Les tasques de plantació s’estan duent a terme aquests dies (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament planta 500 noves unitats de diferents espècies al torrent dels Alous

L’objectiu d’aquesta actuació és augmentar la biodiversitat florística de l’entorn natural del torrent proper a la Masia de Can Sant Joan

Aquests dies, l’Ajuntament està plantant nous exemplars d’espècies d’hidròfits a la llera del torrent dels Alous, a la zona propera a la Masia de Can Sant Joan. Aquestes plantes, que creixen submergides, flotants o als marges dels cursos fluvials, són fonamentals per als ecosistemes aquàtics.

El torrent dels Alous és una de les zones naturals més freqüentades per la ciutadania de Rubí. En aquest espai hi són presents espècies arbòries pròpiament de zones mediterrànies i de ribera (alzines, roures, pollancres, oms i àlbers, entre d’altres), mentre que l’estrat de plantes inferiors i arbustives no és tan abundant.

Per tal d’augmentar la biodiversitat florística de l’entorn natural, s’estan plantant unes 500 unitats de 27 espècies diferents en el curs alt del torrent. Algunes ja hi eren presents, mentre que d’altres no es trobaven en aquest indret fins ara, tot i que són pròpies de la geografia del prelitoral català. Entre d’altres, s’hi estan col·locant ciperàcies (Carex paludosa i Carex pendula), sargues (Salix eleagnos), gatells (Salix atrocinerea), salzes blancs (Salix alba), bogues (Typha), canís (Canis lupus familiaris), alocs (Vitex agnus-castus), murtes (Myrtus), baladres (Nerium oleander), lliris (Lilium candidum), rosers silvestres (Rosa canina), englantiners (Rosa sempervirens), vinques (Apocynaceae), llapons negres (Potamogeton pectinatus) ─una planta submergida autòctona que cada cop escasseja més al nostre país─ i falsos cíperos (Carex pseudocyperus) ─uns exemplars que pràcticament es poden considerar una espècie amenaçada a Catalunya─.

Aquestes espècies viuen molt properes a la llera de torrents. Per tant, viuran amb la humitat del sòl, tenint en compte que aquest tram presenta força humitat i, per tant, no s’hauran de regar en èpoques més desfavorables.

Tota aquesta vegetació, que ara encara serà més rica i desenvolupada, tindrà més capacitat de depuració natural de l'aigua que hi passa, més capacitat de frenar l'erosió quan hi hagi torrentades i crearà un bon hàbitat per la fauna, incloent-hi moltes bestioles que s'alimenten d’invertebrats.

"El torrent dels Alous és un espai de lleure i passeig freqüentat per centenars de persones cada dia, un entorn de gran valor natural que conviu amb diverses pressions i per això cal reforçar i mantenir la seva biodiversitat. Som molt conscients de tot el que encara cal fer i estem pressionant a les altres administracions implicades per recuperar plenament la qualitat ambiental del torrent", ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.