A Rubí hi ha diversos exemples de comunitats circulars (foto: Ajuntament de Rubí)

La 13a edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus se centra en la capacitat de la cooperació ciutadana per assolir el residu zero

L’Ajuntament ha publicat unes píndoles mediambientals al canal de YouTube municipal per difondre exemples de participació i organització comunitària a Rubí

Rubí celebra un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que es realitza simultàniament arreu d'Europa i que té com a objectiu organitzar accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. L’edició d’aquest any posa l’accent en les comunitats circulars: grups o iniciatives petites, grans, locals o globals que s’organitzen per prevenir residus.

Generem una gran quantitat de residus d’una manera incessant. Això suposa una greu amenaça pel planeta i la responsabilitat és compartida entre tota la humanitat. Les comunitats circulars es basen en la idea d’organitzar-se entre tots i totes per aprofitar el màxim de recursos o coneixement per afrontar un problema. Aquestes comunitats, fins i tot les més petites i amb un àmbit d’actuació local, juguen un paper molt important en la prevenció dels residus, però també en la transició de les ciutats cap a un model de consum i producció més sostenible, just i inclusiu.

 

Rubí, exemple de comunitats circulars

A Rubí hi ha diversos exemples d'èxit de participació i organització comunitària. Aquestes iniciatives compten amb la cooperació activa de la ciutadania i de les entitats per prevenir el malbaratament de recursos i la generació de residus.

Les cooperatives de consum ecològic treballen en grup per fer compres d’aliments de proximitat, evitant les emissions de C02, els residus als embalatges i vetllant per una producció més sostenible. El projecte Recooperem porta els excedents del menjador de les escoles participants fins a la taula de persones en risc d’exclusió social, un circuit que permet l’aprofitament alimentari, entre d’altres beneficis. El comerç local ofereix oportunitats de sortida en forma d’oferta als productes amb data de caducitat propera o als excedents; i la ciutadania "salva" aquests aliments a través de les plataformes digitals que els promocionen. Els grups en xarxa que han aparegut darrerament a les xarxes socials tenen per objectiu aprofitar els productes al màxim promovent la reutilització. Finalment, la col·laboració entre la ciutadania i entitats com ASAV fan possible la reutilització de les joguines gràcies a la campanya Encara podem donar molt de joc!, que anualment dona sortida a centenars de joguines en bon estat coincidint amb el Nadal. 

Amb l’objectiu de difondre aquestes iniciatives, l’Ajuntament ha publicat tot un seguit de píndoles mediambientals al canal de YouTube municipal.

"L'enfocament circular comença a nivell local i la seva difusió posa en valor els beneficis de la comunitat en la recerca cap al residus zero. Cal buscar la col·laboració entre les persones per crear una societat que deixi de produir residus per assolir un desenvolupament sostenible, mantenint un bon equilibri entre els pilars ambientals, socials i econòmics", ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.