L’Ajuntament convida la ciutadania a participar en la definició i futura gestió dels horts municipals de Cova Solera
Aquest divendres s’ha convocat una sessió de treball per recollir les propostes dels rubinecs sobre la gestió d’aquests terrenys de cultiu
L’Ajuntament de Rubí està adequant un solar municipal situat a la cruïlla entre l’avinguda de Cova Solera i el carrer de Luxemburg per a destinar-lo al cultiu. La gestió i ús d’aquests horts municipals, que ara s’ha de definir amb la col·laboració de la ciutadania, estarà oberta a diferents col·lectius de la ciutat: tant persones en risc d’exclusió social com persones motivades per l’agricultura ecològica de proximitat. Aquest divendres a les 19 h, l’Ajuntament ha convocat els rubinencs i les rubinenques a la Biblioteca Mestre Martí Tauler per recollir la seva opinió sobre la futura gestió d’aquests terrenys de conreu.
El projecte d’horts urbans que impulsa el consistori persegueix diversos objectius. En l’àmbit de l’agricultura ocupacional, pretén oferir una activitat d’oci que millori el benestar personal de rubinencs a l’atur o en risc d’exclusió; millorar l’alimentació i el subministrament d’aliments a través de l’autoconsum de les parcel·les individuals de l’hort, i oferir un entorn de relació social sa i col·laboratiu on tots els usuaris puguin participar del projecte i de les decisions. Pel que fa a la inserció laboral, es vol donar eines i suport a la ciutadania en àmbits relacionats amb l’agricultura, el processat i la distribució d’aliments. Paral·lelament, es busca oferir verdures ecològiques produïdes a la mateixa ciutat, proporcionar parcel·les d’autoconsum, realitzar formació en agricultura ecològica i fer participar els consumidors i usuaris en la sostenibilitat del projecte i en la presa de decisions.
La intenció de l’Ajuntament és que el projecte tingui un elevat nivell d'autogestió per afavorir que s'adapti a les necessitats reals dels usuaris. Per aquest motiu, el consistori vol promoure la creació d'una associació d'usuaris i hortolans que tingui un elevat nivell d'autonomia.
Per concretar el model de gestió dels horts, aquest divendres es durà a terme una sessió de treball participativa, durant la qual es recolliran les propostes dels rubinencs i les rubinenques que ajudaran a definir de quina manera es formalitza la implicació de les entitats en l'ús i la gestió del projecte i quines activitats podran realitzar-se a l'hort que puguin respondre a les necessitats dels diferents col·lectius (formacions, oferta de productes, espais d'ús col·lectiu, etc), entre d’altres. “Des de l’Ajuntament volem que l’hort sigui un projecte en el qual es puguin implicar entitats i persones de Rubí, no només aportant-hi idees, sinó també proposant models organitzatius i implicant-se directament en el seu ús i gestió”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez. A banda de la sessió participativa, també s’ha habilitat un formulari al web municipal per recollir les opinions de la ciutadania i de les entitats. Aquest qüestionari es pot omplir fins l'11 de juliol.
Adequació dels terrenys
Durant el decurs dels treballs d’adequació del solar s’han hagut de dur a terme moviments de terres a causa de l’important desnivell del terreny. També s’està construint una nau d’uns 100 m2 que conté vestidors, banys i una zona de magatzem. En el marc d’aquesta actuació, que forma part del Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015, també s’està col·locant una tanca perimetral, es durà a terme la parcel·lació dels horts i s’executarà tant el sistema d’aportació d’aigua a goteig com l’escomesa elèctrica. La superfície de cultiu dels horts urbans serà d’uns 5.000 m2.