Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cultura popular i tradicional mostra la seva vitalitat durant la Festa Major Petita de Sant Roc Les dues principals novetats d’aquest any, la 1a Fira del Vermut i les visites al rellotge del campanar, han gaudit d’una gran acceptació entre la ciutadania https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La cultura popular i tradicional mostra la seva vitalitat durant la Festa Major Petita de Sant Roc

Les dues principals novetats d’aquest any, la 1a Fira del Vermut i les visites al rellotge del campanar, han gaudit d’una gran acceptació entre la ciutadania

El foc ha estat un dels grans protagonistes de la festa (foto: Localpres).
El foc ha estat un dels grans protagonistes de la festa (foto: Localpres)

La Festa Major Petita de Sant Roc ha omplert Rubí de les més diverses expressions de la cultura popular i tradicional durant tot el cap de setmana. Les activitats organitzades conjuntament per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional han registrat en general més participació que en edicions anteriors, evidenciant d’aquesta manera la gran vitalitat de les entitats locals.

La celebració ha comptat enguany amb dues novetats destacades: la 1a Fira del Vermut i les visites guiades al rellotge del campanar de l’església de Sant Pere, que en tots dos casos han estat un èxit de públic. Pel que fa a les visites al rellotge, les 36 places disponibles es van exhaurir el mateix dia que es van obrir les inscripcions i al voltant d’una trentena de persones interessades en l’activitat van quedar en llista d’espera.

També han gaudit d’una gran participació el sopar popular a la fresca organitzat per la Societat Sant Antoni Abat, amb 415 tiquets venuts, i el ball de nit amb Allioli, que va reunir unes 400 persones a la plaça del Doctor Guardiet. Pel que fa a activitats tan consolidades com la Xerricada Popular, han mantingut el nivell de convocatòria d’edicions anteriors amb un total de 25 participants.

Per a l’alcaldessa, Ana María Martínez, la present edició de Sant Roc ha demostrat el potencial d’una festa que compta amb el protagonisme absolut de les entitats de cultura popular i tradicional: “Elles són l’ànima d’aquesta celebració i les millors garants del nostre patrimoni cultural immaterial. Tant l’administració com la ciutadania hem de correspondre a la seva feina incansable brindant-los tot el suport possible i responent massivament a les seves convocatòries”. En aquest sentit, la màxima responsable municipal confia que la creixent participació a la Festa Major Petita es confirmi en properes edicions, tot consolidant aquesta celebració com un espai de referència de la cultura popular i tradicional.

Retrobament després de l’estiu
La Festa de Sant Roc representa el retrobament de les entitats de cultura popular i tradicional catalana després de l’estiu, tal com es va escenificar divendres amb un petit acte al Celler. Aquella mateixa nit, va tenir lloc la 6a Trobada de Bèsties de Foc amb la participació de cinc colles de diables i la 17a Xerricada Popular de Sant Roc, entre d’altres actes.

Com en edicions anteriors, la plaça del Doctor Guardiet ha estat el principal espai de la festa. Durant el cap de setmana, s’hi ha pogut gaudir de la Fira de productes d’arrel tradicional catalana i de la nova Fira del Vermut, així com dels tallers de les entitats de cultura popular i tradicional i de diversos jocs per a tota la família.

La tarda-nit de dissabte ha estat el moment que ha reunit algunes de les activitats més tradicionals de la festa, com els Tocs de festa! i l’Esclat de Sant Roc, els sarcàstics Versots a càrrec de les colles de diables i l’espectacle de foc Dansa de les bruixes.

Pel que fa a diumenge, s’ha reservat per a propostes com la Tronada de Sant Roc, la Passejada d’imatgeria local, les visites guiades al rellotge del campanar de l’església i l’aixecada de castells, el Correfoc infantil i les sardanes, entre d’altres.

El programa d’actes de Sant Roc es tancarà aquest dilluns a partir de les 19 h amb la inauguració a l’Ateneu Municipal de l’exposició Festes del foc als Pirineus i la conferència Les falles pirinenques, a càrrec de Xavier Farré, historiador i expert en el món fallaire. L’acte comptarà amb la presència de l’alcaldessa, Ana María Martínez, i de la directora general de Cultura Popular de la Generalitat, Maria Àngels Blasco.