La programació inclou les hores del conte i els espais literaris de la Biblioteca (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament impulsa noves experiències en família dins l’Efecte E

Les activitats s’iniciaran el 15 de setembre amb un taller de percussió amb bidons que tindrà lloc al parc de la Pau i la Natura

El proper 15 de setembre, arrencarà una nova edició de l’Efecte E, la programació que aglutina totes les activitats familiars que ofereix l’Ajuntament a través del Servei d’Educació i dels diferents equipaments culturals: la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, l’Ateneu, el Teatre Municipal La Sala i el Museu Municipal Castell (MMUC). Les propostes per a aquest trimestre inclouen tallers, xerrades, itineraris de natura, espectacles i hores del conte, entre d’altres.

L’Efecte E és una eina de suport a les famílies en el procés d’educar els infants i joves en diferents etapes del procés de creixença. Una part de les seves activitats formen part alhora del Carnet 360, també impulsat per l’Ajuntament, amb l’objectiu de treballar competències pedagògiques en espais i equipaments diversos de la ciutat fora de l’horari escolar i en un context de lleure.

La programació d’aquest trimestre s’obrirà amb un taller de percussió amb bidons dirigit per la companyia de batucada Bricadeira al parc de la Pau i la Natura (15 de setembre). La música, sota una visió participativa, també serà present en altres activitats: els concerts en família de l’Ateneu a càrrec de la pianista i pedagoga Anna Serra Martínez (30 de setembre, 25 de novembre i 2 de desembre), els tallers musicals de la Biblioteca amb Aina Camp (7 d’octubre i 18 de novembre) i la proposta Música en família de l’Escola Municipal de Música Pere Burés, en què Marta Fernández Callís acostarà la música a infants de diferents edats (7, 8, 9, 14, 15 i 16 de novembre).

Els infants i les seves famílies també podran gaudir de les arts escèniques gràcies a diverses propostes. A l’Ateneu, tindran lloc els espectacles de teatre familiar Contes dins d’una ampolla de Santi Rovira (14 d’octubre) i El conillet que volia pa de pessic de Cacauet Teatre (11 de novembre). El Teatre Municipal La Sala, amb la col·laboració de La Xarxa, ha programat El petit príncep de la companyia NS Dansa (15 d’octubre), Euphôria de la companyia Pentina el Gat (12 de novembre) i la tradicional Marató de Contes (17 de desembre). I el Servei d’Educació ha preparat un taller d’estimulació en família, a càrrec de Temps per Tu, que tindrà lloc a l’Escola Bressol Municipal La Bruna (2, 9, 16, 23 i 30 de novembre).

L’Efecte E també incentivarà la creativitat dels infants amb els tallers de fabricació digital de l’Escola d’Art i Disseny edRa (30 de setembre, 28 d’octubre i 25 de novembre); la proposta CreArt: dissenyadors per un dia de la Biblioteca (21 d’octubre); les activitats d’art i creativitat en família de l’Ateneu, dedicades al Bestiolari fantàstic de Vallverdú (21 d’octubre), als fotomuntatges (18 de novembre) i als orígens de l’animació (16 de desembre); i els tallers de manualitats del MMUC, en què els infants podran fer estels de paper (22 d’octubre) i tions de Nadal (19 de novembre). En aquest últim espai, també s’ha programat una edició especial dels Ecotallers en Clau de Re per tal que les famílies aprenguin a elaborar pasta de dents i ungüent per a contusions de manera natural i sostenible (26 de setembre).

Dins la programació del trimestre, la Biblioteca tindrà un pes important gràcies a la seva àmplia oferta d’hores del conte i altres activitats familiars. Les narracions s’adreçaran, com sempre, a diverses franges d’edat i tindran lloc els dies 20 i 26 de setembre; 4, 18 i 24 d’octubre; 21 i 22 de novembre; i 12 i 13 de desembre. A més, coincidint amb la proximitat del Nadal, se’n farà l’habitual sessió especial dedicada a la història de l’Oncle Buscall (20 de desembre. La mateixa Biblioteca acollirà dins l’Espai Literari les propostes Ens aturem a l’estació (16 de setembre) i Curiositats de llibres (11 de novembre) a càrrec de La Maleta de la Lili, així com la programació de cinema infantil Cinexic: Neu i els arbres màgics (23 d’octubre), Solan & Eri, missió a la lluna (20 de novembre) i Operació Pare Noel (18 de desembre).

L’Efecte E també proposa activitats a la natura, en aquest cas un itinerari per Sant Feliuet i la Serra de Galliners guiat per Falet Bosch, de l’associació Rubí d’Arrel (21 d’octubre).

   

Formació per a pares i mares

Dins l’oferta adreçada de manera específica a pares i mares, l’Efecte E proposa tres activitats formatives. Els dies 3, 10, 17 i 24 d’octubre, l’Escola Ca n’Alzamora acollirà el curs Com educar amb amabilitat i fermesa, en què la mediadora Laura Ribó introduirà les persones assistents en la Disciplina Positiva i les bases de la Comunicació No Violenta. El 10 d’octubre, la psicòloga i sexòloga Gemma Deulofeu conduirà a la Biblioteca la xerrada Relacions sexoafectives dels infants i adolescents amb diversitat funcional, organitzada per l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional. I el 28 de novembre, es farà a l’Ateneu la conferència Una educació sexual alternativa al porno, a càrrec de la psicòloga i sexòloga Alba Povedano.

Algunes de les activitats incloses a l’Efecte E requereixen inscripció prèvia. La programació íntegra i els requeriments de cada proposta es poden consultar al web municipal.