Ana María Martínez Martínez i Miguel Ángel Romero Alcalde, durant la roda de premsa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament invertirà més de 500.000 euros a millorar l’espai públic de les urbanitzacions fins al 2023

Senyalització de cruïlles per incrementar la seguretat viària, treballs d’asfaltatge o millores a voreres són algunes de les actuacions previstes

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor responsable del Servei de Manteniment d’Urbanitzacions, Miguel Ángel Romero Alcalde, han presentat aquest dilluns les diferents actuacions programades durant aquest mandat a les urbanitzacions. Fins al 2023, el Consistori rubinenc ha calendaritzat diverses millores en aquesta zona de la ciutat, valorades en més de 500.000 euros ─a banda dels 900.000 euros previstos en la millora de la xarxa d’abastament d’aigua i de clavegueram─.

Segons ha recordat l’alcaldessa, el manteniment de l’espai públic és una de les tres línies estratègiques ─juntament amb l’atenció a les persones i la reactivació econòmica─ que marquen les polítiques municipals de l’Ajuntament. Rubí disposa de 13 urbanitzacions, amb una extensió total que gairebé duplica la del nucli urbà central i els polígons, i en les quals hi viuen unes 12.000 persones. “Les urbanitzacions són una prioritat per nosaltres. De fet, aquest és el mandat de les urbanitzacions, és el mandat en què hem de posar al dia les urbanitzacions”, ha assegurat Martínez Martínez.

A l’anterior mandat, el Consistori ja va aplicar millores en aquesta extensa zona de la ciutat. El veïnat feia peticions concretes i l’Ajuntament oferia respostes concretes. En el present mandat, l’equip de govern es va marcar la necessitat de donar una resposta integral a les demandes de les persones que viuen a les urbanitzacions. “El primer que calia, tenint en compte que són 220 quilòmetres lineals de carrers, era escoltar la ciutadania, fer una diagnosi acurada en base a les observacions de les persones que viuen en aquest sector”. És per aquesta raó que es va implantar una regidoria específica durbanitzacions, que centra els seus esforços a millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuen i a resoldre les problemàtiques que shi detecten. També es va crear la Taula d’Urbanitzacions, com ha recordat el regidor responsable del Servei de Manteniment d’Urbanitzacions, Miguel Ángel Romero Alcalde, “un espai de participació que reuneix entitats veïnals d’aquesta zona de la ciutat, tècnics municipals i representants polítics, i de la qual ja hem celebrat tres sessions dedicades a la mobilitat, els residus i la seguretat”.

Ara, gràcies a aquesta interlocució fluida amb els veïns i veïnes de la zona, ja tenim localitzats aquests punts de millora i entrem en una segona fase, que consisteix en passar a l’acció amb una millora integral”, ha avançat l’alcaldessa. Per això, amb l’objectiu de millorar les urbanitzacions, s’invertiran més de 500.000 euros a millorar l’espai públic d’aquesta part de la ciutat fins al 2023.

 

Actuacions de millora

Fins ara, s’han senyalitzat 73 cruïlles de les urbanitzacions de Sant Muç, Castellnou, Can Solà, Vallespark i Can Barceló per valor d’uns 20.000 euros; i properament se’n senyalitzaran 202 més ─senyalització vertical i horitzontal─, a banda de 60 parades d’autobús. Aquesta actuació està pressupostada en prop de 80.000 euros i busca incrementar la seguretat viària.

En el marc del Pla d’asfaltatge, s’actuarà en diversos espais: es repavimentarà la carretera d’Ullastrell i s’executarà un pas elevat a la confluència entre el c. Banyoles i el c. Bellpuig per tal de reduir la velocitat dels vehicles i, així, augmentar la seguretat dels vianants. Al Pla d’asfaltatge a les urbanitzacions es destinen uns 154.000 euros.

Una altra de les accions previstes és la renovació de 9 marquesines d’autobús amb parada a les urbanitzacions, amb un pressupost de 59.000 euros.

A banda de millorar considerablement algunes de les voreres malmeses, el Pla de voreres a les urbanitzacions també incorpora la col·locació d’escales per millorar el pas de vianants a diferents passos de servei i, d’aquesta manera, evitar que s’hagi de fer una gran volta. Aquest pla està dotat amb 203.000 euros.

Paral·lelament, també s’ha planificat el Pla de manteniment a les urbanitzacions, que contempla la propera il·luminació del camí de Sant Muç i del camí de Can Serrallach ─una actuació llargament reivindicada pel veïnat─; la instal·lació de tres fanals solars al camí de les Martines; una seixantena d’actuacions de manteniment de l’asfalt a les urbanitzacions executades des de finals de 2020; la realització de tres desbrossaments anuals a totes les urbanitzacions de la ciutat, fet que permet que les herbes estiguin més controlades malgrat estar en un període de pluges intenses ─aquestes tasques de manteniment les executa la Font de Ferro─; i el control dels abocaments incontrolats i les conductes incíviques que malmeten l’entorn.

A més, està prevista la millora de la xarxa d’abastament d’aigua a Can Vallhonrat i la millora dels elements de captació i del clavegueram de Sant Muç. El cost d’aquestes dues actuacions és de gairebé 900.000 euros.

Totes aquestes actuacions són tasques concretes, totes planificades, algunes de les quals estan licitades i d’altres ja estan en marxa, que suposaran una millora considerable de les urbanitzacions abans que acabi el mandat”, ha conclòs Ana María Martínez Martínez.