Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa i el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica animen les comunitats veïnals a participar al projecte "Comunitats Rubí Brilla" Amb aquesta prova pilot, l’Ajuntament pretén promoure l’estalvi energètic i econòmic i reduir les emissions de CO2 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa i el regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica animen les comunitats veïnals a participar al projecte "Comunitats Rubí Brilla"

Amb aquesta prova pilot, l’Ajuntament pretén promoure l’estalvi energètic i econòmic i reduir les emissions de CO2

Imatge promocional del projecte (foto: Ajuntament de Rubí).
Imatge promocional del projecte (foto: Ajuntament de Rubí)

Aquest dimarts, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, han presentat el projecte Comunitats Rubí Brilla. Estalvi, confort i energia en el marc d’una roda de premsa telemàtica. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel servei Rubí Brilla que pretén promoure l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables a les comunitats veïnals de la ciutat.

Com a ciutat, ja fa molts anys que treballem per aconseguir aquest canvi de mentalitat en relació a la cura del medi ambient”, ha assegurat l’alcaldessa, que ha recordat que mitjançant la signatura del Pacte dels Alcaldes i les Alcaldesses, “ens vam comprometre a executar accions per assolir una reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de com a mínim el 40% l’any 2030 i a adoptar un enfocament compartit per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic”. Alhora, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va declarar, el passat 27 de setembre de 2019, l’emergència climàtica. En aquest context neix el projecte Comunitats Rubí Brilla, que té per objecte que l’administració acompanyi les comunitats veïnals a l’hora de reduir els gasos d’efecte hivernacle a través de l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables.

Martínez ha explicat que el sector residencial de Rubí representa el 17% de les emissions de CO2 de la ciutat, el tercer de més consum després de la mobilitat (38%) i la indústria (34%). I igual que a la resta de l’Estat, l’edificació a Rubí és altament ineficient: més del 80% dels pisos corresponen a qualificacions energètiques E, F o G, sent la lletra “G” la qualificació energètica més baixa.

Així, segons l’alcaldessa, l’únic camí viable cap a unes edificacions sostenibles i de futur passa perquè la ciutadania adopti nous hàbits de consum energètic, per l’eficiència energètica dels sistemes de producció i de la pròpia envolupant tèrmica, i per la generació local d’energia renovable gràcies a sistemes d’autoconsum a partir d’energia solar fotovoltaica. “Amb Comunitats Rubí Brilla pretenem ajudar les comunitats veïnals a fer aquest canvi, a través d’un model centrat en l’estalvi al més pur estil Rubí Brilla”. I és que un dels principals avantatges associats a la transició cap a comunitats sostenibles és l’estalvi econòmic associat, com el que s’impulsa amb un altre dels projectes de Rubí Brilla, el 50/50. “Poques inversions permeten finançar-se a través del propi estalvi que generen”, ha comentat Ana María Martínez Martínez.

Prova pilot adreçada a una desena de comunitats
L’Ajuntament busca deu comunitats veïnals de diferents tipologies que vulguin participar en la prova pilot, que es divideix en quatre etapes: 1) diagnosi i simulació; 2) cerca de pressupostos; 3) subvencions i finançament, i 4) execució.

Cap president d’escala o gestor de comunitats veïnals ha de ser un expert energètic ni ha de conèixer tots els programes de subvencions existents. Nosaltres tenim aquest rol”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal. “Mitjançant aquest projecte, proposem a les comunitats diverses actuacions que suposen una transformació de l’habitatge. Són intervencions que generen estalvi, augmenten el confort i que ajuden a aquest canvi de model”, ha dit Medrano.

L’Ajuntament ofereix a les comunitats veïnals participants un acompanyament a l’hora d’analitzar i aplicar les diferents mesures. I en tot moment són els propis veïns i veïnes els que prenen la decisió d’avançar a la següent etapa o bé la d’aturar el procés. La voluntat és que la prova pilot es realitzi a diverses topologies de comunitats veïnals, amb l’objectiu de copsar la realitat de diferents escenaris i, per tant, aconseguir uns resultats més rics.

Aquest dimecres i el proper 10 de juny a les 18 h, s’han convocat dues sessions informatives virtuals a través del canal de YouTube de l’Ajuntament per presentar el projecte a la ciutadania i resoldre els dubtes que puguin tenir. Tant l’alcaldessa com el regidor han encoratjat les comunitats veïnals de la ciutat a participar en aquesta iniciativa, que busca que puguin estalviar energia i diners i reduir les emissions de CO2.