La Comissió d’Urbanisme de Barcelona suspèn el Pla especial d’extractives de Rubí
L’Ajuntament ha donat a conèixer la notícia durant la Mesa de seguiment dels abocadors, en què també s’ha abordat la situació de Can Carreras i Can Balasc
La Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona ha suspès el Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració de Rubí al·legant motius de caràcter tècnic. A l’espera de rebre la resolució on s’especifiquen les raons d’aquesta decisió, l’Ajuntament ja ha traslladat la notícia a la Mesa de seguiment dels abocadors, reunida aquest dijous a la tarda.
El document que ha de regular l’obertura, explotació i restauració tant de les activitats extractives com dels dipòsits controlats en el sòl no urbanitzable de la ciutat va ser aprovat provisionalment pel Ple municipal el passat mes d’abril després d’introduir-hi petites modificacions no substancials arran de les al·legacions presentades, així com de les prescripcions incloses tant als informes emesos pels diferents organismes sectorials que tenen competències en aquest àmbit com a la Declaració Ambiental Estratègica (DAE) emesa per l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) de la Generalitat de Catalunya. Tres mesos després, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona ha decidit suspendre’l argumentant motius tècnics i ha condicionat la seva aprovació a l’emissió d’un informe per part de l’Agència de Residus de Catalunya.
El Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració és un document de gran transcendència per al futur de Rubí ja que se’n desprèn que la ciutat no pot admetre més abocadors. Per aquest motiu, el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, assegura que seguiran treballant per tirar endavant aquest document malgrat el revés que ha suposat la decisió de la Comissió Territorial d’Urbanisme: “És imprescindible que seguim anant de la mà de la Plataforma Rubí sense Abocadors per frenar l’obertura de noves instal·lacions d’aquest tipus. Fa molt temps que la ciutat ha esgotat la seva capacitat en aquest sentit i ho hem de defensar amb contundència”.
Sanció a Can Carreras
En el marc de la Mesa de seguiment dels abocadors, l’Ajuntament també ha informat de l’expedient sancionador que ha obert l’Agència de Residus de Catalunya a Grupo FSM Vertispania SL per haver excedit amb escreix la quantitat de residus màxima permesa a l’abocador de Can Carreras. Aquest contempla una sanció econòmica de 300.000 euros, així com el manteniment de les mesures cautelars que obliguen al cessament total de l’entrada de residus al dipòsit.
Ajuntament i veïns valoren ara la possibilitat de presentar al·legacions a aquesta resolució per demanar mesures més contundents, com ara un increment de la sanció econòmica, ja que entenen que aquesta és insuficient en relació a l’excedent de residus que ha registrat Can Carreras.
Pel que fa a Can Balasc, el consistori ha informat que el 29 de setembre s’aixecarà la suspensió de tràmit de llicències relatives a activitats extractives i de gestió de residus en sòl no urbanitzable ─prorrogada durant un any com a conseqüència dels treballs de redacció del Pla especial de regulació d’activitats extractives i la seva restauració─ i que, amb tota probabilitat, la legalització o no de la instal·lació de Can Balasc quedarà en mans de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona.
En aquests moments, Can Balasc es manté precintat davant la manca de llicència urbanística.