L’Ajuntament potencia la inclusió i l’atenció a la diversitat dels infants als casals d’estiu que s’organitzen a la ciutat
El Consistori ofereix un recurs d’acompanyament al lleure inclusiu adreçat a les AFA i empreses que gestionen aquestes activitats estiuenques
Amb l’objectiu de promoure activament una mirada inclusiva en sentit ampli als casals d’estiu de Rubí, l’Ajuntament desenvolupa un projecte d’acompanyament al lleure inclusiu, que arriba després d’una prova pilot que es va dur a terme l’any passat. Així, el Consistori ofereix recursos a les AFAs que organitzen els casals d’estiu adreçats a infants de primària i a les empreses proveïdores de la gestió d’aquestes activitats per tal de complementar la seva programació amb propostes inclusives.
El projecte es basa en el concepte d’inclusió en sentit ampli, contemplant totes les dificultats i casuístiques de la infància. L’objectiu és promoure un lleure educatiu i inclusiu a la ciutat, especialment per a la infància en situacions de desigualtats i vulnerabilitats socioeducatives.
La iniciativa adopta els objectius del Pla educatiu d’entorn (llengua catalana, interculturalitat i cohesió), així com del Pla d’atenció a la diversitat funcional i del Pla d’infància i adolescència de Rubí. I té en compte l’eix de co-educació – perspectiva de gènere del Pla d’igualtat; l’eix estratègic d’educació per la pau – gestió de conflictes, rumors, prejudicis, discriminacions, drets humans, drets de la Infància del Pla de cooperació; i els compromisos de ciutat vers l’educació a temps complert, l’Educació 360.
Recursos per a les AFA
L’Ajuntament, a través de l’entitat APDIR, ha ofert formació específica d’inclusió a les AFA i a les empreses proveïdores de la gestió dels casals d’estiu que han volgut participar en el projecte, així com un manual de bones pràctiques per a la inclusió.
A més, el Consistori ha contractat 20 agents d’inclusió ─ara ja no es consideren vetlladors/es que treballen específicament amb els infants amb necessitats educatives especials al marge del grup, sinó que són monitors/es que treballen de forma transversal perquè la inclusió sigui viable a tot el casal─, que s’inclouen dins dels equips de les empreses contractades per l’AFA. Paral·lelament, l’Ajuntament també ha contractat dos coordinadors dels casals per vetllar perquè el projecte funcioni.
“Tradicionalment, i malgrat que no és una competència municipal, des de l’Ajuntament aportàvem vetlladors i vetlladores per atendre aquells nens i nenes amb necessitats educatives especials. Ara hem transformat aquesta necessitat en una inclusió mes oberta i transversal, convertint aquests vetlladors en agents d’inclusió”, ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.
També s’han programat tot un seguit d’activitats inclusives en coordinació amb diferents entitats i serveis municipals, que s’han posat a disposició de tots els casals. Així, s’ha generat un pack d’activitats que inclou, per exemple, activitats de coneixement de l’entorn. I cada casal ha escollit les propostes que encaixaven més amb la seva línia d’educació en el lleure.
Aquest divendres, s’ha organitzat una trobada entre els casals de les escoles Pau Casals i Montessori, en el marc de la qual els infants han compartit activitats de cohesió i de descoberta de l’entorn. La sessió es repetirà la setmana vinent amb altres casals d’estiu.
Els casals d’estiu inclusius (Programa d’Acompanyament a la Inclusió) s’emmarquen en la subvenció rebuda pel Pla de Millora d’Oportunitats Educatives, dins del Pla Educatiu d’Entorn de Rubí ─conveni entre el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Rubí─.