Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament recull en un mapa els refugis climàtics per combatre els efectes de la calor aquest estiu La ciutadania té a la seva disposició equipaments i centres cívics climatitzats, així com parcs, espais naturals ombrívols i recorreguts amb zones d’ombra https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament recull en un mapa els refugis climàtics per combatre els efectes de la calor aquest estiu

La ciutadania té a la seva disposició equipaments i centres cívics climatitzats, així com parcs, espais naturals ombrívols i recorreguts amb zones d’ombra

El parc de Can Fatjó és un dels 25 espais amb ombra que formen part de la xarxa de refugis climàtics (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
El parc de Can Fatjó és un dels 25 espais amb ombra que formen part de la xarxa de refugis climàtics (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí posa novament a disposició de la ciutadania diversos refugis climàtics per afrontar les altes temperatures i, per primera vegada, els ha recollit en un mapa virtual. Aquest any, s’ha incrementat el nombre d’equipaments municipals que, durat l’estiu, actuen com a espais per resguardar-se de la calor. També formen part d’aquesta xarxa 25 parcs, espais naturals ombrívols i recorreguts amb zones d’ombra.

En total hi ha una desena d’espais climatitzats que ofereixen la possibilitat de refrescar-se i descansar al marge dels efectes de la calor. Són l’Ajuntament, la Biblioteca municipal Mestre Martí Tauler, l’Ateneu Municipal, el Museu Municipal Castell (MMUC), el Casal cívic i comunitari de Rubí, La Cruïlla Centre Cívic del Pinar, el Rubí Forma, el Mercat Municipal, les dependències municipals de Les Torres i la Residència Rubí.

Pel que fa als espais amb ombra, en són 25: la rambla del Ferrocarril, el parc de Ca n'Alzamora, el parc de Can Fatjó, el parc de la Font de la Via, el parc Ibèric, la plaça dels Nens, l’Arborètum del Castell, el parc de Ca n'Oriol, el torrent de Can Matalí, el torrent dels Alous, el torrent de les Abelles, el parc del carrer d'Aneto, la plaça de la Concòrdia, la plaça dels Ocells, el parc dels Geranis, la plaça del Marquès de Barberà, la plaça de Pep Rovira, la rambleta de Joan Miró, el parc del carrer de Chueca, el parc de la pau i la Natura, la plaça del Veïnat, la plaça de les Moreres, la plaça de l'Aragó, la plaça de Santa Rosa i la plaça d'Andalusia.

El canvi climàtic, que provoca que cada cop hi hagi més setmanes de calor i pics de temperaturas altes, fa necessari treballar per millorar i ampliar l’existent xarxa de refugis climàtics. Més enllà dels canvis urbanístics i de disseny a llarg i mig termini, l’Ajuntament treballa ja per implementar actuacions a curt termini per millorar les zones d’ombra.

La transició ecològica vol dir també adaptar les nostres ciutats a les noves circumstàncies i fer-les més amables. En aquest sentit, estem treballant per millorar el confort tèrmic amb la generació d’espais d’ombra a punts de convivencia, prioritzant els parcs infantils”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Els refugis climàtics poden ser zones naturals o urbanes que ofereixen unes condicions ambientals benignes per protegir-se d'un context meteorològic desfavorable, com ara massa calor, excés d'insolació, etc.

L'objectiu dels refugis climàtics és el de proporcionar confort tèrmic a la població que ho necessiti, especialment la més vulnerable, mantenint al mateix temps els usos o funcionalitats dels espais. I és que, de fet, no són equipaments únicament destinats a aquesta finalitat, ja que compatibilitzen els seus usos i funcions habituals juntament amb el servei de refugi climàtic durant l’estiu i també els episodis de temperatures extremes.

Objectius de Desenvolupament sostenible