L’Ajuntament presenta el Pla Director Rubí Brilla 2030, que aquest dijous es portarà a aprovació del Ple municipal
El document és el full de ruta per assolir la reducció del 55% de les emissions a la ciutat abans del 2030 respecte del 2005
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, han presentat aquest dimecres el Pla Director Rubí Brilla 2030. El document serà el full de ruta per assolir la reducció del 55% de les emissions a la ciutat abans del 2030 respecte del 2005.
L’any 2008, l’Ajuntament es va comprometre amb la Comissió Europea a treballar per reduir el 20% de les emissions de cara a l’any 2020 respecte del 2005. Tres anys més tard, al 2011, naixia el projecte Rubí Brilla i, des d’aleshores, fa una dècada que el Consistori desenvolupa accions principalment pel que fa a l’estalvi i l’eficiència energètica als diferents sectors de la ciutat. Durant aquests deu any, s’ha aconseguit disminuir el 15% de les emissions de la ciutat.
Ara ens trobem en un context d’emergència climàtica ─declarat pel Ple municipal l’any 2019─ i "estem obligats a fer un major esforç per reduir moltes més emissions en menys temps. No hi ha pla B; el pla A és l’únic possible, que passa per reduir aquestes emissions", ha explicat l’alcaldessa, que ha afegit: "Tot i que la urgència la mesurem en tones de CO2 a disminuir, la repercussió i, per tant, l’objectiu social a assolir és el de millorar la qualitat de vida de la ciutadania i la competitivitat de les empreses".
El Pla Director Rubí Brilla 2030 defineix 22 actuacions que impacten als quatre sectors estratègics de la ciutat: administració local, indústria, comerç i ciutadania.
El conjunt d’aquestes actuacions persegueixen assolir 2 objectius generals ─millorar la qualitat de vida a Rubí i la competitivitat de les empreses de la ciutat─ i 5 d’específics ─reduir emissions de CO2, PM10, NOX, reduir la dependència de recursos energètics externs a la ciutat, reduir la pobresa energètica, apoderar energèticament a ciutadania i empreses i apoderar energèticament al món local─.
El Pla té un caràcter transversal i, per aquest motiu, el document s’ha compartit amb diferents departaments municipals per tal que aquests poguessin fer aportacions en el detall d’aquelles actuacions en les quals hi estan involucrats. A més, també es va obrir a la participació ciutadana mitjançant la plataforma Rubí Participa.
"Hem de caminar junts cap a la reducció d’emissions. El camí està ple d’obstacles [...] i ara hem d’accelerar el ritme, perquè la situació ha empitjorat. Ens valdrem d’aquest Pla Director, una eina estratègica i metodològica per nosaltres, per poder liderar la transició energètica local", ha assegurat l’alcaldessa.
El Pla Director Rubí Brilla 2030 es portarà a aprovació del Ple municipal aquest dijous. Tot i que no és necessària la validació del Ple per ser aprovat, l’equip de govern ha optat per presentar-lo al Plenari perquè "ha de ser una eina de ciutat", segons ha argumentat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal.
"Estem en un moment crític on s’ha d’actuar. Al mateix temps, és una oportunitat. Com a ciutat podem triar deixar-nos portar per la inèrcia o bé liderar-ho. Fa anys, es va prendre l’opció de liderar-ho, amb la creació de Rubí Brilla, i ara consolidem aquesta aposta a llarg termini", ha assegurat Andrés Medrano Muñoz.
El Pla inclou 22 actuacions
Les diferents accions que contempla el Pla Director fan referència a la promoció de l’autoconsum, l’eficiència energètica, la rehabilitació d’edificis i la millora i la promoció d’una mobilitat més sostenible.
Entre d’altres, es vol empoderar la ciutadania per tal que conegui els seus drets energètics, ja sigui per reduir els efectes de la pobresa energètica o bé per iniciar nous models de consum més sostenibles.
Un altra de les accions passa per acompanyar a totes aquelles persones que volen fer el pas per autoconsumir energia però que, en canvi, no tenen prous coneixements tècnics per desgranar quines ofertes són les més competents i adequades a la seva realitat.
Pel que a la indústria, el regidor ha comentat que la segona fase del projecte Autoconsum 0/0 compta amb 22 empreses interessades a instal·lar fotovoltaica a les seves teulades ─a la primera edició van ser 8 les firmes que van participar al projecte─. "Esperem que, a la tercera edició, el creixement torni a ser exponencial".
També s’ha referit al projecte d’autoconsum que s’està treballant al barri dels Avets, on 66 famílies estan en fase d’assessorament per dimensionar les seves teulades.
L’administració local també ha de donar exemple. És per això que s’està treballant per instal·lar fotovoltaica als edificis del Rubí Forma i de l’APEUS i que s’ha encarregat un estudi d’eficiència energètica de l’edifici Rubí Forma amb l’objectiu de reduir la demanda energètica.
El Pla Director Rubí Brilla 2030 és una eina a 9 anys vista, que s’anirà adaptant a les necessitats reals de cada moment.