L’Ajuntament de Rubí guanya en transparència gràcies al nou portal Open Data
La plataforma que ha impulsat el Consistori és de les poques de l’Estat espanyol que permeten interactuar amb les dades publicades
L’Ajuntament de Rubí posa en marxa el portal Open Data Rubí, una eina que permetrà a qualsevol ciutadà, empresa, entitat o institució consultar i utilitzar les dades i la informació pública tant de la ciutat com de l’activitat municipal. Amb aquesta iniciativa, el Consistori vol fomentar la transparència, posant a l’abast de tothom tota la informació relacionada amb la gestió pública.
El portal Open Data Rubí, que es pot consultar a l’adreça https://opendata.rubi.cat/, és un instrument per facilitar un govern obert, més pròxim, més transparent i més dialogant amb la ciutadania. En un context on cal recuperar espais compartits entre la ciutadania i les institucions, el Consistori rubinenc entén que un primer pas imprescindible és el de posar a l’abast de tots els ciutadans les dades públiques. Aquestes dades es publiquen amb un doble objectiu: d’una banda, millorar la transparència pública, element clau per a la qualitat democràtica de les institucions; i de l’altra, per facilitar la generació de coneixement col·lectiu.
El de Rubí, juntament amb el de Gavà, són els únics portals de dades obertes de l’Estat espanyol que actualment van més enllà de permetre simplement la descàrrega de les dades. Com ha explicat l’alcaldessa, Carme García, “el de Rubí incorpora una novetat: aquesta plataforma és interactiva, de manera que no són dades inertes, sinó que la gent hi pot interactuar, fer cerques i gràfics. Els ciutadans la podran fer servir per satisfer la seva curiositat, per fer anàlisis o estudis, cosa que per nosaltres és important, i fins i tot també per crear activitat econòmica, creant aplicacions que es poden posar a disposició d’altres ciutadans”.
Amb la publicació d’aquestes dades, l’Ajuntament de Rubí s’avança uns mesos a l’obligatorietat de posar a disposició de la ciutadania les dades de l’administració que dicta la Llei 19/2013 de 9 de desembre de Transparència, accés a la informació pública i bon govern, que estableix el desembre de 2015 com a data límit perquè els ajuntaments s’adaptin a la norma.
Dades obertes
L’obertura de dades consisteix en posar a l’abast de tothom la informació que existeix a les diverses bases de dades municipals, en formats digitals, estandaritzats i oberts, seguint una estructura clara que en permeti la comprensió.
El conjunt de dades que es fan públiques a través d’aquest portal es valida en el marc de la Comissió de transparència i bon govern, en la qual hi són presents totes les formacions polítiques amb representació al Ple municipal. Entre d’altres, s’hi poden trobar dades relatives a les eleccions, a la població, a les actuacions de la Policia Local o a la demografia de la plantilla de l’Ajuntament.
Aquest portal té vocació de ser una eina viva. En aquest sentit, s’aniran afegint noves dades a mesura que aquestes es vagin generant. A més, a banda de poder ser consultades i descarregades, les dades també es poden utilitzar per generar nous serveis i aplicacions, així com complementar aquells que presta l’Ajuntament.
Els usuaris poden accedir al conjunt de dades a nivell general o bé fer-ho per categories. També es poden consultar a partir de la seva recreació en gràfiques o mapes. Per tal de poder generar coneixement compartit s’ha obert un apartat on la ciutadania pot penjar les seves interpretacions de les dades publicades.
El portal, que compta amb versió en català, castellà i anglès, també incorpora un manual d’usuari per fer més entenedor el procés de tractament de les dades. Segons el coordinador de l’àmbit de Presidència, Michael Donaldson, “el portal està obert a tota la ciutadania, però sí que és cert que requereix una certa perícia o, com a mínim, una certa paciència per anar provant i testejant l’eina. A mesura que es tinguin més coneixements de com funciona, més riques seran les possibilitats de treballant amb aquest portal”. En aquest sentit, Donaldson ha avançat que l’Ajuntament es planteja fer cursos de formació per tal que els ciutadans aprenguin a utilitzar aquesta eina.
El portal també inclou un apartat on els ciutadans poden proposar la publicació d’un determinat conjunt de dades, que estarà subjecte a tres factors: que aquestes dades siguin d’interès públic, que l’Ajuntament les tingui en suport informàtic i que la seva publicació sigui validada per la Comissió de transparència i bon govern.