Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutadania que ha participat a la campanya d’anàlisi de la qualitat de l’aigua de l’aixeta en rep els resultats El consistori examina tant edificis municipals com aquells habitatges particulars i comerços que hagin sol·licitat el servei https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La ciutadania que ha participat a la campanya d’anàlisi de la qualitat de l’aigua de l’aixeta en rep els resultats

El consistori examina tant edificis municipals com aquells habitatges particulars i comerços que hagin sol·licitat el servei

La qualitat de l’aigua està garantida fins al punt d’entrada als edificis (foto: Ajuntament).
La qualitat de l’aigua està garantida fins al punt d’entrada als edificis (foto: Ajuntament)

L’Ajuntament de Rubí impulsa anualment una campanya de recollida d’analítiques per examinar la qualitat de l’aigua de l’aixeta a la ciutat. Les persones que poden acollir-se a aquesta iniciativa, totalment gratuïta pels usuaris, són aquelles que viuen en habitatges ─pisos i cases unifamiliars─ i que regenten comerços construïts preferentment abans del 1980. Aquests dies, els rubinencs i rubinenques que han participat en la darrera edició d’aquest estudi n’estan rebent els resultats.

La finalitat d'aquesta acció és que els propietaris dels immobles analitzats coneguin si l'aigua que circula per la xarxa interna de l'edifici compleix la normativa sanitària que li és d'aplicació. El Reial Decret 140/2003 i el Pla de vigilància i control sanitari de les aigües de consum humà de Catalunya determinen els criteris de qualitat de l’aigua destinada al consum humà. Aquest Reial Decret estableix que els ens locals són responsables que es realitzin controls de qualitat de l’aigua a les aixetes utilitzades pels consumidors.

Anualment, l’Ajuntament de Rubí recull mostres de diverses dependències municipals (centres administratius, educatius, esportius i edificis d'alta concurrència, entre d’altres) per comprovar la qualitat de l’aigua de l’aixeta. En aquesta convocatòria, els edificis públics analitzats han estat la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler; el camp de futbol, el pavelló, la piscina coberta i les pistes d’atletisme de Can Rosés; l’edifici consistorial; l’Ateneu; el Castell; el Celler; el Teatre Municipal La Sala; la Torre Bassas; l’Escardívol; la Font del Ferro; el Mercat Municipal; la comissaria de la Policia Local; el Rubí Forma; les dependències de les àrees de Serveis a les Persones i Serveis Territorials; les escoles Vint-i-cinc de Setembre, Ca n’Alzamora, Joan Maragall, Montessori, Mossèn Cinto, Pau Casals, Ramon Llull, Rivo Rubeo, Schola, Teresa Altet, Torre de la Llebre i El Bosc; el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol; les escoles bressol municipals Lluna i La Bruna, i l’INS El Bullidor. Els paràmetres analitzats en tots aquests edificis compleixen el Reial Decret 140/2003. 

Des de fa uns anys, el consistori també estén aquests controls als edificis privats, construïts preferentment abans de 1980, que ho sol·licitin. Tots els habitatges analitzats en la campanya de 2018 compleixen el Reial Decret 140/2003.

Qualitat de l’aigua
L’aigua de consum arriba a casa nostra a través de la xarxa pública. La seva qualitat està garantida fins al punt d’entrada als edificis, però a partir d’aquí entra a la xarxa de distribució interna, on diferents factors poden alterar la seva qualitat. La xarxa interna està constituïda pel conjunt de canonades, dipòsits interns, connexions i aparells instal·lats a partir de la clau de pas que enllaça amb la xarxa pública. Les xarxes internes antigues o amb un estat de manteniment i neteja deficient poden provocar un deteriorament de la qualitat de l’aigua que arriba a les aixetes.

Els responsables de mantenir les instal·lacions en condicions, des de la connexió del servei fins a les aixetes, són els propietaris dels immobles. En el cas d’establiments o comerços, els responsables són els seus titulars.