La 13a edició de la proposta Ciutats defensores dels drets humans porta a Rubí activistes d’Equador, Nicaragua i Palestina
La iniciativa coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionada per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat arriba enguany al seu desè aniversari
Tres defensors i defensores dels drets humans visitaran entre el 20 i el 24 d’abril tres centres educatius de la ciutat en el marc de la XIII edició del projecte Ciutats Defensores de Drets Humans (CDDH). La iniciativa coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionada per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat arriba enguany al seu desè aniversari amb una gira de defensors i defensores que reflexionarà sobre els drets de les dones, la lluita per a la defensa del territori indígena, la llibertat d'expressió i els drets de les persones refugiades.
Els tres defensors i defensores es trobaran, en total, amb 180 alumnes:
- 20 d’abril, Escola Ribas (3r d’ESO), Justino Piaguaje, defensor equatorià: President de la Nacionalitat Originaria Siekopai i representant de la Unión de Afectados por Chevron-Texaco. Piaguaje denuncia el desastre mediambiental de les terres ancestrals de la Nació Siekopai. Va ser demandant en el cas internacional contra Chevron al Tribunal Permanent d’Arbitratge de La Haia i ha continuat participant en processos legals a altres tribunals per aconseguir protegir els seus territoris.
- 21 d’abril, Escola Maristes (Batxillerat), Wendy Quintero, periodista i defensora nicaragüenca. Forma part del Centro Nicaragüense de Derechos Humanos (CENIDH), actualment està exiliada a Costa Rica.
- 24 d’abril, edRa (Cicle Formatiu de Grau Mitjà), Laila Ajjawi, defensora palestina. Ajjawi és una artista de carrer que s'esforça per canviar la percepció de la comunitat jordana sobre les dones. El treball de la Laila han aparegut recentment en revistes i diaris internacionals, però la seva identitat, com a refugiada desplaçada i com a dona, continua donant forma a l'obra que crea. Es va criar als afores del camp d'Ibrid de Jordània, on es van establir generacions de palestins desplaçats després del conflicte araboisraelià de 1948. La seva última peça qüestiona les lleis exclusives de ciutadania del país i ho fa amb valentia, malgrat que la pràctica de grafitis polítics a l'Orient Mitjà està dominada per homes. Durant la seva visita, col·laborarà amb l’alumnat per fer un grafiti conjunt.
La iniciativa Ciutats Defensores dels Drets Humans treballa per donar visibilitat i acompanyar la tasca de les persones que defensen els drets humans arreu del món. A través de l’educació i la sensibilització es vol millorar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen els persones que els defensen. Dos cops l’any, la iniciativa porta a Catalunya un grup de defensors i defensores dels drets humans, que durant un període d’entre una i dues setmanes participen en activitats de sensibilització amb l’objectiu de donar a conèixer la seva tasca i la importància de donar suport a les seves lluites.
A més de Rubí, els municipis catalans que formen part de la XIII edició de la proposta són Barberà del Vallès, Begues, Caldes de Montbui, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues, Gavà, Girona, Granollers, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallès, El Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Vicenç dels Horts, Reus,Terrassa, Tarragona, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.