Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament elabora un protocol d’actuació davant la presència de vespes asiàtiques El Consistori també ha editat una guia perquè la ciutadania sàpiga com construir trampes biològiques per capturar aquests insectes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament elabora un protocol d’actuació davant la presència de vespes asiàtiques

El Consistori també ha editat una guia perquè la ciutadania sàpiga com construir trampes biològiques per capturar aquests insectes

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres (foto: Ajuntament de Rubí).
La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament de Rubí ha elaborat un protocol d’actuació per gestionar la presència de vespes asiàtiques a la ciutat i ha editat una guia perquè els rubinencs i les rubinenques coneguin com construir trampes biològiques per capturar aquests insectes. Tot i que la vespa asiàtica no és especialment agressiva per a les persones, captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.

El protocol d’actuació incorpora quatre fases:

  • Detecció: si es detecta la presència de vespa asiàtica o d’un niu sospitós, cal informar l’Ajuntament enviant un correu electrònic a mediambient@ajrubi.cat o trucant al 93 588 70 00.
  • Inspecció: el personal de l’Ajuntament realitzarà una inspecció física de l’espai on s’ha detectat el niu o l’exemplar de la vespa.
  • Avaluació del risc: els tècnics avaluaran la dificultat mitjançant uns criteris preestablerts.
  • Informació i actuació: senyalització del niu per a informar la ciutadania i posterior retirada, si els tècnics ho creuen convenient.

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Va introduir-se a finals del 2004 a França a través d’un contenidor que venia de la Xina. Posteriorment, es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. Es calcula que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.

Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

 

Com construir trampes per capturar-les

La vespa asiàtica és molt perjudicial per les abelles, ja que les captura per alimentar-se; i, de retruc, té efecte indirecte envers les plantes conreades i la flora silvestre, ja que els serveis de pol·linització exercits per les abelles i altres insectes pol·linitzadors es poden veure afectades per la vespa asiàtica.

Aquest insecte també té un efecte directe envers la biodiversitat animal, en concret sobre les espècies d’invertebrats autòctons, ja que es tracta d’un nou depredador a l’ecosistema.

A més, pot suposar una percepció d'inseguretat pública davant la presència propera de vespers. 

Per intentar minimitzar la presència de la vespa asiàtica, l’Ajuntament ha editat una guia simple perquè la ciutadania aprengui a construir trampes biològiques per capturar-les i, així, disminuir la predació d’abelles. Aquests paranys és convenient instal·lar-los a partir del mes de juliol i fins a final de temporada.