L’Ajuntament lliura Certificats d’Acollida a una vintena de rubinencs i rubinenques procedents d’altres països
La Generalitat expedeix aquests diplomes, que reben les persones nouvingudes que han completat un circuit formatiu sobre competències lingüístiques, culturals i laborals
Un total de 17 veïns i veïnes de Rubí procedents d’altres països han rebut aquest dimarts el Certificat d’Acollida, després d’haver completat un seguit de cursos sobre competències bàsiques en català, coneixements laborals i de la societat catalana. Es tracta d’un document que pot ser útil en els processos d’estrangeria o d’adquisició de la nacionalitat, així com a l’hora de buscar feina. Tot i que el certificat l’expedeix el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Rubí és qui executa i gestiona aquest servei.
Per obtenir-lo, les persones nouvingudes han de completar un curs de 90 hores de competències lingüístiques bàsiques en català ─que s’imparteix al Servei Local de Català (SLC) o bé al mateix Servei de Primera Acollida de l’Ajuntament─; una formació de 15 hores sobre coneixements laborals ─que es realitza al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC)─; i un darrer curs, també de 15 hores, sobre coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic ─que es duu a terme al Servei de Primera Acollida.
El consistori rubinenc ofereix aquest servei en compliment del Decret 150/2014 dels serveis d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya, dins de la Llei 10/2010 d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya. El Fons Social Europeu subvenciona una part del servei.
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; el regidor de Ciutadania, Transparència, Participació Ciutadana, Cooperació Internacional i Memòria Històrica, Pau Navarro Cano; i la cap de l’Àrea de Programes i Territori de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Montserrat Solé Aubia, han estat els encarregats de lliurar els diplomes aquest dimarts.
Durant l’acte, l’alcaldessa ha agraït als i les usuàries del Servei de Primera Acollida que han obtingut el certificat el “seu esforç” a l’hora de realitzar aquests cursos. Martínez els ha assegurat que “Rubí és una ciutat d’acollida, que vol ser una ciutat de tothom i per a tothom. Volem un municipi que ofereixi oportunitats a tothom qui vulgui venir a instal·lar-s’hi i volem una ciutat amb un Ajuntament que es preocupi per totes les persones que l’escullen com a opció per viure-hi”.
Per la seva banda, la responsable de l’Àrea de Programes i Territori de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat ha encoratjat a totes aquestes persones a continuar formant-se: “Ara heu fet un primer pas, però cal que continueu. Heu d’anar al Servei Local de Català a fer més cursos i demanar a la gent que us parli en català, perquè així és com aprendreu la llengua. Com més formació i informació tingueu, i com més llengües parleu, més possibilitats tindreu de trobar feines millors”.
Per últim, el regidor de Ciutadania ha reiterat l’agraïment del consistori pel fet d’haver triat Rubí per viure-hi: “Com a ciutat, tenim una labor molt important, que és la d’acollir. Ho hem fet sempre. I ens sentim molt agraïdes perquè hagueu escollit Rubí com a ciutat on construir el vostre futur”.
Servei de Primera Acollida
A Rubí, les accions formatives necessàries per a l’obtenció dels Certificats d’Acollida es desenvolupen sota el paraigua del Pla de convivència i acollida 2017-2020, un document que té com a objectiu garantir la cohesió social i la correcta gestió dels canvis estructurals derivats de l’arribada de nova població a Rubí.
Un dels principals instruments en el desplegament d’aquest pla és el Servei de Primera Acollida, encarregat d’oferir a les persones procedents d’altres països informació, assessorament i totes les eines necessàries per a la seva integració sociocultural. Aquest servei s’adreça a les persones estrangeres immigrades, les sol·licitants d’asil o de protecció subsidiària, les refugiades, les apàtrides i les retornades majors de 16 anys. Des de la seva posada en marxa el 2016, s’han lliurat un total de 45 certificats ─els 17 d'aquest dimarts, 22 més al novembre de 2019 i 6 al gener d'aquell mateix any.