L’Ajuntament programa nous Ecotallers en clau de Re per evitar la generació de residus mitjançant la reutilització
La primera sessió tindrà lloc el 21 de setembre i permetrà compartir experiències i hàbits de consum responsable
Aquest setembre, el Servei Educatiu de Residus de l’Ajuntament inicia el segon cicle d’Ecotallers en Clau de RE de l'any. Aquesta programació gratuïta inclou petites càpsules formatives per fomentar la prevenció de residus i la reutilització de materials, però també per adquirir nous coneixements i gaudir d’un espai per enriquir-se a nivell personal i fomentar la creativitat.
L'objectiu d'aquests cicles d'Ecotallers és mostrar diverses formes de REciclatge, REutilització i REparació que permetran allargar la vida i transformar de manera creativa diferents objectes i materials per reduir el nostre consum de recursos naturals.
Programació
- Xerrada sobre consum responsable (21 de setembre, a les 18 h, a la Biblioteca Mestre Martí Tauler). S’ha preparat una sessió dinàmica i participativa on les persones participants podran compartir les seves experiències i hàbits de consum i conèixer noves alternatives que els permetran consumir d'una forma més sostenible, respectuosa i afí amb els seus valors. Les inscripcions es poden fer a través d’aquest enllaç.
- Confecció de sabó amb oli reciclat (5 d'octubre, a les 18 h, al Centre Cívic del Pinar – La Cruïlla). Els i les participants aprendran les tècniques per poder convertir l'oli de cuina usat en sabó. D’aquesta manera, es recuperarà una tradició antiga que permet obtenir un nou recurs d’un residu generat. Les inscripcions s’obriran properament.
- Hospital de joguines (17 d'octubre, a les 17.30 h, a l’Escola Montessori). Taller familiar per aprendre a reparar joguines de fusta, tèxtil o cartró, programat en el marc de l’Efecte E i del Carnet Educació 360. Els infants coneixeran tècniques per reparar la joguina que més els agradi i se la podran endur a casa. L’objectiu és treballar valors de sostenibilitat i de respecte als objectes amb els petits de casa.
- Sashiko (24 de novembre, a la Biblioteca Mestre Martí Tauler). El sashiko tradicional combinava la intenció decorativa amb la reparació. Es considerava una tècnica popular, perquè eren els pagesos o pescadors els que, durant l’hivern, l’utilitzaven per allargar la vida dels teixits gastats, reparar la roba i embellir els articles quotidians. En aquest Ecotaller, les persones assistents aprendran les bases d’aquest tipus de brodat de patrons agradables i d’ús precís de l’espai, que servirà per decorar i sargir peces de roba, allargar-ne la seva vida útil i prevenir residus tèxtils.
Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus també es duran a terme aquestes altres dues propostes, encara amb data i ubicació per determinar:
- Ecotaller de construcció de compreses menstruals de tela. Taller per aprendre a crear compreses de tela i explorar alternatives sostenibles pel que fa a la menstruació.
- Ecotaller de compostatge. Les persones que vulguin ser compostaires no es poden perdre l’oportunitat d'apuntar-se a aquest EcoTaller teòric i formar part de la xarxa de compostaires de la ciutat. No només obtindran una reducció a la taxa d'escombraries sinó que, a més, contribuiran a reduir les seves emissions de CO2 a l'atmosfera.
La programació d’Ecotallers, així com les dates d’obertura de les inscripcions, es pot consultar a la web municipal i a través de la pàgina de Facebook de RubiNet. La ciutadania també pot demanar rebre informació per correu electrònic de les activitats que programa el Servei Educatiu de Residus. Només cal que sol·licitar-ho enviant un correu a inforesidus@ajrubinet.cat.