Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament promou l’acció comunitària inclusiva com a eina de transformació social Aquest dilluns, la plantilla municipal ha pogut debatre sobre la metodologia comunitària com a model d’atenció social en el marc d’una jornada formativa al Castell https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament promou l’acció comunitària inclusiva com a eina de transformació social

Aquest dilluns, la plantilla municipal ha pogut debatre sobre la metodologia comunitària com a model d’atenció social en el marc d’una jornada formativa al Castell

La regidora d’Acció Comunitària ha obert la sessió  (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
La regidora d’Acció Comunitària ha obert la sessió (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Tècniques municipals de l’àmbit dels drets socials i l’atenció a la ciutadania s’han format aquest dilluns  al voltant de l’acció comunitària inclusiva en una jornada al Castell. La trobada ha generat un espai de debat sobre la metodologia comunitària com a model d’atenció social i de transversalitat, que ha constatat que l’acció comunitària afavoreix l’eficàcia en l’atenció a la ciutadania, la igualtat d’oportunitats i la convivència. “L’acció comunitària només és realment comunitària si és transversal i integradora. S’ha d’aplicar des de tots els serveis municipals i això a l’Ajuntament de Rubí ho sabem molt bé: l’acció comunitària forma part del nostre ADN com a administració”, ha dit Marta Oliva Martin, regidora del servei d’Acció i Mediació Comunitària, en el moment d’obrir la jornada. L’edil també ha explicat que en aquest mandat s’ha creat l’Àrea de Seguretat, Policia Comunitària, Civisme i Convivència, que posa en valor l’acció comunitària per a la transformació social.

Abans del debat, Ismael Blanco Fillola, director de l’Institut de Govern i Polítiques públiques (IGOP), ha ofert la conferència L’acció comunitària per fer front a la desigualtat i la segregació social. Blanco ha explicat l’acció comunitària com a mètode orientat a “reconstruir vincles socials per contrarestar les dinàmiques d’individualització, polarització i segregació social, que han d’anar acompanyada de polítiques redistributives per contrarestar les desigualtats socioterritorials, amb el suport de les administracions supramunicipals”.  Així, el rubinenc ha argumentat que els barris més resilients, que se sobreposen millor a les crisis, són aquells que tenen una identitat i autoestima consolidada, reben una inversió sostinguda en el temps, fomenten la col·laboració públicoprivada i tenen un teixit associatiu fort i divers.

La jornada ha culminat amb exemples d’experiències comunitàries en un debat dinamitzat per Andreu Camprubí Trepat, cap de projectes de El Risell: consultoria social i medi ambient.

L’exemple de Les Torres

Al barri de Les Torres, la metodologia comunitària s’ha impulsat a través de la subvenció Barris i comunitats de la Diputació de Barcelona. Aquest projecte que impulsa intervencions integrals en barris on conflueixen situacions de vulnerabilitat social i urbana, amb l’objectiu de reduir les desigualtats socioeconòmiques, promoure-hi la convivència inclusiva, la participació i la cohesió social. Per això al barri de les Torres s’han posat en marxa des del 2021 projectes com:

  • Dinamització esportiva infantil/juvenil al barri els dijous i divendres de 17 a 21 h a la Plaça Neus Català i a la pista poliesportiva del barri.
  • El projecte JUGUEM I RESPECTEM neix de la necessitat de poder treballar el joc a l’espai públic del barri de Les Torres des d’una postura més educadora i menys restrictiva, donat que les places són espais d’usos comuns i molt variats, i tots hi tenen cabuda sota el paraigua del respecte. També es van pintar uns jocs a terra a les places Neus Català i Constitució de manera participativa amb els infants de l’Escola Montessori.
  • I justament aquest mes s’ha posat en marxa una nova iniciativa LLEGIM I RESPECTEM per incentivar l'intercanvi gratuït de llibres a la Plaça Neus Català i la Plaça Constitució, fomentant així la lectura i, a més, el seu gaudi i visibilitat en l'espai públic

La iniciativa COLOR, que transforma l’espai públic a través d’accions artístiques, porta la perspectiva de l’acció comunitària a tot el municipi: millorant l’espai de relació de la ciutadania, potenciant el sentiment de pertinença i animant a la participació ciutadana.

Objectius de Desenvolupament sostenible