La 23a edició del premi Miquel Segura i els reconeixements a les millors notes d’accés a la universitat subratllen la qualitat de l’educació que s’ofereix a Rubí
Una representació de la comunitat educativa de la ciutat s’ha trobat aquest dimecres al Castell en la tradicional entrega de guardons presidida per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez
Laia Font Rivas, de l’Institut Duc de Montblanc, ha guanyat el 23è Premi Miquel Segura de recerca amb el treball Bioimpressió 3D: Cors a la carta. El jurat n’ha valorat el rigor, la coherència i la profunditat del desenvolupament. “He triat aquest tema perquè una notícia sobre trasplantaments em va fer pensar. Vaig investigar i la hipòtesi del treball és la possibilitat que, en un futur, es puguin fabricar òrgans per a trasplantaments”, diu Font Rivas. Una representació de la comunitat educativa de la ciutat s’ha trobat aquest dimecres al Castell en la tradicional entrega del premi presidida per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, que també ha servit per distingir l’alumnat amb millors notes d’accés a la universitat.
Els tres finalistes d’aquesta 23a edició del Premi Miquel Segura de recerca han estat: Cara a cara: F1 2021 vs F1 2022 d’Álvaro Gallardo Morales i Xavier Tarancón Caldés, de l’Institut Duc de Montblanc (1r finalista); Desenvolupament d’un nou sistema per al tractament d’infeccions bacterianes resistents de Lucía Plan León de l’Institut L’Estatut (2n finalista); i L’escape room com a mètode de selecció de personal de Jana Ruiz Talaverón i Ariadna Mengibar García de l’Institut Torrent dels Alous (3r finalista). La present edició del premi ha registrat una participació de 23 treballs i el jurat ha atorgat també una menció especial al treball Dones: museus o artistes de Joana Oliveras Vendrell de l’Institut La Serreta, per la seva originalitat. L’Institut Duc de Montblanc ha rebut el reconeixement anual al centre educatiu.
El Premi de recerca Miquel Segura porta el nom de Miquel Segura i Mitjans (1895-1963), regidor de Cultura de l’Ajuntament de Rubí durant els anys previs a la Guerra civil, que va impulsar a la ciutat diversos projectes relacionats amb la cultura i l’educació. Els seus nets Gerard i Ester Segura han estat els encarregats de lliurar el premi. En agraïment al suport de la família Segura, que aporta la dotació econòmica del guardó, l’alcaldessa els hi ha fet entrega d’un obsequi institucional.
L’acte d’aquest dimecres també ha servit per fer un reconeixement a l’alumnat que ha obtingut les millors notes d’accés a la universitat dels centres de secundària de Rubí. Per determinar les millors qualificacions s’ha tingut en compte la Nota d’Accés a la Universitat (NAU), que s’obté de la mitjana entre la Prova d’Accés a la Universitat (PAAU) i la nota del batxillerat. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez; el regidor d’Ocupabilitat, Educació i Escoles Artístiques, Víctor García Correas, i un representant de cada institut han entregat un guardó als tres alumnes amb millors qualificacions dels sis instituts de la ciutat. Els i les alumnes que han obtingut millors notes han estat: Laia Parramón Codina, Maria Aria Cosa i Júlia Miquel Colomer del Col·legi Maristes; Lucía Plana León, Emma Álvarez Soler i Genís Díaz Valcárcel de l’Institut L’Estatut; Roc Tortosa Pérez, Laia Font Rivas i María Montilla Marín de l’Institut de Montblanc; Irina Sinobas López, Erwin Rodríguez Bell i Blanca Sinobas López de l’Institut JV Foix; Claudia Ruiz Melià, Nicole Espel Santana i Ariadna Mengíbar García de l’Institut Torrent dels Alous; i Mònica Donaire Vélez, Mario Peñalver Carrascoa i Izan Guerrero Sevilla de l’Institut La Serreta.
La màxima edil ha donat l’enhorabona a tots i totes les premiades i s’ha mostrat “molt conscient que des de la política hem de renovar el nostre compromís diari per oferir la millor educació possible al llarg de la vida. Sense deixar ningú enrere. Per garantir que tots i totes tenim les oportunitats que ens facin falta per esdevenir allò que vulguem ser.” Martínez també ha valorat la dedicació de tots els i les joves que han rebut un reconeixement que ja són “el resultat del temps, l'esforç, el compromís i la paciència de l'alumnat, de les famílies i dels i les professionals de l'educació”. “Tant de bo no perdeu mai la capacitat de treballar per aconseguir els vostres objectius que ens heu demostrat”, ha conclòs.
Durant l’acte, s’ha ofert la xerrada Fer ciència més enllà del laboratori, a càrrec de la doctora en Didàctica de les Ciències Experimentals, Ana Maria Domènech Calvet.