Greenpeace cita el projecte Rubí Brilla com a referent internacional en el camp de les renovables i l’eficiència energètica
L’ONG ha fet una radiografia social del medi ambient a Espanya, destacant els aspectes positius i negatius de cada comunitat autònoma
L’ONG Greenpeace ha publicat l’informe Radiografia social del medi ambient a Espanya, on analitza, per comunitats autònomes, l’impacte social derivat de la gestió de la crisi. Al document, l’entitat ecologista destaca el projecte municipal Rubí Brilla ─impulsat per l’Ajuntament de Rubí─ com a exemple internacional per al sector de les renovables.
Fruit d’aquesta anàlisi, Greenpeace ha descobert que darrera de les agressions i de les retallades que ha patit l’entorn natural durant aquests anys de crisi s’hi amaguen dures conseqüències socials. Així, per exemple, l’ONG ha establert el vincle entre, d’una banda, la destrucció del litoral i, de l’altra, els escàndols de corrupció i el malbaratament de diners públics; també entre una política energètica que només beneficia a les companyies elèctriques i la pobresa energètica, o entre la gestió forestal i les privatitzacions i la pèrdua de drets laborals.
Segons Greenpeace, aquesta radiografia social del medi ambient permet demostrar que l’entorn natural és una de les principals víctimes de la crisi i que la ciutadania és qui en pateix les conseqüències. A Catalunya, per exemple, l’ONG cita com a aspectes negatius l’ombra del fracking, la forta addicció al gas, el fuel i el carbó i els diversos reactors nuclears operatius (energia); la contaminació de l’aire i els vessaments que fan determinades empreses químiques (indústria i contaminació); l’àmplia superfície de cultius transgènics i la desaparició de les polinitzadores (agricultura); o l’avanç de la desertificació (boscos), entre d’altres.
A Radiografia social del medi ambient a Espanya, l’entitat ecologista també ha volgut analitzar i posar en valor les bones iniciatives i polítiques mediambientals. En aquest sentit, Greenpeace ha citat el projecte Rubí Brilla com a referent nacional i internacional en l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables. En l’àmbit energètic, l’informe també destaca que Catalunya és la segona comunitat amb major potència generada per energia hidràulica, que podria abastir amb energies renovables 18 vegades tota la seva demanda d’electricitat i que la ciutadania, a través de diverses plataformes, està a favor d’un model renovable. En el camp de la indústria i la contaminació, posa de manifest que també existeix una mobilització ciutadana per minimitzar la contaminació de l’aire a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En l’àmbit de l’agricultura, destaca els municipis que s’han declarat lliures de transgènics i que Catalunya és la comunitat amb la segona major superfície dedicada a l’agricultura ecològica. I en l’apartat dedicat als boscos posa exemples de bona gestió forestal.