Cada litre d’oli pot arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament promociona l’ús dels clakis a través dels serveis de deixalleria i del Club Escola de Futbol Can Mir

El recipient està dissenyat especialment per guardar l’oli de cuina usat per poder-lo reciclar i evitar, així, que es llenci per l’aigüera

L’Ajuntament de Rubí distribueix aquests dies recipients clakis de forma gratuïta als punts de deixalleria mòbil, a la deixalleria de Cova Solera i al Club Escola de Futbol de Can Mir fins a esgotar les 320 unitats previstes. L’objectiu d’aquesta iniciativa és incentivar la recollida de l’oli de cuina usat de forma separada entre la ciutadania. Des del 2016, el Consistori ha posat en circulació uns 11.700 clakis amb aquesta finalitat.

L’oli és un residu molt comú a casa i molt perillós si no es gestiona com cal. Cada litre d’oli pot arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua. Per això és important no llençar-lo a l’aigüera, una acció que es fa a moltes llars i que cal evitar.

Els clakis són uns recipients de plàstic dur i boca ampla, dissenyats especialment per poder-hi abocar l'oli directament de la paella i amb un tap de doble membrana que evita els vessaments indesitjats. Aquests bidons de petit format permeten guardar aquest residu domèstic a casa per, posteriorment, portar-lo a reciclar i que es pugui transformar en biodièsel. Aquesta recollida es fa a través del projecte Rubiclak, una iniciativa que, d’una banda, evita la contaminació de les aigües ─amb el benefici mediambiental que això comporta─ i, de l’altra, genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a Rubí. El projecte Rubiclak el van impulsar les mares i pares de l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i actualment està gestionat per l’entitat APDIR.

 

La col·laboració d’entitats, clau per fomentar aquesta pràctica

Fa una setmana, el Club Escola de Futbol Can Mir s’ha afegit com a punt de recollida i distribució gratuïta de clakis, sumant-se a la tasca que realitzen les escoles i instituts de la ciutat. Els recipients es poden adquirir sense cap cost les tardes de dimarts i dijous a partir de les 16.30 h a les instal·lacions del club. “La intenció és anar ampliant aquesta xarxa de punts distribuïdors a través d’entitats, per tal d’incentivar, d’una forma fàcil, la correcta separació de l’oli de cuina”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Actualment, la ciutat compta amb diferents punts de recollida d’oli de cuina. Aquest residu es pot portar a qualsevol de les deixalleries de la ciutat dins del seu horari d'atenció a la ciutadania.

Els clakis també es poden lliurar a diferents dependències municipals ─Ajuntament, Biblioteca Mestre Martí Tauler, Rubí Forma, Serveis a les persones i Serveis territorials─, als locals d’entitats i associacions col·laboradors ─Associació veïnal Ca n'Oriol, Associació veïnal Portal de Ca n'Oriol, Club Escola de Futbol Can Mir i Crac!─ i a les escoles i instituts ─en el cas de l’alumnat d’aquests centres─.

Un cop aportat un claki ple, se’n proporcionarà un altre de buit per poder continuar emmagatzemant l’oli fins a portar-lo de nou a un d’aquests punts.

El recentment estrenat Punt Verd del Mercat també admet l’aportació d’oli, tot i que en aquest cas la recollida no es realitza amb el sistema d’intercanvi de clakis. No obstant, l’oli recollit es destina a la mateixa finalitat, col·laborant amb el projecte Rubiclak.