L’Ajuntament organitza un taller de construcció de trampes de vespa asiàtica
L’activitat persegueix formar la ciutadania en la creació d’aquests paranys per capturar aquest insecte, molt perjudicial per les abelles
L’Ajuntament ha programat un taller el proper dimarts 28 de març per mostrar als rubinencs i les rubinenques com construir trampes biològiques per atrapar les vespes asiàtiques. Tot i que aquest insecte no és especialment agressiu per a les persones, captura moltes abelles i és un problema afegit per a l’apicultura.
La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que va introduir-se a finals del 2004 a França a través d’un contenidor que venia de la Xina. Posteriorment, es va estendre per tot el sud de França i l’any 2007 ja s’estimava que hi havia milers de nius. Es calcula que la velocitat d’expansió ha estat de 100 km/any.
Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius.
La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.
La vespa asiàtica és molt perjudicial per les abelles, ja que les captura per alimentar-se; i, de retruc, té efecte indirecte envers les plantes conreades i la flora silvestre, ja que els serveis de pol·linització exercits per les abelles i altres insectes pol·linitzadors es poden veure afectades per la vespa asiàtica.
A més, pot suposar una percepció d'inseguretat pública davant la presència propera de vespers.
Taller pràctic
Amb l’objectiu que la ciutadania aprengui a construir trampes per capturar les vespes asiàtiques, el 28 de març a les 18 h s’ha organitzat un taller a la seu de l’Associació veïnal Castellnou – Can Tapis (c. Berga, s/n).
El juny del 2021, el Consistori ja va editar una guia simple perquè la ciutadania aprengués a construir aquestes trampes biològiques. Aquests paranys és convenient instal·lar-los a partir del mes de juliol i fins a final de temporada.
Paral·lelament, l’Ajuntament també va elaborar un protocol d’actuació per gestionar la presència de vespes asiàtiques a la ciutat.