L’Ajuntament realitza actuacions de reducció de risc d’incendi a les urbanitzacions
Davant l’excepcional situació de sequera i el conseqüent increment del risc d’incendi, l’Ajuntament ha prioritzat la neteja de vegetació de les franges perimetrals
L’Ajuntament ha encetat actuacions urgents de neteja de vegetació a les franges perimetrals de les urbanitzacions amb l’objectiu de reduir l’elevat risc d’incendi. Els treballs han començat per la zona de Sant Muç, una de les més sensibles a la propagació de focs, i seguiran durant els propers dies per la resta d’urbanitzacions.
L’actual situació de risc d’incendi a Rubí, reflectida en les reiterades activacions del Pla d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), es combina amb inusuals episodis de vent i una situació excepcional de sequera, fent necessàries actuacions de prevenció a un ritme molt superior a l’habitual. Les mesures urgents planificades pel Servei de Medi Natural de l’Ajuntament se centren en les urbanitzacions, en franges perimetrals que estan incloses en els projectes del Pla de prevenció d’incendis en urbanitzacions (PPU) de l’Oficina de Prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona.
Les actuacions estan sent executades per tres equips integrats per un total de 13 persones, que treballen de manera simultània. Se centren, de forma general, en zones immediates a la trama urbana i fins a 25 m de la façana dels habitatges, així com a la part posterior de les parcel·les i en zones de torrents marginals, on està prevista una poda inferior dels arbres i una reducció d’arbrat a les franges perimetrals. A les zones arbrades, es farà una estassada per reduir la densitat de l’estrat arbustiu fins a un 15% de la superfície, seleccionant aquelles espècies compatibles amb la prevenció d’incendis. I a les àrees de matollars, bosc de rebrot i bosc jove, els treballs perseguiran una disminució d’un 35% de la superfície.
En el període 2014-2015, l’Ajuntament va executar un projecte d’adequació dels boscos municipals en el marc del Pla d’inversions financerament sostenible (PIFS) que va permetre actuar en un total de 150 hectàrees de boscos municipals, parcel·les i torrents. Des del 2016 fins a l’actualitat, s’han anat fent treballs de manteniment preferentment a les zones limítrofes amb les urbanitzacions, garantint la franja perimetral amb reducció de la densitat d’arbrat i estassada de sotabosc. També s’han fet actuacions extraordinàries de l’Agència Catalana de l’Aigua després d’episodis de pluges torrencials.
Recomanacions a la ciutadania
La prevenció dels incendis forestals és responsabilitat de tothom. Per això és important prendre aquestes precaucions:
- No llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
- No llençar coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
- No utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades. Aquestes han de ser d'obra i amb mataguspires per evitar la sortida de partícules de carbó cremat i les fuites cap a l’atmosfera.
- Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
- No deixar mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzar els serveis de recollida i els contenidors adients.
- Eliminar les branques que toquin la façana i allunyar de la casa les reserves de llenya.
- Tenir a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.
Situació d’excepcionalitat per sequera
El risc d’incendi associat a les èpoques de l’any més càlides és superior aquest any per la coincidència amb un estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica que afecta Rubí i altres 223 municipis. Aquesta situació suposa la reducció d’aigua en alguns usos: un 40% per a usos agrícoles, un 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades. Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable.
L’Ajuntament ja ha adoptat mesures per adaptar-se a l’estat d’excepcionalitat. Així, es garanteix el reg de supervivència de plantes i arbustives de la ciutat mitjançant dipòsits d'aigua en horari de 6 a 8 h, i s’ha suprimit el reg a les zones verdes. Pel que fa al reg de sistema goter d’espais com l’Arborètum, el Celler i el balcó de l’Ajuntament, se n’ha modificat la programació perquè es realitzi en horari nocturn, igual que el reg de manteniment de la planta interior del viver, que es fa igualment en horari nocturn.
També hi ha una reducció de la dotació d’aigua mitjana per habitant i dia, que ara és de 230 litres.