L’alcaldessa apunta a un futur il·lusionant i ple d’oportunitats en el seu balanç de la primera meitat de mandat
Ana María Martínez Martínez ha situat la crisi sanitària de la COVID-19 com un factor determinant en la gestió d’aquests primers dos anys de mandat
L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha fet balanç aquest dimarts dels primers dos anys de mandat en un acte que ha reunit al Celler representants polítics, responsables d’empreses, i presidents i presidentes d’entitats locals, entre d’altres. La presentació s’ha centrat en tots aquells indicadors que evidencien una millora de la ciutat en gran diversitat d’àmbits, així com en els principals reptes que haurà d’afrontar Rubí a curt i mig termini.
Després d’un any i mig marcat per la pandèmia de la COVID-19, Martínez ha apuntat a un futur més lluminós: “El que abans eren pors i temors ara són il·lusions. […] Avui Rubí és una ciutat d’oportunitats i que comença a projectar-se a Europa, mirall de projectes estratègics, i socialment cohesionada i rica. Una ciutat plena de COLOR”. Una visió optimista que parteix justament d’un moment de profunda crisi en què l’administració local va haver de dirigir tots els seus esforços a salvaguardar la salut de la població i ajudar-la a afrontar tots els efectes de la pandèmia.
Martínez ha defensat la celeritat amb què va actuar l’Ajuntament davant d’aquesta situació d’emergència, impulsant una gran transformació, principalment tecnològica, que va permetre seguir oferint serveis a la ciutadania sense posar ningú en perill. Aquesta ràpida reacció es va evidenciar en l’increment del fons de contingència municipal fins als 250 mil euros i en l’ajornament del pagament d’alguns impostos municipals. Després vindria una dotació de 600 mil euros per activar mesures de suport a l’activitat econòmica local, que seria l’embrió del Pacte per a la recuperació economica i social de Rubí post COVID-19, on s’aglutinen un centenar d’accions quantificades en prop de 9 milions d’euros.
L’atenció directa a les persones afectades per la crisi es va convertir en una prioritat. El repartiment de mascaretes, la posada en marxa de la campanya solidària Gràcies Rubí ─35.000 elements de seguretat recollits i 7.500 euros en aportacions desinteressades─ o l’ampliació dels espais per a vianants van ser algunes de les mesures que es van adoptar en els primers mesos de pandèmia.
Totes aquestes actuacions, fruit del moment d’emergència, es van afegir a una gestió ja enfocada en la priorització dels serveis a les persones, com ho demostren els nombrosos projectes de caràcter social impulsats durant aquesta primera meitat del mandat. Entre els col·lectius objecte d’especial atenció figura la gent gran, que ha vist com es creava una nova xarxa de suport veïnal, s’obria l’Oficina d’Atenció a la Gent Gran de forma presencial, es potenciaven els recursos digitals i la formació per combatre la seva solitud, o s’implantava el programa d’activitats Gaudeix la vida en gran. En el cas de la infància, l’alcaldessa ha parlat aquest dimarts del programa d’activitats d’estiu i de l’adhesió a la Xarxa Educació 360, amb l’objectiu de lluitar contra la segregació i garantir la igualtat d’oportunitats. Quant a la joventut, Martínez ha destacat la consolidació del projecte Rubí Jove als Barris i la recuperació d’espais d’intercanvi, de participació i de detecció.
A l’hora d’abordar l’atenció a les persones, l’alcaldessa s’ha hagut de referir inevitablament a l’impacte de la COVID-19, que ha representat “un increment en el nombre de persones ateses i un augment de les quanties destinadades a emergència social. Ens va obligar a adaptar-nos al moment”, incrementant els ajuts i posant en marxa nous projectes, com els àpats a domicili per a persones especialment vulnerables. Durant aquests dos anys, els Serveis Socials municipals han atès 38.198 persones: se n’han distribuït aliments a 3.191, 1.117 han estat ateses per situacions de pobresa energètica, 59 nuclis familiars han estat reallotjats d’urgència, s’han concedit més de 81 mil euros en ajudes per mantenir l’habitatge habitual, 1.481 persones s’han beneficiat de la Renda Garantida de Ciutadania i s’ha atès 2.259 menors de 17 anys en situació de risc.
El treball als barris, on s’ha impulsat un projecte d’actualització dels equipaments veïnals o iniciatives com Conviure a les comunitats de veïns de Les Torres; la feina de sensibilització de les agents pel civisme, amb prop de 15 mil actuacions entre 2020 i 2021; l’impuls de diverses iniciatives de promoció de la salut, com el nou Pla local de salut o l’Aula de Salut Virtual; o les polítiques d’atenció a esportistes durant la pandèmia, posant a la seva disposició espais públics per poder mantenir els entrenaments, són altres de les actuacions que formen part del vessant més social d’aquest mandat.
En el cas concret de les polítiques d’igualtat, l’alcaldessa s’ha referit a “un compromís ferm i que ve de lluny”, que ja s’ha materialitzat en l’aprovació del Protocol per a l’abordatge de la violència masclista o en el treball que s’està fent per prevenir aquesta xacra en el marc de les celebracions populars; i que en un futur proper també prendrà forma en un Protocol de prevenció de la mutilació genital femenina i en el segon Pla d’igualtat de la ciutadania de Rubí.
A la seva presentació, Martínez també ha parlat de la cultura, “que s’ha vist silenciada durant un any però que tornem a revifar”, amb cites tan esperades com una imminent Festa Major de Sant Pere adaptada al context sanitari.
Una ciutat en recuperació
La COVID-19 ha tingut afectació en gairebé tots els àmbits de la vida de la ciutat i per, aquest motiu, bona part de la gestió de l’Ajuntament s’ha hagut de centrar en polítiques de recuperació. Així ha passat en el cas del comerç, que ha rebut el suport de l’administració local a través de la campanya per incentivar les compres Rubí s’ho val, que ha suposat per als botiguers i botigueres una injecció econòmica per valor de 400 mil euros; un sector que aviat també es beneficiarà de noves iniciatives de transformació digital. Durant aquesta primera meitat de mandat, també s’ha treballat en la posada al dia del Mercat Municipal i en el futur projecte de l’Escola d’Hostaleria. La implantació de la zona taronja a diferents punts de la ciutat és una altra de les solucions que ha impulsat l’Ajuntament per potenciar el comerç de proximitat i facilitar la mobilitat a les prop de 12 mil persones que viuen a les urbanitzacions.
En l’àmbit de l’empresa, l’alcaldessa ha destacat el pla que s’ha treballat en el marc de la Taula per a la Competitivitat Industrial de Rubí amb l’objectiu d’acompanyar el teixit econòmic en la recuperació post pandèmia; també els prop de 600 mil euros destinats a pal·liar els efectes de la crisi, mesures com la flexibilització fiscal, el fons d’ajuda per a les persones autònomes, comerços i pimes que ja s’està preparant i al qual es destinaran 250 mil euros, i el Pla de dinamització de l’activitat econòmica, dotat amb 300 mil euros. Martínez també ha recordat les deu empreses de nova creació que s’han creat durant el primer trimestre de 2021 amb el suport de l’Ajuntament.
Per fer realitat aquesta reactivació econòmica, l’alcaldessa ha avançat que s’està treballant en la consecució dels fons europeus Next Generation i de totes aquelles línies d’ajudes estatals que siguin útils en aquest procés.
El manteniment com a prioritat
“Tenim molta feina per endavant però estem convençuts que es nota un canvi important a la fesomia de la ciutat”, ha manifestat l’alcaldessa, qui ha assenyalat els propers anys com el moment en què es consolidaran les millores a l’espai públic, gràcies a la inversió que es farà en asfaltatge i condicionament de voreres arreu de la ciutat.
En el balanç de la feina ja executada, destaquen les actuacions a l’enllumenat, que han permès eliminar diferents punts negres; o el gran avenç que ha suposat l’encàrrec del manteniment de zones verdes, entre aquestes les dels polígons i les urbanitzacions, a la Font del Ferro. Aquesta darrera mesura i la participació de l’empresa municipal en el projecte de venda a domicili del Mercat Municipal són una mostra de la diversificació de tasques de la societat i del seu refermament com a eina útil per a la integració de les persones amb discapacitat.
També en relació al manteniment de l’espai públic, l’alcaldessa ha subratllat l’augment de la freqüència de la neteja, el nou contracte dels serveis de recollida de residus i neteja viària, el projecte de sanejament iniciat, i l’aprovació d’un Pla local de residus amb la vista posada els objectius reciclatge del 60% que marca la Comissió Europea per al 2025. Martínez també ha avançat que s’està treballant en la recollida porta a porta, que arrencarà properament amb una prova pilot al texit comercial.
Grans inversions
El pressupost de l’Ajuntament per al 2021 contempla un annex d’inversions d’uns 22 milions d’euros. Per a l’alcaldessa, “és el moment de sacsejar la ciutat i posar els diners a disposició de la millora global del municipi”.
A data d’avui, ja s’han executat obres de gran rellevància, com la primera fase de la remodelació del pont de Sant Joan, la pista poliesportiva de Can Ximelis, el canvi de gespa del Can Rosés, el nou skatepark, el canvi de lluminàries als polígons, el cobriment de les pistes de petanca de Cova Solera i la instal·lació de videocàmeres a les urbanitzacions i al Pinar, entre d’altres. A més, està en curs l’ambiciosa rehabilitació del Casino, “un projecte llargament reivindicat per bona part de la ciutadania i que per a nosaltres era una prioritat, una de les coses que més il·lusió em fan com a alcaldessa”.
A l’espai urbà, hi ha previst el ja mencionat Pla d’asfaltage i voreres, intervencions molt demandades pel veïnat com la urbanització del carrer de Sabadell entre Sant Gaietà i Sant Muç, la segona fase del pont de Sant Joan ─amb millores als accessos per a vianants─, i la col·locació d’una pèrgola a la plaça de Salvador Allende.
Segons ha anunciat Martínez, aquest serà el mandat també de la reforma de l’estadi del Vint-i-cinc de Setembre, de la transformació urbana de l’avinguda de l’Estatut, de la transformació de l’antiga seu de la Supersond en un centre de referència per a la joventut, de la construcció d’habitatge públic, de la nova Escola del Bosc ─que ha de dur a terme la Generalitat─ i del desviament de la línia d’alta tensió de Can Fatjó.
Martínez ha explicat que, a l’espera d’un nou Pla d’ordenació urbanística municipal, l’equip de govern seguirà impulsant modificacions puntuals de l’actual Pla general per permetre millores importants, com ara l’amplicació del CAP Anton de Borja o l’increment de l’habitatge dotacional.
En el seu balanç d’aquesta primera meitat del mandat, l’alcaldessa també ha dedicat un apartat de la seva presentació a la pròxima elaboració d’un Pla director del verd urbà, que permetrà dotar Rubí d’un verd urbà “ben estructurat, distribuït i gestionat. […] La ciutat respirarà molt més verd” i del qual se’n derivaran nombroses actuacions ja durant aquest 2021.
Quant a les urbanitzacions, Martínez ha posat de relleu la creació, en aquest mandat, d’una regidoria específica per a aquesta zona de la ciutat, centrada en la millora de la qualitat de vida de les persones que hi viuen. “Una de les primeres millores que s’han notat ha estat el manteniment, es fan tres desbrossaments anuals a totes les urbanitzacions, i també hem impulsat la lluita contra l’incivisme”, ha explicat.
L’alcaldessa ha tancat el seu balanç d’aquests dos primers anys de mandat amb un compromís: “No defallirem pas. Rubí és una ciutat d’oportunitats. Si ens acompanyeu, ens queden dos anys il·lusionants per endavant que rubricaran una gran feina”.