El ple s’ha celebrat a la Biblioteca Mestre Martí Tauler (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa fa un balanç positiu dels primers dos anys de mandat

Aquest dissabte s’ha celebrat un ple extraordinari en el marc del qual els diferents grups municipals han mostrat el seu punt de vista sobre l’estat de la ciutat

Aquest dissabte, l’Ajuntament de Rubí ha celebrat un ple extraordinari en el marc del qual els grups municipals han parlat sobre l’estat de la ciutat. La sessió, que s’ha realitzat a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i que s’ha pogut seguir per streaming, ha estat la primera que s’ha dut a terme de forma presencial des que es va iniciar la crisi sanitària causada per la COVID-19.  

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha fet un balanç positiu dels primers dos anys de mandat, en la línia del que ja va exposar fa uns dies a l’acte Rubí, ciutat d’oportunitats, celebrat al Celler. Venim d'un any molt difícil en què hem hagut de lidiar amb la pandèmia, canviar el nostre ordre de prioritats i adaptar-nos a les limitacions que ens comportava aquesta situació”, ha explicat la primera edil. Segons Martínez Martínez, l’Ajuntament va respondre amb celeritat davant la COVID-19. Entre d’altres, es va ampliar el fons de contingència fins als 250.000 euros, es van ajornar el pagament d’alguns impostos municipals i, posteriorment, es van destinar 600.000 euros per activar mesures de suport a l’activitat econòmica local, que seria l’embrió del Pacte per a la recuperació econòmica i social de Rubí post COVID-19, on s’aglutinen un centenar d’accions quantificades en prop de 9 milions d’euros. També es van repartir mascaretes i es van ampliar els espais per a vianants per poder passejar garantint la possibilitat de mantenir la distància interpersonal, entre d’altres.

Totes aquestes actuacions, fruit del moment d’emergència, s’han sumat als nombrosos projectes de caràcter social impulsats durant aquesta primera meitat del mandat. La gent gran, els infants i els i les joves han estat alguns dels col·lectius que han gaudit d’una especial atenció durant aquests dos anys, amb projectes com la nova xarxa de suport veïnal i l’obertura de l’Oficina d’Atenció a la Gent Gran de forma presencial; el programa d’activitats d’estiu i l’adhesió a la Xarxa Educació 360; o la consolidació del projecte Rubí Jove als Barris i la recuperació d’espais d’intercanvi, de participació i de detecció.

Limpacte de la COVID-19 pel que fa als serveis socials municipals ha representat  un increment en el nombre de persones ateses i un augment de les quanties econòmiques destinades a emergència social”. Així, s’han incrementant els ajuts i s’han posat en marxa nous projectes, com els àpats a domicili per a persones especialment vulnerables. Durant aquests dos anys, els Serveis Socials municipals han atès 38.198 persones.

El treball als barris, la feina de sensibilització de les agents pel civisme, l’impuls de diverses iniciatives de promoció de la salut, les polítiques d’atenció a esportistes durant la pandèmia, polítiques d’igualtat o la promoció de la cultura són altres de les actuacions que formen part del vessant més social d’aquest mandat.

Una part important de la gestió municipal s’ha hagut de centrar en polítiques de recuperació econòmica per pal·liar la crisi de la COVID-19. En el cas del comerç, s’ha activat la campanya per incentivar les compres Rubí s’ho val, s’ha treballat en la posada al dia del Mercat Municipal i en el futur projecte de l’Escola d’Hostaleria. Un dels canvis amb què hem volgut potenciar el comerç de proximitat i alhora donar una solució als problemes daparcament és la implantació de la zona taronja com a solució de més rotació i més aparcament a la ciutat”, ha comentat l’alcaldessa.

En l’àmbit de l’empresa, Matrtínez Matrtínez ha destacat el pla que s’ha treballat en el marc de la Taula per a la Competitivitat Industrial de Rubí amb l’objectiu d’acompanyar el teixit econòmic en la recuperació post pandèmia; també els prop de 600.000 euros destinats a pal·liar els efectes de la crisi, mesures com la flexibilització fiscal o el Pla de dinamització de l’activitat econòmica, dotat amb 300.000 euros.

Per fer realitat aquesta reactivació econòmica, l’alcaldessa ha avançat que s’està treballant en la consecució dels fons europeus Next Generation i de totes aquelles línies d’ajudes estatals que siguin útils en aquest procés.

Segons Ana María Martínez Martínez, “ara, a lequador del mandat, treballem per tenir una planificació a llarg termini que ens permeti generar ocupació, ingressos i activitat econòmica. I, de cara al futur, treballar un model de desenvolupament més sostenible i resilient a les crisis”.

Pel que fa al manteniment de l’espai urbà, l’alcaldessa ha assegurat: “En els propers anys capgirem tota la ciutat amb un pla a fons que abordi la millora integral de voreres i carrers”. Ana María Martínez Martínez ha explicat que s’han realitzat 290 actuacions de reparació valorades en 7,4 milions d’euros; s'han canviat aproximadament el 8% del punts de llum a led a la ciutat (uns 900 punts); s’ha augmentat la freqüència de la neteja a la ciutat, i s’ha tirat endavant el nou contracte dels serveis de recollida dels residus i de neteja viària, entre d’altres.

La màxima representant municipal també s’ha referit a les grans inversions. El pressupost de l’Ajuntament per al 2021 contempla un annex d’inversions d’uns 22 milions d’euros. A data d’avui, ja s’han executat obres de gran rellevància, com la primera fase de la remodelació del pont de Sant Joan, la pista poliesportiva de Can Ximelis, el canvi de gespa del Can Rosés, el canvi de lluminàries als polígons, el cobriment de les pistes de petanca de Cova Solera i la instal·lació de videocàmeres a les urbanitzacions i al Pinar, entre d’altres. A més, està en curs l’ambiciosa rehabilitació del Casino.

A l’espai urbà, hi ha previst el Pla d’asfaltatge i voreres, la urbanització de part del carrer de Sabadell, la segona fase del pont de Sant Joan i la col·locació d’una pèrgola a la plaça de Salvador Allende. També es reformarà l’estadi del Vint-i-cinc de Setembre, es durà a terme la transformació urbana de l’avinguda de l’Estatut, l’adequació de l’antiga seu de la Supersond en un centre de referència per a la joventut, es construirà habitatge públic i es desviarà la línia d’alta tensió de Can Fatjó, entre d’altres.

L’alcaldessa també s’ha referit al Pla director del verd urbà, del qual se’n derivaran nombroses actuacions ja durant aquest 2021.

Pel que fa a les urbanitzacions, Martínez ha posat de relleu la creació, en aquest mandat, d’una regidoria específica per a aquesta zona de la ciutat, centrada en la millora de la qualitat de vida de les persones que hi viuen.

I, per últim, ha assegurat que “Rubí no es un ciutat insegura”, com ho demostra el fet que la ràtio de criminalitat a la ciutat (43,85 fets/1.000 habitants) és inferior a la de la Regió Policial Metropolitana Nord (46.06) i a la de Catalunya (53.12). Malgrat això, ha explicat que “continuem treballant per tenir una plantilla àmplia i poder donar un bon servei”. Així, en els darrers dos anys s’han incorporat 8 agents, 3 places interadministratives i 3 nous caporals. I en un futur pròxim hi haurà la convocatòria d’11 nous agents i 2 sergents.

 

La visió dels diferents grups

La portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Betlem Cañizar Bel, ha coincidit amb l’alcaldessa a l’hora d’assegurar que aquest mandat ha estat marcat per la crisi sanitària i les seves conseqüències, que han marcat l’acció política. Però ha assegurat que “la pandèmia ha posat de manifest les dificultats del govern per poder articular respostes ràpides, coordinades i no contradictòries davant d’una situació d’emergència social”. Segons l’AUP, les prioritats de l’equip de govern no són les que proclamen, “no reflecteixen polítiques d’esquerres i progressistes [...] perquè no compten amb les entitats, no hi ha consulta veïnal [...], tot es parla a misses dites...”.

Segons Cañizar Bel, aquesta és una crisi més profunda que la de la bombolla immobiliària i s’haurien de prioritzar accions que serveixin per pal·liar la crisi.

Paral·lelament, ha reconegut algunes de les iniciatives impulsades pel govern, com ara les mesures d’estalvi energètic, les iniciatives d’educació 360, les accions per fomentar la igualtat, la construcció d’habitatge públic o algunes de les accions que ja s’han començat a posar en marxa en el marc del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS).

Veïns per Rubí (VR) ha criticat l’acció del govern dels darrers dos anys. Així, ha lamentat que Rubí no disposi d’un nou Pla General d’Ordenació Urbana i que el text en vigor sigui del 1987. “Estem condicionats pel fracàs polític dels darrers 20 anys”, ha assegurat el portaveu de la formació, Antoni Garcia Berea.

També ha enumerat alguns dels projectes inclosos al Pla d’inversions financerament sostenibles que continuen pendents, com l’ampliació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol o la remodelació de la plaça Pearson. “Això demostra una manca de planificació; el govern no té un model de ciutat a mig i llarg termini”, ha dit el regidor.

VR ha lamentat l’adquisició de la nau de la Supersond i de les oficines de La Caixa del centre, a l’entendre que el Consistori ja disposa d’altres equipaments en propietat que estan en desús. Pel que fa a les polítiques d’habitatge, considera que es plantegen “de forma poc realista i efectiva”. També considera que  Rubí ha esdevingut una ciutat amb nucli urbà gris, de ciment i formigó i ha reclamat més polítiques de desenvolupament econòmic, que atreguin noves empreses a la ciutat i que ajudin al petit comerç. “S’han de prioritzar actuacions essencials de defensa de les persones, els autònoms, i deixar de banda el que no és essencial”, ha explicat.

De la seva banda, el portaveu de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs), Roberto Martín Martín, considera que “Rubí fa anys que viu en la més absoluta decadència”. El regidor ha repassat algunes de les obres que s’han realitzat els darrers dos anys, com ara el canvi de gespa del camp municipal de Can Rosés, la coberta de la petanca de Cova Solera, el trasllat de les pistes de petanca del Club Santa Rosa, l’ampliació de l’skatepark, el pont del carrer Sant Joan, la remodelació del Casino, l’asfaltat de diversos carrers, l’adquisició de l’antiga nau de la Supersond, l’adaptació de diversos fanals amb il·luminació led i la zona taronja. “Això és el resum dels dos primers anys de mandat. Alguns em podrien titllar de simplista, però és el que hi ha, no hi ha més. Els projectes que s’han de realitzar en un futur són això: projectes que han d’arribar”, ha assegurat el regidor.

Segons la formació taronja, el govern municipal no compta amb l’oposició. En aquest sentit, ha lamentat la manca d’acceptació d’algunes de les propostes que han plantejat, com ara la concessió de micro-crèdits pels empresaris o subvencions per a entitats d’ajuda social.

No tot és dolent, però no ho és gràcies a la gent”, ha comentat Roberto Martín Martín, que ha ofert mà estesa a l’equip de govern per fer un “reset, per recuperar allò que ha quedat en un calaix i convertir-ho en realitat”.

La portaveu d’En Comú Podem (ECP) i segona tinenta d’alcaldia, Ànnia Garcia Moreno, ha coincidit amb els grups de l’oposició en què les dificultats, complexitats i necessitats de la ciutat són les mateixes. “De coses a millorar en veiem moltes [...] però no podem caure en el desànim i centrar-nos en el que manca, sinó en mirar què hem fet i com ho podem millorar”, ha dit. Segons la regidora, Rubí és una ciutat amb dinàmiques metropolitanes en termes d’habitatge, feina, mobilitat... i cal fer una lectura d’aquests dos anys en aquest sentit.

A l’hora de fer balanç d’aquesta primera meitat de mandat, s’ha centrat en tres conceptes: la sostenibilitat, la cohesió i la memòria.

Pel que fa a la sostenibilitat, ha subratllat que s’ha aconseguit facilitar la transició energètica a través del Rubí Brilla (aprovació de l’ordenança solar, posada en marxa del primer projecte d’autoconsum compartit al sector industrial de l’estat), s’ha creat la Taula de Benestar Animal, s’ha abordat la problemàtica de les extractives i els abocadors, s’ha iniciat el canvi de model de gestió de residus, s’està treballant en el Pla d’arbrat i el Pla d’eficiència energètica, s’ha creat la xarxa d’itineraris naturals i s’han consolidat els horts de Cova Solera com a eina social per la convivència i la formació.

En l’àmbit de la cohesió, “un eix central de l’acció de govern”, la regidora ha comentat: “Tenim eines, però ens en falten per poder-hi fer front”. Així, ha parlat dels més de 4 milions per millorar i invertir al parc públic d’habitatge, de la feina de mediació que s’està fent amb els Serveis Socials Bàsics per actuar preventivament davant la pèrdua d’habitatge, de les mesures de política fiscal per incentivar el lloguer, de la nova proposta de funcionament de la Mesa pel dret a l’habitatge que anunciaran properament, de les diferents eines impulsades per garantir els drets de transparència i participació ciutadana, i de les actuacions per refermar Rubí com a ciutat acollidora, entre d’altres.

Per últim, s’ha referit a la memòria, destacant el projecte de les Stolpersteine, el canvi de nom de la plaça Nova per plaça de Neus Català i Pallejà o la futura retirada de les últimes plaques franquistes que encara queden en alguns edificis.

El portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Xavier Corbera Gaju, ha explicat que “fa dos anys, quan es va signar l’acord de govern, semblava que podrien canviar les coses. Però sembla que visquem en ciutats diferents”. Així, el republicà ha sentenciat que “Rubí és una ciutat d’oportunitats perdudes”. I malgrat que ha comentat que alguns dels projectes que ha enumerat l’alcaldessa són importants, com ara el canvi de gespa de Can Rosés o el cobriment de les pistes de petanca de Cova Solera, “aquesta ciutat ha de ser molt més ambiciosa i exigent. Calen canvis estructurals en la mobilitat, en l’aposta per l’educació [...], en l’oferta d’activitats per a joves i grans, en matèria d’habitatge, de seguretat i en la transformació dels nous espais urbans”.

Corbera Gaju ha lamentat que “després de 20 anys de govern socialista no hem evolucionat en els grans projectes de ciutat”. En aquest sentit, s’ha referit a l’Hospital de Rubí, al parc de Ca n’Oriol, a la segona estació de Ferrocarrils i a qüestions de seguretat, entre d’altres. “Observem que altres ciutats evolucionen, però nosaltres estem igual o pitjor que abans”, ha assegurat. I tot i que ha admès que hi ha aspectes que no depenen exclusivament del Consistori, ha puntualitzat que tant a la Generalitat com al Govern de l’Estat “hi han passat partits de tots els colors”.

Per últim, el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i primer tinent d’alcaldia, Moisés Rodríguez Cantón, ha citat el Pla de mandat durant la seva intervenció, que diu que “la ciutat de Rubí necessita i mereix un govern estable que pugui afrontar amb rigor els reptes que, a causa de diverses circumstàncies, van quedar sense resoldre en el mandat anterior”. Segons el socialista, “ho estem aconseguint. La ciutat millora i millora”.

Així, Rodríguez Cantón ha assegurat que “els i les socialistes de Rubí veiem com les prioritats marcades construeixen, pas a pas, el model de ciutat que volem”, una  ciutat justa, igualitària i solidària; educadora, formadora, emprenedora i innovadora; participativa per viure i conviure; metropolitana i sostenible, “la ciutat que serà el que vulguem que sigui”.

El regidor ha explicat que el govern municipal practica “la política de la realitat, la de posar cara i ulls a les necessitats de tothom”, i tenint en compte el context de crisi sanitària actual, ha calgut reordenar l’acció de govern per adaptar-se a les actuals necessitats.

Cal mirar endavant i reconèixer que s’està treballant molt i bé, que pràcticament no hi ha cap vot en contra a les parts resolutives dels nostres punts de ple i que la transformació de la ciutat és evident”, ha conclòs.

Els portaveus dels grups de l’oposició han lamentat l’absència de torn de rèplica durant el ple, al considerar que, d’aquesta manera, no es promovia el debat.