L'Espai ARTBORETUM ha estat un punt de referència per als rubinencs i rubinenques durant aquesta Festa Major (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Els rubinencs i rubinenques espremen al màxim la programació de la Festa Major de Sant Pere

En una edició encara marcada per la pandèmia, la ciutadania ha omplert amb responsabilitat tots els escenaris de la celebració, entre els quals ha destacat especialment el nou Espai ARTBORETUM

La Festa Major de Rubí ha tancat edició aquest dimarts amb el tradicional espectacle piromusical des de l’Escardívol. Enrere han quedat cinc dies de celebracions marcats encara per la situació de pandèmia, que ha obligat a reduir la programació i adaptar-la a les mesures de seguretat vigents.

Malgrat les limitacions, els rubinencs i rubinenques han pogut gaudir de més d’una vuitantena d’activitats que s’han distribuït en espais delimitats i amb control d’accés, fet que ha permès una correcta gestió de l’aforament i les distàncies. Ha estat una Festa Major descentralitzada, on s’han hagut de descartar escenaris de referència com l’Escardívol o la rambla del Ferrocarril, però on també se n’han afegit de nous, com l’Escola Montessori o l’Espai ARTBORETUM. Tot plegat amb l’objectiu d’evitar aglomeracions i oferir les màximes garanties de seguretat a la ciutadania.

Per aquest mateix motiu, tot i que la gran majoria d’activitats eren gratuïtes, s’ha requerit entrada o reserva prèvia per poder-hi assistir. El públic ha adquirit al voltant de 10.000 localitats, amb les quals s’han completat els aforaments de gairebé tots els espais de la festa.

Per a l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, cal fer un bon balanç d’aquests cinc dies de celebracions: “Hem programat la millor Festa Major que podíem fer donades les circumstàncies, apel·lant a la responsabilitat, al civisme i al compliment de les restriccions. I en això hem de donar infinites gràcies a la ciutadania perquè la resposta ha estat exemplar”. L’alcaldessa ha destacat que no era fàcil abordar una celebració limitada pel context sanitari, ja que “a Rubí estem acostumats a festes majors de moltíssima participació”.

La cura que han tingut els serveis tècnics de l’Ajuntament a l’hora de planificar totes les activitats s’ha traduït en una celebració sense cap incidència destacada, en què la ciutadania ha deixat palès el seu desig de retrobament i d’homenatge després d’un any i mig de grans dificultats.

 

Èxit del nou Espai ARTBORETUM

La gran novetat d’aquest any ha estat l’Espai ARTBORETUM, situat al parc del Castell; un emplaçament d’accés lliure que reunia l’única zona de restauració de tota la festa, un mercat d’art i moda, i una programació diària d’actuacions a càrrec d’artistes locals. L’espai ha obert totes les jornades en un horari ampli, que arrencava a mig matí i finalitzava a les 23 h, permetent així un flux constant de persones. En algunes franges horàries del cap de setmana, l’ARTBORETUM ha tingut tant èxit que ha calgut regular l’entrada de persones per poder mantenir l’aforament màxim. “La resposta ha estat fantàstica perquè és un espai obert que permet respectar molt les mesures de seguretat, i on la gent ha pogut gaudir de la música, la cultura, la natura...”, ha manifestat l’alcaldessa, qui confia que l’emplaçament pugui arribar a tenir aviat una programació cultural pròpia fora de la Festa Major.

Per l’escenari de l’ARTBORETUM, han passat aquests dies els mags Oscar Sanjuan i Mag Esparragow, i els músics locals Joa Lwest, Sergi Estella, Roger Margarit, Golconda i Andrea Mir.

 

Activitats per a tothom

La programació de la Festa Major ha donat cabuda a tot tipus de propostes. El teixit associatiu hi ha tingut l’habitual protagonisme tot i que en menor mesura, ja que el context sanitari dificultava la realització de moltes activitats tradicionals d'aquests dies. En l’àmbit de la cultura popular i tradicional, no hi han faltat la ballada de l’Esbart Dansaire de Rubí, el Concurs de Colles Sardanistes, les audicions de sardanes, o la mostra de música i danses tradicionals gallegues. Altres propostes clàssiques com els correfocs, les tabalades o les passejades de gegants s’han adaptat a formats estàtics, com també s’han reinventat el seguici de Festa Major, que enguany ha esdevingut una exposició de vestits i imatgeria que es podrà visitar fins al 4 de juliol al Celler, o l’exposició Foto Viva, del Grup Fotògrafic El Gra, que s’ha pogut visionar en format digital a la pantalla del Punt d’Informació de la Festa Major.

Les entitats esportives també han estat molt presents a la festa, organitzant competicions i exhibicions a diferents equipaments de la ciutat, com per exemple el torneig del CEB Sant Jordi a la pista recentment pintada del parc de la Pau i la Natura, l’exhibició de gimnàstica del GAER o l’Open Internacional de Petanca a l’estadi de Cova Solera.

La programació també ha tingut en compte el públic familiar, amb propostes específiques com la doble sessió del xou musical Big Chicken de Xiula, els espectacles de màgia de l’Espai ARTBORETUM i del Teatre Municipal La Sala, els tallers i narracions de contes de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, el torneig infantil d’escacs o el raval infantil. A més, El Celler ha tornat a ser la seu del Cicle de Circ i Dansa Contemporània, que ha permès gaudir a tota la família de les acrobàcies i habilitats de diferents companyies.

Pel que fa a la joventut, ha tingut el seu espai de referència a l’Escola Pau Casals, on s’han programat les diferents activitats de Rubí Jove. Aquestes han inclòs l’exhibició de talent Rubí Jove expressa!, a càrrec de diferents usuaris i usuàries de l’Espai Jove Torre Bassas, el doble concert organitzat per La SoniK i els actes de commemoració del Dia de l’Orgull LGTBI+, sempre amb un notable èxit de públic.

La Festa Major tampoc ha descuidat altres públics. Entre les més de vuitanta activitats programades, també hi ha hagut visites guiades per descobrir el patrimoni i la història de la ciutat, propostes protagonitzades per la gent gran com el clàssic Casal Xou, i espectacles tan celebrats com Carlos, Benjamí & Héctor Show. L'espectacle més trinqueru!

 

Molta música

La música és el principal fil conductor de qualsevol Festa Major. Enguany ha tornat a ser-hi present a través del festival RRandom, que entre el 20 i el 28 de juny ha portat a Rubí una dotzena d’artistes. Per primer cop, l’esdeveniment no incloïa actuacions gratuïtes a l’Escardívol i, com en el cas de la programació de la Festa Major, era necessari reservar localitat per a tots els concerts. En el cas de les entrades de pagament, l’import íntegre anava destinat a la Creu Roja.

El públic ha adquirit un total de 4.173 localitats per als diferents concerts programats durant el festival. Les cites de més èxit quant a volum d’assistents han estat la doble actuació d’Hija de la Luna i Versión Imposible, amb l’aforament del parc del Castell complet, i el concert del grup Oques Grasses, que va vendre més d’un miler de localitats.

Durant la Festa Major, la música també ha sonat en altres formats i emplaçaments. A banda del ja mencionat Espai ARTBORETUM o dels concerts joves de l’Escola Pau Casals, també s’ha pogut gaudir d’una àmplia programació de jazz i de blues als jardins de l’Ateneu, on també hi ha actuat l’Obrador Coral de Rubí.

Bona part d’aquestes músiques han quedat recopilades a l’espectacle final de pirotècnia gràcies a la transmissió sincronitzada de Ràdio Rubí.