Els rubinencs procedents de la Unió Europea o de països amb conveni de reciprocitat poden inscriure’s al cens electoral per votar a les eleccions municipals del maig
El tràmit es pot fer a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) o bé a l’Oficina del Cens Electoral
Els ciutadans i les ciutadanes de la Unió Europea (UE) residents a l’Estat Espanyol i les persones procedents de països que hagin signat amb Espanya un acord de reciprocitat de vot podran votar a les eleccions municipals que se celebraran el 28 de maig de 2023. Per exercir aquest dret a vot és imprescindible estar inscrit al cens electoral.
El termini per sol·licitar aquesta inscripció finalitza el 30 de gener de 2023 per a les persones de la UE (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Eslovaca, República Txeca, Romania, Suècia i Xipre) i el 15 de gener de 2023 per a persones immigrades procedents d’un dels països amb conveni de reciprocitat (Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit, Trinidad i Tobago, Xile). En tots dos casos, cal que la persona sol·licitant tingui 18 anys o més i estigui inscrita al Padró municipal d’habitants.
Les persones procedents de la UE, si anteriorment no han participat en cap procés electoral, disposen fins al 30 de gener de 2023 per manifestar la seva voluntat de votar. En aquest cas, cal que ho facin detallant si és per a les eleccions municipals, les del Parlament Europeu o totes dues. La declaració formal d’intenció de vot es pot realitzar personalment a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) o bé adreçant-se a l’Oficina del Cens Electoral, per Internet (https://sede.ine.gob.es) o correu postal.
En el cas de les persones de països amb conveni de reciprocitat, a més de ser majors d’edat i estar inscrites al padró, cal que hagin residit legalment al territori espanyol el temps exigit en l'acord amb el seu país d’origen: 3 anys el dia de la votació en el cas de Noruega, 3 anys en el moment de fer la sol·licitud pels nacionals del Regne Unit i 5 anys en el moment de fer la sol·licitud per a la resta. En el cas que no es pugui deduir el temps de residència requerit a la targeta d’identitat d’estranger, s’haurà de sol·licitar un certificat de residència la comissaria de la Policia Nacional. Per poder votar, aquestes persones han de sol·licitar la inscripció al cens electoral encara que ja hagin participat anteriorment en algun procés electoral. Ho poden fer a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) o bé adreçant-se a l’Oficina del Cens Electoral, per Internet (https://sede.ine.gob.es) o correu postal.
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) s’ha adreçat per carta als ciutadans i ciutadanes procedents de la UE i a la ciutadania de països amb conveni de reciprocitat que compleixen els requisits per informar-los del tràmit.
L’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) també n’informa les persones oportunes en el moment de tramitar el padró.