Les tasques de prevenció d’incendis busquen evitar que, en cas de produir-se un foc, les flames s’escampin amb facilitat, entre d’altres (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament i l’associació RUCA executaran treballs forestals de prevenció d’incendis en una superfície de 17,29 hectàrees

L’objectiu de l’actuació és reduir la massa combustible, seleccionar els arbres més vitals i trencar la continuïtat vertical i horitzontal del combustible

L’Ajuntament de Rubí col·labora en el projecte de gestió forestal estratègica per a la prevenció d’incendis que desenvolupen l’Associació de propietaris agro-forestals de Castellbisbal, Rubí, Abrera i Ullastrell (RUCA), els 4 ajuntaments de l’àmbit de l’associació i la Diputació de Barcelona.

Aquest projecte té l’objectiu de gestionar els boscos que persones expertes en incendis forestals han identificat com a estratègics per a la defensa de la població en cas d’incendi i per permetre l’atac d’un foc pels mitjans d’extinció.

Entre els mesos de novembre i gener es preveu executar treballs forestals de prevenció d’incendis a les finques Fonollet, Tapís i Ramoneda en una superfície de 17,29 hectàrees. Aquestes finques estan considerades àrea de gestió prioritària d’interfície urbano-forestal, ja que es troben contigües a zones urbanitzades del municipi.

L’objectiu de l’actuació és reduir el combustible en peu, seleccionar els arbres més vitals i trencar la continuïtat vertical i horitzontal del combustible, deixant una massa resistent a les pertorbacions naturals (incendis, canvi climàtic...). Per aconseguir-ho, es realitzarà una aclarida de millora de la pineda, una selecció de tanys de roure i alzina i una estassada selectiva del matollar.

Part dels productes de la tala es deixaran al terra del bosc per tal que s'acabin integrant, minimitzant l'erosió i permetent que l'ecosistema recuperi la matèria orgànica.

Mitjançant l’eliminació de part dels pins presents s’aconseguirà disminuir la competència per als recursos hídrics entre els arbres que queden vius en aquestes finques. Això els ajudarà a resistir millor l’estrès hídric que està imposant l’enduriment de les condicions climàtiques fruit del canvi climàtic. Amb l’eliminació de part del matollar i els pins dominats o mal formats s’aconsegueix trencar el combustible d’escala, amb la intenció de que si mai es produeix un incendi, aquest només cremi per la superfície del bosc i no cremi també les capçades, tenint així més possibilitats de supervivència dels pins i fent més viable una possible extinció.

Aquestes actuacions es preveu que finalitzin abans de gener de 2025.