La biblioteca acull l’exposició Sense refugi, històries de desplaçament forçat
La mostra s’inaugura oficialment dijous 15 de desembre a les 19 h amb la conferència Històries de desplaçament forçat i lluita en defensa de la terra
Des d’aquesta setmana, es pot veure a la biblioteca Mestre Martí Tauler l’exposició Sense refugi, històries de desplaçament forçat i lluita en defensa de la Terra, de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i Ruido Photo.
A través d’aquesta exposició, la CCAR denuncia les transnacionals que actuen de manera impune i imposen la seva agenda i interessos en detriment de la garantia dels drets humans. En les fotografies, la ciutadania veurà les greus vulneracions de drets que pateixen comunitats camperoles i pobles ancestrals respecte els seus drets econòmics, socials, culturals i ambientals; la rellevància de les persones defensores de drets humans i l’impacte en termes de desplaçament forçat que suposen els megaprojectes. La mostra assenyala la corresponsabilitat del nord global en les vulneracions dels drets humans. L’exposició es pot veure fins al 9 de gener i s’emmarca en la programació amb motiu del Dia dels Drets Humans i les Persones Migrants.
La mostra s’inaugura oficialment dijous 15 de desembre a les 19 h amb la conferència «Històries de desplaçament forçat i lluita en defensa de la terra». A càrrec de Javier Silva; alliberador de la mare terra del poble Nasa, Colòmbia, i excoordinador de medicina tradicional del Resguard Indigena Paez de Cortinto; Mar Apablaza Saravia, activista de la Coordinadora Chorera de Talcahuano, regió del Bio Bio, Xile; Eunice Elenes, de Taula per Mèxic, i Dilara Ekmen, de la CCAR.
Dia de les persones migrants
El 18 de desembre a les 11.30 h, coincidint amb al Dia de les persones migrants, Les Mireies faran una intervenció al carrer titulada Antenes en-tens, a la rambleta de Joan Miró amb la plaça del Doctor Pearson. Es tracta d’una acció performativa al carrer per combatre estereotips i rols de gènere, des d’una mirada descolonitzadora, a través del diàleg i la reflexió, en el marc del Projecte Equalmed de la Diputació de Barcelona. Les performers transitaran i convidaran la gent a participar en un espai de proximitat i intimitat a través d’elements visuals i escènics.
A la mateixa hora i espai, es durà a terme l’acció participativa Cada festa és un món, a càrrec de la Xarxa Antirumors. A través de fotografies de moments i vivències de les celebracions de diferents cultures del món, els i les participants s’endinsaran en el coneixement de la cultura de la ciutadania de Rubí, interaccionant amb persones d’orígens diversos per enriquir-se com a societat, desmuntar la rumorologia, els estereotips, els prejudicis i les discriminacions per raó d’origen.