Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament té previst desplaçar la línia d’alta tensió de Can Fatjó el 2022 El consistori assumirà el cost del projecte i, un cop executada l’actuació, reclamarà a la Generalitat que aboni el que el Govern català es va comprometre a pagar a través d’un conveni https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament té previst desplaçar la línia d’alta tensió de Can Fatjó el 2022

El consistori assumirà el cost del projecte i, un cop executada l’actuació, reclamarà a la Generalitat que aboni el que el Govern català es va comprometre a pagar a través d’un conveni

La línia elèctrica que travessa Can Fatjó és de 220 kv.
La línia elèctrica que travessa Can Fatjó és de 220 kv

L’Ajuntament de Rubí sufragarà inicialment el cost del projecte de desplaçament de la línia d’alta tensió de Can Fatjó, uns treballs que s’han agendat de cara a l’any 2022. D’aquesta manera, el consistori donarà sortida a una demanda històrica de la ciutat, el cost de la qual hauria d’assumir la Generalitat de Catalunya, en virtut d’un conveni signat l’any 2006.

La Generalitat, a instància del Parlament de Catalunya, va realitzar un estudi d’impacte ambiental de les línies d’alta tensió al país. I entre les que presentaven un major impacte hi havia la línia d’alta tensió de 220 kv que travessa l’avinguda de Can Fatjó (Foix – Can Jardí – Mas Figueres).

Prenent com a referència aquest estudi, l’any 2006 l’Ajuntament de Rubí i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) van signar un conveni que contemplava el desplaçament d’aquesta línia. Concretament, s’establia que el consistori assumiria un 20% del cost d’execució del projecte (més les expropiacions i servituds) i l’ICAEN, el 80% restant. Paral·lelament, Red Eléctrica Española, titular de la línia, assumia el cost de la redacció del projecte.

Pel volts de l’any 2010, però, aquest conveni va quedar aturat a causa dels efectes de la crisi econòmica. Així, la Generalitat no va consignar cap partida en concepte de desplaçament de línies elèctriques, argumentant que havia d’atendre altres prioritats. Ara fa tres anys, l’ICAEN va denunciar aquest conveni. L’Ajuntament va recórrer la denúncia i ara s’està a l’espera de resolució per part de la Generalitat.

Mentrestant, l’alcaldessa, Ana María Martínez, s’ha reunit fa només uns dies amb els responsables de la Subdirecció General d’Energia Elèctrica per intentar desencallar aquesta situació. Des del Govern espanyol han traslladat a Martínez les opcions que té l’Ajuntament: seguir esperant la resolució de la Generalitat i exigir-li, com a administració competent, que aporti la suma acordada, o bé coordinar el desenvolupament del projecte amb Red Eléctrica, assumir el cost de l’actuació i, a posteriori, reclamar a la Generalitat que pagui la part que li correspon.

Hem optat per aquesta segona via, ja que considerem que Rubí no pot esperar més”, ha assegurat l’alcaldessa. “Sento ràbia pel fet que la Generalitat s’hagi desentès de les preocupacions dels rubinencs i les rubinenques. Tornarà a ser l’Ajuntament el que assumeixi competències que no li pertoquen, però que sí que ens preocupen i ocupen”.  Així, l’any 2022 ─no pot ser abans per timings de tramitació─ hi ha prevista la retirada de la línia d’alta tensió de Can Fatjó.

El proper 7 de gener, el consistori convocarà la Comissió Municipal de l’Energia, en el marc de la qual s’explicarà als assistents el resultat de les reunions mantingudes aquesta passada setmana.