Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Fins al 15 d’octubre no es pot fer foc en terrenys forestals sense autorització L’any passat, l’Ajuntament va executar tasques de prevenció d’incendis a les urbanitzacions i enguany continuarà realitzant actuacions en aquest mateix sentit https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Fins al 15 d’octubre no es pot fer foc en terrenys forestals sense autorització

L’any passat, l’Ajuntament va executar tasques de prevenció d’incendis a les urbanitzacions i enguany continuarà realitzant actuacions en aquest mateix sentit

Els treballs se centren a realitzar l’estassada de matollar i la retirada d’arbres tombats o morts, entre d’altres (foto: Ajuntament de Rubí).
Els treballs se centren a realitzar l’estassada de matollar i la retirada d’arbres tombats o morts, entre d’altres (foto: Ajuntament de Rubí)

Des del 15 de març i fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal sense l’autorització expressa de la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi de la Generalitat de Catalunya. Aquesta prohibició entra en vigor en un dels anys més complicats pels efectes de la sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, derivada, principalment, de l’escassetat de precipitació efectiva en els últims tres anys.

Els boscos estan rebent un fort impacte per la climatologia (sequera, pedregades, els últims grans incendis, etc.). Des de fa anys, s’observen diferents espècies que estan morint. Els arbres secs i morts per sequera, encara que plogui, no es recuperen i són combustible que, en cas d’incendi, crema amb molta més facilitat.

La sequera ha portat els nostres boscos a una situació límit i la millor manera de reduir el risc d’incendi serà la plena consciència del perill per part de tothom”, ha assegurat el regidor de Sostenibilitat i medi, Andrés Medrano Muñoz.

Per a fer foc en terreny forestal cal sol·licitar una autorització mitjançant aquest formulari.

 

Actuacions per prevenir la propagació d’incendis

Durant el 2023, l’Ajuntament va fer importants actuacions per a la prevenció d’incendis a les urbanitzacions i enguany té la voluntat de continuar executant aquestes tasques.

Durant el mes de maig, es va executar el contracte d’emergència de manteniment de franges de protecció de les urbanitzacions de Serrafossà, Ximelis, Sant Muç, Castellnou, Can Solà i Can Barceló. Es va actuar en 34,97 ha de sòl municipal, on es va fer l’estassada de matollar tant manual com mecanitzada, la retirada d’arbres tombats o morts, la poda baixa dels arbres i dels arbusts i el desbrossament de la canya del torrent de Sant Muç i del torrent de Can Solà. Tot plegat, segons els requeriments del Decret 123/2005.

Paral·lelament, es van dur a terme treballs de gestió forestal de finques privades a través de la RUCA (Associació de Propietaris Agro-Forestales de Rubí, Ullastrell, Castellbisbal y Abrera). Es va actuar a 2 ha de Sant Muç i a 9,35 ha de Can Roig. Els treballs van consistir en la tala d’arbres ─amb l’objectiu de reduir el risc d’incendi forestal, rebaixant la biomassa forestal combustible present─ i l’aclarida de millora en zones on els arbres es troben molt a prop els uns dels altres, deixant sempre els exemplars de major mida, més ben conformats i que presenten un millor creixement.

També es va realitzar una aclarida de millora en una parcel·la municipal que llinda amb les urbanitzacions de Sant Muç i de Castellnou, d’una una superfície de 6 ha, per afavorir la recuperació del bosc amb espècies autòctones.

De cara a aquest 2024, es durà a terme el manteniment de la franja perimetral de prevenció d’incendis de la urbanització de Can Barceló i el manteniment de parcel·les de Can Barceló, Castellnou i Can Solà (gràcies a una subvenció del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona), així com la recuperació del torrent de Sant Muç amb l’extracció de rizoma de canya americana.

Objectius de Desenvolupament sostenible