L’Ajuntament i Ecovidrio col·laboren per fomentar la recollida selectiva de vidre i prevenir el càncer de mama
Fins a principis de novembre, hi haurà instal·lats dos contenidors de color rosa a la plaça de Catalunya en el marc de la campanya "Recicla vidre per elles"
Rubí és una de les més de 170 ciutats espanyoles que enguany s’han sumat a la campanya Recicla vidre per elles. Es tracta d’una iniciativa solidària que impulsa Ecovidrio amb la col·laboració de la Fundació Sandra Ibarra amb el doble objectiu de promoure el reciclatge de vidre i contribuir a la lluita contra el càncer de mama.
En el marc d’aquesta campanya, que coincideix en el temps amb la commemoració, aquest dimarts, del Dia mundial de lluita contra el càncer de mama, s’han instal·lat dos iglús roses a la plaça de Catalunya. Ecovidrio transformarà els envasos de vidre dipositats en aquests contenidors en una donació a la Fundació Sandra Ibarra de Solidaridad frente al Cáncer.
El càncer de mama és el tipus de càncer més freqüent que pateixen les dones a Catalunya. Se’n diagnostiquen aproximadament 3.400 casos cada any en dones de 50 anys o més. “Per sort, un percentatge molt alt es recupera. La detecció precoç és clau i, per això, qualsevol campanya que treballi i doni suport a les dones que pateixen la malaltia i a les seves famílies és molt important per nosaltres”, ha comentat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. “Esperem que aquests dos contenidors s’omplin vidre i que totes les ciutats participants estiguem a l’alçada, posant el nostre granet de sorra per poder acompanyar totes aquestes dones, que necessiten que, en aquesta heroïcitat, les tinguem molt presents i les ajudem”.
Segons Sílvia Mayo Elias, gerent a Catalunya d’Ecovidrio, els dos contenidors roses s’han ubicat a la plaça de Catalunya, un emplaçament molt concorregut de la ciutat, amb l’objectiu que siguin “un altaveu d’aquesta campanya, que uneix dues causes: sensibilitzar sobre el càncer de mama i la importància de cuidar la nostra salut; i conscienciar sobre la necessitat de reciclar el vidre i cuidar la salut del planeta. Perquè la salut del planeta i de les persones van intrínsicament lligades”.
En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha assegurat que “només reciclant vidre, ja ajudem a la salut i prevenim el càncer”. I és que, com ha explicat el regidor, el vidre reciclat comporta una reducció d’un 20% de les emissions i una reducció del consum d’aigua d’un 40% en relació al vidre nou. Tenint en compte que un dels principals factors de risc del càncer ─inclòs el de mama─ és la contaminació, reciclar vidre ajuda a prevenir la malaltia.
En aquesta cinquena edició, la campanya s'ha estès per més de 170 ciutats de tot l’Estat espanyol ─una vintena de catalanes─, com ara Reus, Palamós, Madrid, Sevilla, Valladolid, Múrcia, Màlaga o Logronyo. Així, Ecovidrio ha instal·lat 500 contenidors roses per tot el país.
Paral·lelament, Agatha Ruiz de la Prada ha dissenyat un miniglú especial per a l'ocasió, com a símbol de la conscienciació i solidaritat amb el càncer de mama. Aquest element es podrà adquirir a través de la web miniglú.es i els beneficis es destinaran a la Fundació Sandra Ibarra per contribuir a la prevenció i recerca d’aquest tipus de càncer.
A Rubí, paral·lelament a la campanya, aquest dimarts es tenyirà la façana de l’Ajuntament de rosa com a mostra de solidaritat amb aquelles dones, i també el percentatge petit d’homes, que pateixen o han patit la malaltia.
El reciclatge de vidre a Rubí
Segons les últimes dades relatives a l’any 2020, els rubinencs i les rubinenques van reciclar un total de 1.358 tones d'envasos de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 17,3 kg.
“El vidre és un material que es recicla al 100% i cal dipositar-lo al contenidor que toca”, ha insistit Andrés Medrano Muñoz. “Tot i que reciclem unes 1.300 tones a l’any, també n’estem malbaratant ─llençant al contenidor de la resta─, unes 1.200 tones més. Això comporta uns 190.000 euros que podríem destinar a d’altres actuacions, però que paguem en forma de residus resta, quan en realitat és fracció vidre, que hauríem de recuperar perquè es pot reciclar infinites vegades”.
Respecte a la taxa de contenització, Rubí compta amb una mitjana de 185 habitants per contenidor, disposant d’un total de 425 iglús per als residus d'envasos de vidre.