L’equip de govern obre a la participació ciutadana el projecte del parc de Ca n’Oriol
El govern municipal defensa la intervenció prevista però manifesta la seva voluntat que aquest projecte estratègic compti amb el màxim consens possible
L’equip de govern presentarà aquest dimecres a la resta de grups municipals la seva proposta de procés participatiu sobre el projecte del parc de Ca n’Oriol. D’aquesta manera, l’executiu local emplaça els partits polítics a iniciar un debat al voltant de la reforma on també es vegi implicat el conjunt de la ciutadania.
L’obertura d’aquest procés participatiu dona resposta a una moció d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Partit Demòcrata Europeu de Catalunya (PDECAT) i Veïns per Rubí (VR) aprovada al Ple municipal d’abril. La voluntat de l’equip de govern és propiciar un treball compartit que garanteixi el màxim consens possible i que faci d’aquesta actuació un projecte global de ciutat: “Estem convençuts que el projecte inicial és molt bo i que és capaç d’aglutinar els interessos de bona part dels rubinencs i rubinenques, especialment dels veïns i veïnes de Ca n’Oriol. Malgrat no entenem les veus en contra, la nostra intenció és escoltar tothom i no tancar-nos a possibles millores”, ha declarat l’alcaldessa, Ana María Martínez. La primera edil ha insistit que la implementació d’un procés participatiu és una aposta per dotar aquesta qüestió de la màxima “transparència, participació i col·laboració entre el consistori i la ciutadania”.
La iniciativa de participació ciutadana proposada pel govern municipal contempla sis eixos. El primer consisteix en una diagnosi de la situació actual del parc, amb especial atenció als espais abandonats i degradats, així com als valors de l’entorn que caldria mantenir de manera indispensable. El segon servirà per definir les millores en matèria d’accessibilitat, tant per a vianants com per ciclistes, a banda d’aquelles actuacions que afectin la connectivitat del parc amb el seu entorn. Dins d'un tercer eix, s’analitzaran els elements patrimonials i paisatgístics de Ca n’Oriol, i es proposaran mesures per afavorir el seu coneixement i revalorització. El quart eix servirà per avaluar futures mesures d’eficiència energètica, així com la utilització de materials reciclats, ecològics i responsables amb el medi ambient. Al cinquè, s’estudiaran possibles nous usos del parc i/o el foment dels ja existents. En darrer lloc, s’analitzaran les millores relacionades amb l’equipament del parc: mobiliari d’estada, equipaments infantils, elements per a la pràctica esportiva, etc.
Un espai lúdic al servei de la ciutadania
El projecte de reforma del parc de Ca n’Oriol presentat per l’equip de govern de forma inicial aposta per transformar aquest espai en un gran parc urbà de 3,8 hectàrees on convisquin diversos usos.
Tot i que l’actuació projectada advoca per conservar l’essència d’aquest espai emblemàtic de la ciutat mitjançant el manteniment de l’actual bosc, l’era i les oliveres, serà la ciutadania qui decideixi a través del procés participatiu el grau d’intervenció concret en cadascuna d’aquestes zones. De la mateixa manera, els rubinencs i rubinenques tindran la possibilitat d’incidir en la proposta inicial de l’equip de govern de plantar 368 arbres nous d’espècies autòctones, així com en les millores que afecten la connexió del parc amb el teixit urbà, entre d’altres.