La cultura popular i tradicional pren els carrers en una nova edició dels Tocs de Sant Roc
Rubí ha tornat a viure una festa molt participativa, en què les entitats culturals han ofert a la ciutadania una gran diversitat d’activitats
La cultura popular i tradicional catalana ha tornat a lluir en una nova edició dels Tocs de Sant Roc. Durant quatre dies, els rubinencs i les rubinenques han tingut l’oportunitat de conèixer i participar d’una gran diversitat d’activitats organitzades per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional.
Un cop més, s’ha constatat que el canvi de dates de la festa, que l’any passat va traslladar-se al tercer cap de setmana de setembre, ha repercutit positivament en la implicació ciutadana. “Hem tornat a tenir molta gent al carrer seguint la programació dels Tocs de Sant Roc. I això vol dir més persones coneixent, gaudint i apreciant la cultura que es fa a Rubí. Cal agrair aquesta resposta i, sobretot, la bona feina que han fet les entitats per fer-ho possible”, ha conclòs l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.
La programació es va iniciar dijous amb la inauguració de l’exposició Cent anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i una conferència a càrrec del seu comissari, l’historiador de l’art Jaume Ayats. La Sala Noble de l’Ateneu es va omplir per seguir la xerrada, que va finalitzar amb una mostra coral.
La pluja va alterar inevitablement els actes programats divendres. Només es van poder celebrar a l’interior del Celler la Glosa de Sant Roc, organitzada per Òmnium Rubí, i el tradicional berenar de La retrobada després de l’estiu. La resta d’activitats previstes, entre les quals hi havia l’11a Trobada de Bèsties de Foc, el concert de Rock’n’Busto i la Xerricada Popular, es van haver de cancel·lar per la mala situació meteorològica.
Durant el cap de setmana, la plaça del Doctor Guardiet ha estat el principal escenari dels Tocs de Sant Roc. Un públic molt familiar hi ha pogut gaudir dels tallers organitzats per les entitats al voltant de les tradicions dels castells, els diables, els gegants i els diorames, així com del Mercat de productes artesans i de proximitat i dels vermuts musicals.
Dissabte a la tarda va ser un dels moments més participatius de la festa amb la celebració del nou Seguici No Seguici, i els posteriors Tocs de Sant Roc a Doctor Guardiet, que van permetre exhibir-se a les entitats de cultura popular i tradicional. Amb l’arribada de la nit van tenir lloc els satírics Versots, a càrrec de les colles de diables de la ciutat; un nou espectacle de foc, dansa i malabars protagonitzat per la companyia Manos de Fuego; i el concert final de Tàrraco Surfers, que va congregar prop d’un miler de persones.
La programació es va reprendre diumenge de bon matí amb la tronada i va seguir amb una lluïda Trobada de Gegants, que en la seva trentena edició abandonava la Festa Major per reubicar-se dins els actes de Sant Roc. Sota el títol de Gegants fantàstics, l’activitat va reunir més de trenta gegants i gegantons de diverses colles del territori, incloses la de Rubí i la del Pinar. Les figures, algunes d’elles molt singulars, van despertar una gran expectació al seu pas pels carrers de Rubí i, especialment, a la ballada final de Doctor Guardiet.
L’audició de sardanes, la tabalada amb la participació de cinc colles, el correfoc infantil i les tradicionals havaneres van ser altres actes destacats de l’última jornada dels Tocs de Sant Roc. Una festa que, fora del seu epicentre, també ha tingut altres punts de gran interès, com les visites guiades a l’altra banda de la Riera i al Celler, que han congregat un gran nombre de participants.