La guia s’ha presentat aquest dijous a la Biblioteca (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament es dota d’una “Guia d’accessibilitat per a l’organització d’activitats públiques”

El document ofereix directrius i recomanacions per reduir les barreres físiques, cognitives, comunicatives i d’actitud que pateixen les persones amb discapacitat en els actes programats a la ciutat

L’Ajuntament de Rubí ja disposa d’una Guia d’accessibilitat per a l’organització d’activitats públiques que ofereix a les persones responsables de la planificació, programació i realització d’actes públics a la ciutat tot un seguit de directrius i recomanacions per fer-les més inclusives. El document té en compte totes les barreres que afecten les persones amb discapacitat ─físiques, cognitives, comunicatives i d’actitud─ i aporta solucions pràctiques per eliminar-les o reduir-les al màxim.

La Guia d’accessibilitat per a l’organització d’activitats públiques s’emmarca en el Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional 2019-2022 de l’Ajuntament de Rubí i complementa les mesures incloses el Pla local d’accessibilitat, aprovat el 2021. La publicació és fruit de les aportacions de diversos serveis municipals, liderats pel Servei de Diversitat Funcional, així com de les entitats i serveis de l’àmbit.

El document s’ha presentat aquest dijous a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler en un acte presidit per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, que també ha comptat amb la presència de la regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo, i d’altres membres de l’equip de govern. Durant la seva intervenció, la primera edil ha reiterat el compromís de l’Ajuntament amb l’acessibilitat universal: “És un objectiu que reconeixem difícil però també prioritari; un dret que requereix la implicació de tota la ciutadania i molt especialment de les administracions, encarregades de vetllar per la igualtat d’oportunitats dels nostres veïns i veïnes”. La primera edil ha remarcat l’ampli enfocament de la guia, que no es queda en les dificultats físiques que han d’afrontar les persones amb discapacitat, per abordar també les que tenen a veure amb la comunicació i el comportament. I ha recordat que “aplicar mesures d’accessibilitat és fomentar, de manera efectiva, la participació de tota la ciutadania en tot allò que es fa al municipi, però és també un instrument de sensibilització i normalització. Només si incorporem certes pràctiques a la nostra gestió, aconseguirem que el conjunt de la ciutadania les percebi com a normals”.

De la seva banda, la directora de l’Àrea de Drets Socials, Encarna Medel Garcia, ha argumentat que la guia representa “un canvi de mirada” i n’ha destacat l’aplicabilitat: “Dona eines interessants que impliquen petits moviments, no necessàriament grans canvis”.

La Guia d’accessibilitat per a l’organització d’activitats públiques ha estat elaborada amb el suport de la Fundació Desenvolupament Comunitari. A la presentació d’aquest dijous, un dels consultors que hi han intervingut, Emili Grande Cabezas, ha recordat que “l’accessibilitat no és una opció sinó un dret aconseguit després de molts anys i que encara ara està costant molt de materialitzar i fer-lo exercible”. L’expert ha defensat una visió positiva de la diversitat i ha fet notar que les mesures a favor d’una major accessibilitat no només faciliten la participació de les persones amb discapacitat sinó que també poden beneficar altres col·lectius, com ara les persones grans o aquelles que tenen dificultats puntuals de mobilitat.

   

Una eina molt pràctica

La guia elaborada per l’Ajuntament ofereix una visió didàctica sobre el propi concepte de discapacitat i les seves diferents variants, i desgrana aquells aspectes concrets que cal tenir en compte en la planificació d’activitats, processos participatius i serveis públics. Entre d’altres qüestions, com gestionar l’arribada de les persones participants, el transport, el procés d’inscripció, la presència de persones acompanyants, els preus, l’accessibilitat física en espais interiors i exteriors, la senyalització i tot el que té a veure amb la comunicació. La guia s’ocupa tant de la preparació de l’activitat com de les accions necessàries durant la seva realització i l’avaluació posterior.

A partir d’aquest dijous, la Guia d’accessibilitat per a l’organització d’activitats públiques estarà disponible per a la consulta de tots els serveis municipals i entitats que intervenen en l’organització i realització d’activitats públiques. Aquells col·lectius que hi estiguin interessats, es poden adreçar a l'Oficina d'Atenció a la Diversitat Funcional.