L’Ajuntament ja està tractant els pins afectats per la plaga (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament aplica mesures preventives per preservar i regenerar l’arbrat del bosc de Ca n’Oriol

Una plaga de “perforador de pins” afecta a diferents exemplars ubicats en aquest espai

L’Ajuntament està fent tot un seguit d’actuacions al bosc de Ca n’Oriol per salvar els pins que presenten un estat sanitari molt greu provocat per una plaga. A la primavera d’enguany es va detectar que aquests exemplars estan colonitzats per un coleòpter anomenat “perforador de pins” (Tomicus destruens) que, específicament, afecta als boscos de pi blanc (Pinus halepensis) i de pi pinyoner (Pinus pinea).

Aquest gènere produeix dos tipus de danys: d’una banda, galeries subcorticals als troncs i branques gruixudes i, de l’altra, galeries als branquillons de les capçades dels pins. Els atacs als troncs són mortals, atès que a través de les galeries maternes s’introdueixen fongs i produeixen la degradació del floema del perímetre de la galeria i la destrucció dels canals floemàtics. La greu sequera que ha sofert la vegetació ha provocat la proliferació d’aquesta plaga.

Tots els pins del bosc de Ca n’Oriol es poden veure afectats per aquest coleòpter si no es realitza el tractament sanitari adequat i es talen els arbres morts ja afectats.

El protocol a aplicar per tal de frenar la plaga és, en primer lloc, talar tots els arbres ja morts a causa d’aquest insecte i, després, aplicar els tractaments sanitaris adients al conjunt d’arbres on l’afectació encara és incipient.

El perforador de pins (Tomicus destruens) comença a volar des de mitjans de setembre fins que la temperatura màxima és menor de 20 °C. Entre els mesos d’octubre i desembre es realitza la posta de la primera generació, que emergirà durant els mes de març. Per això els tractaments es programen entre els mesos de setembre i març.

Al juliol d’enguany es va procedir a talar i eliminar la fusta de pins afectats pel coleòpter i es preveu que encara hi resten uns 15 exemplars més per tallar.

També es preveu la col·locació de trampes biològiques entre els mesos de setembre a març per capturar insectes adults en cas que es produeixi una pujada de temperatura i eclosionin les postes.

 

Nova plantació

Es preveu la plantació de 25 pins pinyoners i 15 alzines de 2 metres d’alçada i diàmetre de 15 cm al llarg de la vessant sud del bosc de Ca n’Oriol.

Caldrà reforçar el poblament arbustiu i la regeneració llenyosa al sotabosc amb la plantació de 150 espècies d’heura comuna (Hedera helix), arç blanc (Crataegus monogyna), aladern (Rhamnus alaternus), llentiscle (Pistacia lentiscus), englantiner (Rosa sempervirens), marfull (Viburnum tinus) i arboç (Arbutus unedo).

Aquesta plantació s’efectuarà entre els mesos d’hivern i es mantindrà el seu reg de suport durant dos anys per garantir la seva supervivència.

 

Altres tractaments que s’apliquen

Des de fa vuit anys, el Servei de Sostenibilitat i Medi de l’Ajuntament efectua dos tractaments anuals pel que fa a l’estat sanitari de les alzines per evitar la proliferació de Kemes vermilio Kermococcus vermilio) ─també conegut com a “Cochinilla de las encinas”─, morrut o barranyiquer del roure (Cerambix cerdo) i perforador del suro (Coraebus undatus).

A partir d’aquests tractaments ─el darrer es va efectuar a mitjans de juny de 2024─, les alzines estan responent favorablement i no s’ha detectat cap baixa.