La COLOR Week convida els rubinencs i rubinenques a reflexionar sobre el model de ciutat
Aquest divendres, es farà una sessió comentada de la pel·lícula “Medianeras” i la conferència participativa “Espai públic amb visió de gènere”
Les activitats divulgatives seran les protagonistes de la COLOR Week aquest divendres i dissabte. Persones expertes en diverses matèries es donaran cita a Rubí per aportar coneixement i obrir espais de reflexió al voltant del model de ciutat.
Aquest divendres a les 18 h, l’Ateneu acollirà la conferència participativa Espai públic amb visió de gènere, a càrrec de Raquel Miralles, cofundadora de l’espai de pensament crític cooperatiu Crisi. Llicenciada en filosofia, en els últims anys ha treballat en l’àmbit dels feminismes i les imatges i representacions fílmiques amb perspectiva de gènere.
Durant aquesta activitat, les persones participants seran convidades a reflexionar sobre com s’organitza l’espai públic i com hi transiten les dones, les persones trans o els dissidents. Amb aquest objectiu, s’exposaran i llegiran passatges d’autores com Nerea Barjola, Rita Segato, Judith Walkowitz i Elsa Dorlin, que permetran entendre els límits físics i simbòlics als quals s'enfronten algunes persones quan ocupen l’espai públic.
El mateix divendres a les 18.30 h, en aquest cas al Celler, es projectarà la pel·lícula Medianeras de Gustavo Taretto. una mirada original i profunda sobre l’arquitectura i la vida quotidiana a la ciutat de Buenos Aires. Els seus protagonistes, Martín i Mariana, viuen en dues “caixes de sabates” al mateix carrer, sols i aïllats en una ciutat on conviuen desenes de milers de persones. Les seves vides semblen destinades a creuar-se, com quan els dos obren unes finestres a través de les mitgeres dels seus blocs.
La sessió serà presentada per Daniele Porretta, doctor en Teoria i Història de l’Arquitectura (UPC-ETSAB) i professor al Grau de Disseny d’Elisava, que en els darrers anys ha investigat la relació de la ciutat amb el cinema i la literatura.
Dissabte a les 11.30 h, tindrà lloc al Celler la taula rodona Colors, art urbà i espai públic. L’activitat vol reflexionar, a través de la mirada d’un urbanista, d’una historiadora de l’art i dels i de les artistes que participen aquest any a la COLOR Week, sobre el significat del color i de l’art en la ciutat contemporània. En un format de col·loqui obert al públic, es plantejarà de quina manera el color pot contribuir a la construcció de ciutats més amables i inclusives, observant les diferents modalitats en què l’art omple els espais públics, des de les actuacions impulsades per les administracions fins a les accions no normatives, al·legals i espontànies com els grafitis i l’art urbà.
Els ponents de la taula rodona seran Àlex Giménez Imirizaldu, arquitecte i professor d’Urbanisme (ETSAB-UPC) i Júlia Ramírez-Blanco, historiadora, crítica d’art i professora a la Universitat de Barcelona. També hi participarà como a artista convidada Elisa Capdevila, que aquests dies està realitzant un mural de grans dimensions a la sala annexa del Celler. El debat serà moderat per Daniele Porretta.
Aquestes activitats es completaran amb la ruta d’art urbà que s’ha programat dissabte a partir de les 11 h, una visita guiada que permetrà conèixer algunes de les principals obres d’street art que es distribueixen pels barris de la ciutat.
Activitat ajornada
Aquest dissabte, també havia de tenir lloc a la plaça de la Nova Estació l'activitat de sensibilització El tren contra els rumors i els estereotips, en commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial (21 de març). La proposta, però, ha estat ajornada davant la previsió de pluja. També s'ha suspès el punt de participació dels Pressupostos Participatius Infantils i Adolescents que havia d'instal·lar-se coincidint amb aquesta activitat.