton Brustenga Majó, i el director dels Premis Vinari, Ramon Roset Morera, han anunciat les ampolles guanyadores en un acte a l’antic celler cooperatiu de Rubí, on el 12 de juny també va tenir lloc el tast final del concurs. Alguns dels vins premiats es podran tastar aquest dijous també al Celler en el marc de tres tastos guiats, un d’ells amb maridatge de formatges. Per assistir-hi, cal adquirir l'entrada al web de Vadevi. L’entrega de premis ha comptat amb l’actuació del duet Axel Davis & Band.
El regidor de Comerç, Ton Brustenga Majó, ha refermat l’aliança entre els premis i la ciutat: “Rubí i els Premis Vinari som un tàndem magnífic. Compartim el respecte per la tradició vitivinícola, l’amor per la cultura i el territori i el convenciment que treballant plegats sempre arribem més lluny. Vins joves i vins de criança. Ens trobem còmodes en totes dues categories... perquè Rubí té l’empenta, la frescor i l’alegria dels vins joves; però també la profunditat, la consistència i la intensitat dels vins de criança”
Els Premis Vinari premien els vins joves en cinc categories que inclouen vins tranquils -blancs, negres i rosats- i vins escumosos -blancs i rosats-. En cadascuna d'elles s'han repartit medalles de plata, d'or i els grans ors, atorgades en funció de la puntuació obtinguda en el tast final. Els cinc vins millor puntuats són:
- Vi Blanc: Prohom Experientia Blanc Eco, celler Coma d’en Bonet (DO Terra Alta)
- Vi Rosat: Mallolet Rosat 2022 del celler Roig Parals (DO Empordà)
- Vi Negre: L’Heravi 2022, de les Vinyes del Gabriel (DO Montsant)
- Escumós: Cygnus Albireo Brut 2021, d’U més U fan tres (DO Cava)
- Escumós Rosat: Fest Brut Rosat Organic 2021, de Vallformosa (DO Cava)
Totes les categories han quedat repartides pel territori vitivinícola català amb un factor comú: la garnatxa. Prohom Experientia Blanc és un vi terraltí que el celler Coma d'En Bonet elabora a partir del cupatge majoritari de garnatxa amb viognier -aquest és per cert un vi que ha guanyat reconeixements dels Vinari en diverses ocasions-; el Mallolet Rosat és també una garnatxa, en aquest cas negra, que embotella Roig Parals des de l'Empordà. Vinyes d'en Gabriel s'enduen el màxim reconeixement gràcies a l'Heravi i d'una combinació magistral de garnatxes i carinyenes de vinyes velles de la zona del Montsant.
Pel que fa a les dues categories de vins escumosos també un tret comú: s'elaboren a partir de la tríada tradicional de xarel·lo, macabeu i parellada. Repeteix premi entre els escumosos joves el Cignys Albireo Brut 2021 d'U més U, que en l'edició passada també es va endur el gran or; i destaca amb la millor puntuació entre les bombolles rosades, el Fest Brut Rosat Organic 2021, de Vallformosa.
El podi per territoris l'encapçala la Denominació d'Origen Terra Alta, que ha aconseguit vint-i-una medalles, i la segueixen en segona posició la DO Cava (18), DO Empordà (17) i DO Penedès, amb 15. La resta de regions vitivinícoles de Catalunya també s'enduen reconeixements pels seus vins, que van de les cinc medalles per al Montsant i DOQ Priorat, a la medalla d'Alella. El Pla de Bages n’obté tres i Catalunya, Conca de Barberà, Costers de Segre i Tarragona, dues.
Els Premis Vinari tanquen així la primera fase del concurs. A primers de setembre tindrà lloc la segona convocatòria de tast final, de nou al Celler de Rubí, que determinarà els premis de les categories de criança d'aquesta onzena edició dels guardons.
La gala d’entrega dels Premis Vinari 2023 tindrà lloc divendres 6 d’octubre.