Pere Ortega, durant la conferència (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La COLOR Week aborda la importància del color en el disseny i l’arquitectura

L’arquitecte Pere Ortega, membre de la Colour Community, ha ofert aquest dilluns una conferència sobre les tendències del color i com influeixen en la nostra vida quotidiana

El Celler ha acollit aquest dilluns a la tarda la primera de les conferències programades en el marc de la COLOR Week. Pere Ortega, arquitecte de Saeta Estudi i membre de la Colour Community, ha ofert la xerrada Les tendències del color, en què ha teoritzat sobre la importància que tenen els colors en el disseny i l’arquitectura.

L’expert ha repassat breument la història del color, des de les primeres referències a càrrec dels filòsofs grecs Aristòtil i Empèdocles, passant per la conceptualització de la llum blanca i dels colors bàsics que va fer Leonardo da Vinci, i els fonaments de la teoria lluminosa del color establerts per Isaac Newton. També ha aclarit que, quan parlem de color, ho estem fent d’una percepció sensorial i no pas d’una característica intrínseca de la matèria: “Davant d’una sèrie de colors cadascú veu una cosa diferent; és el nostre ull el que determina la nostra percepció. És molt personal, no és dogmàtic, tot i que hi hagi uns codis”.

Malgrat la subjectivitat pròpia del color, al llarg dels anys s’han fixat gammes i tendències en l’ús del color que han determinat la seva aplicació en la nostra vida quotidiana. Ortega ha explicat de quina manera els i les professionals han anat marcant aquests criteris i com existeix una relació directa entre el color i la societat contemporània: “El color i el fet cromàtic són variables essencials del disseny. Les seves tendències i connotacions tenen molt a veure amb el temps i l’entorn social i cultural, així com amb la visió de mercat”. Per exemplificar això, l’expert ha fet menció d’algunes obres pròpies que mostren l’aplicació de les tendències del color en l’arquitectura d’interiors.

En relació a la importància que té el color en el disseny de producte, Ortega ha destacat que “cap de nosaltres faria una adquisició d’un objecte si no ens agradés el color perquè és una característica que té molta força. L’èxit o no d’un producte pot dependre de la decisió cromàtica”.

 

Colour Community

Pere Ortega és membre de la Colour Community, un col·lectiu professional multidisciplinari dedicat a l’estudi global del color i la matèria, que intenta divulgar la importància que té aquest element en qualsevol disciplina creativa. La comunitat treballa actualment en la predicció de la gamma cromàtica que s’imposarà a partir de 2023 en àmbits com l’arquitectura, la moda, el disseny gràfic i el disseny de producte, però també en l’urbanisme i l’espai públic.

Aquesta recerca es fa a partir de reunions de representants de diferents disciplines, majoritàriament professionals però també estudiants. Les aportacions d’uns i altres acaben generant espais de coincidència que, després d’un treball de conceptualització, originen un mostrari final.

 

Aprendre sobre el color

La conferència de Pere Ortega ha estat presentada pel director de l’Escola d’Art i Disseny edRa, Candi Casadevall, i ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i d’altres membres del govern municipal.

Aquest dimarts, tindrà continuïtat el vessant més divulgatiu de la COLOR Week amb la proposta Psicologia social urbana, a càrrec d’Andrés Di Masso i Sergi Valera. La conferència, que abordarà els aspectes socials de l’urbanisme, es podrà seguir en línia a partir de les 18.30 h, prèvia inscripció.

Divendres a les 18 h, li arribarà el torn a la xerrada en línia Memòria i vinyetes. El còmic com a eina de memòria, que posa en relació el món de la novel·la gràfica amb la transmissió de la memòria històrica. L’activitat serà una conversa amb David Fernández de Arriba, autor d’un llibre sobre aquest tema, i Enric Garriga, president de l’Amical Mauthausen.

Per al proper dissabte a les 18.30 h, s’ha programat la conferència El color i la fotografia, amb Carles Mercader i Enric Montes. En aquest cas, la conferència serà presencial a El Celler però caldrà apuntar-s’hi també prèviament.

El cicle de conferències finalitzarà diumenge a les 18.30 h, novament a El Celler, amb la xerrada Les emocions i el seu color. Les professores en psicologia María Palacín i Elena Sorribes faran una proposa interactiva i dinàmica per reflexionar sobre com els colors i les emocions marquen les nostres relacions personals.

Les inscripcions per a totes aquestes activitats es poden fer gratuïtament a través del correu color@ajrubi.cat.