Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’eficiència energètica de les naus industrials de la ciutat centra la VIII Jornada tècnica Rubí Brilla Durant la sessió, l’expert en polítiques energètiques Javier García Breva ha pronunciat una conferència sobre la rehabilitació energètica d’edificis https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’eficiència energètica de les naus industrials de la ciutat centra la VIII Jornada tècnica Rubí Brilla

Durant la sessió, l’expert en polítiques energètiques Javier García Breva ha pronunciat una conferència sobre la rehabilitació energètica d’edificis

L'alcaldessa, Javier García Breva i una norantena de persones més han assistit a la VIII Jornada tècnica Rubí Brilla (foto: Localpres).
L'alcaldessa, Javier García Breva i una norantena de persones més han assistit a la VIII Jornada tècnica Rubí Brilla (foto: Localpres)

Una norantena de persones han assistit aquest divendres a la VIII Jornada tècnica Rubí Brilla, que en aquesta ocasió s’ha emmarcat en la celebració del Dia Mundial de l’Energia. Durant la sessió, que ha tingut lloc al Castell, s’han presentat els resultats dels estudis sobre l'eficiència energètica de les naus industrials de la ciutat i sobre el seu potencial fotovoltaic/tèrmic que l’Ajuntament de Rubí ha dut a terme en col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Una conferència sobre rehabilitació energètica d’edificis  a càrrec de Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president de l’N2E, ha posat el punt final a la Jornada tècnica.

Durant la presentació de l’acte, l’alcaldessa de la ciutat, Carme García, ha assegurat que “aquests dos estudis, que són el resultat de molt temps de feina, permetran als empresaris de Rubí millorar la productivitat de les seves empreses”, fet que pot suposar generar nous llocs de treball”. Com ha explicat García, “el cost de l’energia cada cop puja més i cal anar cap a un canvi de model productiu, basat en les energies renovables, que anirà bé per les empreses i també per la ciutat i la resta del món”. L’alcaldessa ha assegurat que es tracta d’una “eina que es pot aplicar a d’altres municipis i que ja hi ha alcaldes interessats”.

Amb els resultats dels estudis sobre l'eficiència energètica de les naus industrials de la ciutat i sobre el seu potencial fotovoltaic/tèrmic s’han creat uns visualitzadors a través de l’Instamaps, que aquest divendres s’han donat a conèixer als assistents a la Jornada tècnica. En el cas del primer estudi, els empresaris poden conèixer el nivell d’eficiència energètica de les seves naus ─alt, mig o baix─, si tenen pèrdues energètiques i com les poden regular. Amb el segon visualitzador poden saber quina és la capacitat de cada nau industrial per instal·lar plaques solars fotovoltaiques o tèrmiques i, així, produir ells mateixos l’energia que necessiten. Aquesta eina informàtica mostra les naus en diferents colors en funció de si la instal·lació de plaques és òptima, adequada, regular o pobra. També permet obrir una fitxa de cada nau que identifica el número de panells que caben a la teulada, quina és la potència total de la instal·lació, el cost d’inversió i la seva amortització.

Toni Magariños, cap de l’Àrea de Geoprocés de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha estat l’encarregat de presentar l’estudi sobre el potencial d’autoconsum solar de les naus industrials de Rubí. Magariños ha explicat que “l’interessant de la feina feta és poder oferir una eina que, polígon a polígon, teulada a teulada, permeti fer la conversió a energia final, de manera que cada empresa individual pugui calcular el seu retorn efectiu i la seva capacitat potencial d’instal·lar energia fotovoltaica a la seva teulada”. Segons ha assegurat el cap de l’Àrea de Geoprocés de l’ICGC, “hi ha moltes naus on és fàcilment instal·lable aquest tipus de sistemes ─degut al fet que són teulades molt simples, moltes amb una bona orientació sud─, amb un temps d’amortització inferior als dos anys”.

Després de presentar els resultats d’aquests dos estudis, l’expert en polítiques energètiques i president de l’N2E, Javier García Breva, ha tancat la jornada amb una conferència sobre el futur de la rehabilitació energètica d’edificis. Segons García Breva, “un dels grans reptes de les ciutats és reduir el consum d’energia i els costos energètics en habitatges, edificis i empreses. Per tant, la rehabilitació energètica d’edificis i tot el que es refereixi a l’ús de l’energia als edificis és una de les grans oportunitats de negoci, de creació de riquesa i de creació d’ocupació”. El ponent també s’ha referit al projecte Rubí Brilla, que ha posat d’exemple a seguir. “En aquests moments, una de les línies mestres d’aplicació dels fons europeus pel període 2014-2020 fa referència als projectes integrals d’eficiència energètica. I la millor manera que tinc per definir què és un projecte integral d’eficiència energètica és el que està fent l’Ajuntament de Rubí a través de Rubí Brilla”. Com ha explicat García Breva, “no es tracta només de canviar l’enllumenat públic, sinó d’establir un pla d’eficiència energètica per les escoles, pels edificis públics, pel transport, per les PIMES, pel comerç, per la indústria [...], tot això en un únic paquet. Crec que el de Rubí és un model a seguir i a replicar en altres municipis”.

Activitats del Dia Mundial de l’Energia
La programació del Dia Mundial de l’Energia seguirà aquest divendres a la tarda amb tot un seguit de presentacions al Teatre Municipal La Sala i dissabte al matí, a la plaça de la Nova Estació, amb diverses activitats per a tota la ciutadania.

Imatges relacionades

Javier García Breva ha pronunciat una conferència sobre la rehabilitació energètica d'edificis (foto: Localpres)
Javier García Breva ha pronunciat una conferència sobre la rehabilitació energètica d'edificis (foto: Localpres)