L’alcaldessa participa a la jornada "La metròpoli post-COVID. La contribució i els recursos de les ciutats de l’Arc metropolità"
Durant l’acte, els municipis que integren aquesta associació han reivindicat influir en la governança i planificació territorial per evitar les desigualtats
L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez Martínez, ha assistit aquest dimecres a la jornada “La metròpoli post-COVID. La contribució i els recursos de les ciutats de l’Arc metropolità”. Durant l’acte, s’ha presentat un estudi realitzat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, que fa una radiografia de l’evolució de la demografia, les finances, la tributació i la despesa social de la capital del Maresme.
L’informe, encarregat per l’Ajuntament de Mataró, contextualitza aquesta informació i també analitza la d’altres ciutats on s’observa una dinàmica similar: Terrassa, Sabadell, Vilanova, Granollers i Vilafranca.
Segons l’estudi, la majoria de les ciutats de l’Arc metropolità tenen menys autonomia financera, menys ingressos per càpita i menys capacitat fiscal que els municipis del seu entorn i, per contra, han de suportar una major despesa social que la mitjana.
Els màxims representants polítics d’aquests municipis han participat aquest dimecres en un debat en el qual han reivindicat poder influir en la governança i la planificació territorial de Catalunya amb l’objectiu d’aplicar polítiques de reequilibri, redistribució i compensació davant la realitat d’haver d’assumir la concentració de major població amb necessitats socials bàsiques.
“Aquesta pandèmia ens ha posat de manifest, més encara, que som globals, que els problemes i les solucions poden ser comunes”, ha explicat l’alcaldessa de Rubí. Ana María Martínez Martínez ha comentat que “s’obre un debat sobre la contribució a l’hora de prestar serveis a la ciutadania que comporti el benestar de la regió metropolitana, eradicant la segregació urbana i les desigualtats municipals, per justícia social. La corresponsabilitat i el fet d’escoltar altres ciutats comportarà una millor redistribució i creació d’oportunitats al territori”.
En el mateix sentit, els directors de l’estudi, Oriol Nel·lo i Ismael Blanco, han destacat que la segregació i les diferències intermunicipals “han saltat d’escala” i han posat en valor la reclamació redistributiva dels alcaldes i alcaldesses de l’Arc metropolità amb el propòsit de fer una Catalunya més equitativa.
La jornada ha tingut lloc al centre d’innovació urbana Ca l’Alier de Barcelona i, entre d’altres, també hi han assistit representants d’institucions i entitats interessats en el debat territorial, com les entitats municipalistes (FMC i ACM) o el Pla estratègic Barcelona Demà. Més de 80 persones s’han inscrit a l’acte, que han pogut seguir el debat per Internet.
L’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità va néixer a mitjans del mes d’abril, quan els alcaldes i alcaldesses de Rubí, Terrassa, Sabadell, Mollet, Granollers, Martorell, Mataró, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú van signar la Declaració de Martorell. L’entitat vol treballar per reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions i oferir una visió pròpia dels municipis de la segona corona dins el desenvolupament tant de la Regió Metropolitana de Barcelona com del conjunt del territori.