L’equip de govern proposa un pressupost adaptat a la nova conjuntura del 2021
Els comptes per a l’any vinent continuen en la línia de posar les persones al centre de la gestió municipal
L’equip de govern ha presentat aquest divendres la seva proposta de pressupostos municipals per al 2021, que ascendeix a 80,3 milions d’euros, un 2% menys que l’any en curs. Aquesta xifra inicial es complementa amb un crèdit de 18,5 milions d’euros que aniran destinats a promoure projectes de ciutat. Els diners provinents d’aquest préstec assumeixen una previsible davallada d’ingressos.
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i la segona tinenta d’alcaldia, Ànnia García Moreno, han presentat els comptes aquet divendres al matí en una roda de premsa que ha tingut lloc a la sala de plens. Segons han explicat, la cohesió social, el servei a les persones, la qualitat de l’espai públic, la promoció econòmica i la creació d’ocupació són les prioritats d’aquests pressupostos.
Martínez ha explicat que són uns comptes que “posen les persones al centre de l’acció de govern“ i que aquesta injecció financera permetrà “encarar alguns dels projectes històrics de la ciutat i, a més, prepara-la per al futur”. L’alcaldessa ha contextualitzat aquestes xifres en la conjuntura de crisi sanitària i econòmica actual. Per això, ha assenyalat que “és un pressupost dinàmic que s’anirà adaptant a les necessitats de la ciutadania”.
Per la seva part, la segona tinenta d’alcaldia ha insistit que aquests comptes “permeten tirar endavant temes pendents i permeten mirar el futur”. García ha remarcat l’aposta d’inversió en l’àmbit de l’habitatge, que “permetrà incrementar el parc públic, a través del nou espai d’emergència habitacional, de la compra d’habitatge i un programa de rehabilitació del parc públic”.
La proposta de pressupost de 2021 té en compte el Pla de mandat i el Pla d’acció municipal (PAM) com a full de ruta de l’acció municipal durant el mandat. Alhora, aquests dos documents conviuen amb el Pacte per a la recuperació econòmica i social de la ciutat de Rubí post Covid 2019, aprovat pel Ple el passat 3 de setembre.
El desplaçament de les línies d’alta tensió, dotat amb 3,7 milions d’euros, i la inversió en habitatge, de 4,1 milions d’euros, són les principals partides d’aquesta proposta, seguida de la millora de l’estadi del Joventut 25 de Setembre, amb 3 milions d’euros.
La pacificació de l’avinguda de l’Estatut i la millora del parc de Ca n’Oriol contemplen una inversió de 1,5 milions d’euros. De la seva banda, la primera fase de la construcció de l’edifici Supersond disposa d’una partida d'1,9 milions d’euros, i l’adequació i millora de la plaça de Pearson contempla una inversió d’1 milió d’euros.
El crèdit també servirà per tirar endavant la segona fase del Pla d’arbrat, com també els plans d’asfaltat i millora de voreres al centre, a urbanitzacions i als Polígons d’Activitat Econòmica (PAE), així com la millora de l’avinguda de les Flors.
Dotar els equipaments municipals de millor eficiència energètica i la redacció del projecte de la zona esportiva de Can Mir són altres de les inversions que es desenvoluparan gràcies al préstec.
En paral·lel, també s’ha explicat que la proposta global d’inversió de cara l’exercici 2021 compta amb una subvenció de la Diputació de Barcelona que s’enfila als 3,6 milions d’euros. Amb aquests diners, està previst executar les obres de millora de la sala d’exposicions de l’Antiga Estació, ampliar les instal·lacions del tanatori municipal, tirar endavant les obres del FabLab, millorar l’eficiència energètica de l’enllumenat dels PAE, adequar els accessos al pont de Sant Joan i millorar la plaça de Celso Emilio Ferreiro i el seu entorn, entre d’altres inversions per millorar l’espai públic.
Una altra novetat de la proposta de pressupostos és que aquesta s’ha redactat tenint en compte la perspectiva de gènere.
Aquests números es portaran a aprovació del Ple municipal a la sessió de dijous vinent.