El Consell Municipal de Salut s’ha reunit aquesta setmana (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament comparteix informació amb el Consell Municipal de Salut

L’òrgan de participació ciutadana ha conegut les accions impulsades pel Consistori en l’àmbit de la salut durant aquest any, així com un avanç de les línies que se seguiran el 2023

L’Ajuntament ha convocat aquesta setmana el Consell Municipal de Salut, integrat per grups polítics, entitats, serveis i organismes que treballen en l’àmbit sanitari, per compartir amb els seus integrants les accions realitzades aquest any en matèria de salut, així com les principals línies de gestió per al 2023.

Un dels temes que s’han destacat durant la trobada ha estat l’abordatge del benestar emocional de la població jove, que s’ha materialitzat en diversos tallers adreçats a l’alumnat del primer cicle de secundària. Un total de 678 joves han participat en aquestes activitats, que han tractat temes com les habilitats socials i la capacitat de resolució de problemes, les estratègies d’afrontament, l’autoestima o l’optimisme.

El tractament del benestar emocional ha estat integral ja que també s’han ofert tallers per al professorat per dotar-lo d’eines per fer detecció precoç del risc de suïcidi i saber com enfrontar-s’hi, i tallers per a les famílies amb l’objectiu de reforçar els factors de protecció i ajudar-les a detectar el patiment emocional del seus fills i filles.

En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament ha editat la Guia per a la prevenció del suïcidi amb l’objectiu de trencar tabús i falses creences sobre aquest tema, orientar sobre els diversos factors de risc i de protecció, i oferir pautes i recursos per al seu abordatge. 

  

Divulgació sobre salut

A la trobada del Consell Municipal de Salut, també s’ha fet valer la tasca divulgativa de l’Aula de Salut de Rubí, que ofereix amb regularitat xerrades informatives sobre els temes més diversos relacionats amb la salut i el benestar. Aquesta proposta ha estat escollida com a pràctica significativa per la Diputació de Barcelona i per la Fundació Pi i Sunyer.

Igualment, s’han destacat els 128 tallers per promoure hàbits saludables que es van impartir a l’alumnat de primària i secundària durant el curs 2021-2022 i els 127 que hi ha programats en aquest moment.

Una altra acció que s’ha compartit amb les persones integrants del Consell Municipal de Salut és la senyalització que s’ha començat a col·locar en embornals i clavegueram amb l’objectiu d’informar sobre les actuacions de control de plagues realitzades per l’Ajuntament. En aquest mateix àmbit, s’ha avançat la intenció d’abordar la proliferació d’algunes plagues des de la prevenció i la divulgació.

  

Noves accions per al 2023

Aquesta darrera sessió del Consell Municipal de Salut ha permès anticipar algunes de les línies de gestió municipal que s’emprendran el 2023 en aquesta matèria. Així, s’ha informat que s’elaborarà un Pla local d’addiccions i pantalles, que es treballarà amb especial atenció el tema de l’alimentació com a factor de protecció de les malalties no transmissibles, i que també s’abordaran els trastorns de la conducta alimentària i l’ús de les xarxes socials entre la joventut.

La trobada del Consell Municipal de Salut ha estat presidida per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, qui ha destacat “la importància d’aquest treball en xarxa i transversal per poder fer front als reptes de salut. Aquest any, s’ha fet molt bona feina de prevenció des del Servei de Salut Pública i s’ha posat el focus en qüestions cada cop més rellevants, com el benestar emocional de les persones joves. La nostra voluntat és seguir en aquesta línia”.