L’Espai Expositiu Aula Cultural dona a conèixer el Subirachs més polifacètic
L’equipament municipal acull fins al 26 d’octubre una cinquantena d’obres de l’important escultor català, autor del monument a les víctimes de la rierada de Rubí
L’Espai Expositiu Aula Cultural presenta fins al 26 d’octubre Subirachs. Artista polifacètic, una mostra organitzada pel Museu Municipal Castell (MMUC) i l’Espai Subirachs que documenta les múltiples facetes artístiques de l’escultor català. L’exposició s’ha inaugurat aquest dissabte, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional dels Museus.
Josep Maria Subirachs (Barcelona, 1927-2014) és un dels exponents més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX. L’autor és conegut sobretot per la seva obra pública i monumental, de la qual en són exemples el monument a Francesc Macià de la plaça Catalunya de Barcelona, les diverses escultures erigides a Montserrat i el monument a les víctimes de la rierada de Rubí, present al pont de Cadmo des del 1963. El seu nom també està lligat irremediablement al seu encàrrec més internacional: el conjunt escultòric de la façana de la Passió de la Sagrada Família, en el qual va treballar durant vint anys.
Subirachs. Artista polifacètic reuneix una cinquantena de peces representatives de la producció més personal de l’escultor. Es tracta de dibuixos, litografies, pintures i escultures de petit i mitjà format que descobreixen un Subirachs dotat per a moltes disciplines, amant de l’arquitectura i amb un estil que va evolucionar al llarg dels anys. Les obres instal·lades a Rubí configuren un relat que arrenca als anys 50, quan l’autor ja cultiva un llenguatge propi al marge dels seus mestres: la figuració expressionista. L’exposició aborda a continuació l’etapa més abstracta de l’artista, durant la qual va fer el monument de Rubí i algunes de les seves obres més emblemàtiques a l’espai públic, i segueix amb un retorn a la figuració des d’un punt de vista nou, més metafòric. Finalment, plasma a través de diverses peces la vocació de Subirachs per l’arquitectura, una disciplina que no va poder desenvolupar per les seves circumstàncies familiars però que va ser molt present a les seves escultures, pintures i obres gràfiques.
Judith Subirachs, directora de l’Espai Subirachs i comissària de la mostra, ha fet valer les peces exposades a Rubí: “Aquest és un Subirachs més a escala humana, que fa obra de petit i mitjà format, més destinada al col·leccionisme. És obra més d’experimentació, que l’artista fa a la intimitat del seu taller, sense la pressió d’un client ─perquè l’obra que està a l’espai públic sempre és obra d’encàrrec─. Hem fet una selecció de cinquanta obres a través de les quals volem mostrar com Subirachs, a la seva llarga trajectòria, va evolucionant i va canviant de llenguatge”. Judith Subirachs ha reivindicat el caràcter polièdric d’un artista que és molt recordat per la seva obra “més mediàtica i més polèmica”, els grups escultòrics de la Sagrada Família, però que té catalogades altres 10.000 peces molt diverses.
La inauguració de l’exposició ha comptat amb l’assistència del tercer tinent d’alcaldia, Andrés Medrano Muñoz, i del regidor d’Educació, Víctor García Correas. Medrano ha agraït el privilegi d’acollir a Rubí una exposició que ofereix una visió tan completa i transversal de l’obra de Subirachs: “Als que només tenim possibilitat de gaudir de l’art, que no tenim aquesta capacitat de crear-lo, ens meravella com aquestes persones, a través del seu pensament, passen del concepte al dibuix, les dues dimensions, les tres dimensions, l’evolució dels materials... Això en Subirachs és claríssim. Està a la plaça Catalunya, està a Montserrat, està a la Barceloneta, està a Rubí... Segurament és impossible pensar en un artista del segle XX que tingui tanta presència a l’espai públic a Catalunya, que sigui tan conegut per la ciutadania en general”.
L’exposició Subirachs. Artista polifacètic es podrà visitar gratuïtament a l’Espai Expositiu Aula Cultural fins al 26 d’octubre. Coincidint amb la Festa Major, hi ha prevista una visita guiada a càrrec de Judith Subirachs.