La Fundació Futur posa en marxa a Rubí un nou servei de restauració amb alt valor social
Una part dels usuaris d’aquesta cafeteria, situada a les instal·lacions de Duet Sports, són persones derivades pels Serveis Socials de l’Ajuntament
La xarxa de recursos municipals adreçats a persones amb escassa capacitat econòmica s’ha ampliat amb un nou servei de restauració impulsat per la Fundació Futur a les instal·lacions de Duet Sports, al barri del Vint-i-cinc de Setembre. Es tracta d’una cafeteria i botiga de menjars preparats a preus molt assequibles oberta a tota la ciutadania, però especialment a aquelles persones que tenen dificultats per cobrir els seus àpats diaris.
“Aquest projecte ens sembla molt interessant. És una manera de treballar que permet que les persones amb pocs recursos siguin ateses, però sense que se’ls adjudiqui cap etiqueta. És una proposta imaginativa que combat de manera directa l’estigma que pateixen aquests rubinencs i rubinenques”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana María Martínez. En el mateix sentit s’ha expressat el president de la Fundació Futur, Sergi López, que també ha destacat el caràcter innovador del concepte healthy bar que han impulsat: “Oferim producte ecològic i de proximitat cultivat als horts que tenim a Sant Andreu de la Barca, a través dels quals oferim formació i feina a persones en risc d’exclusió social”.
El projecte, batejat amb el nom de Bon Cor, està gestionat per la Fundació Futur, una organització amb experiència en la gestió de botigues solidàries de menjar preparat per emportar a diversos municipis. Rubí és la primera ciutat en què aquest negoci s’ha ampliat amb un servei de restauració obert a tota la ciutadania on s’ofereixen menús saludables i a un preu reduït.
La iniciativa es desenvolupa en col·laboració amb l’Ajuntament, que es compromet a adquirir una quantitat diària d’aquests menús per destinar-los a persones usuàries dels Serveis Socials ─actualment són una vintena, tot i que es preveu que acabin sent prop de mig centenar─. Aquests ciutadans, seleccionats prèviament, tenen la possibilitat de consumir-los a la mateixa cafeteria o bé d’emportar-se’ls a casa.
El projecte es fonamenta sobre la base de l’economia circular. Els treballadors i treballadores de la cafeteria són persones de Rubí que estan en situació de risc sociolaboral per diferents motius, a qui se’ls ofereixen insercions d’un any, prèvia formació en gestió de comerç. Per tant, es capacita laboralment aquestes persones i se les ajuda a inserir-se al mercat laboral ordinari. “La idea ─tal com ha explicat Bruno López, responsable de Botigues─ és fer una tasca integradora. Totes les persones que treballen amb nosaltres estan fora del mercat laboral. Nosaltres les formem i des del primer dia treballen amb nosaltres, cobrant segons marca el conveni. I el que desitgem és que marxin, perquè això vol dir que han trobat feina”.
A banda dels serveis de cafeteria i restaurant, l’establiment també ofereix un racó de venda de productes eco i de proximitat. Dins el mateix projecte, també es contempla servei de càtering i la possibilitat de llogar l’espai per a celebracions i altres trobades, cosa que referma la seva condició de servei obert a la ciutat.
Els horaris de la cafeteria i botiga coincideixen amb l’obertura del gimnàs: de dilluns a divendres, de 7 a 22 h; dissabtes, de 8 a 20 h (el gimnàs tanca al migdia però s’oferirà dinar igualment), i diumenges, de 9 a 16 h.