A l’inici del Ple s’ha fet un minut de silenci en record de l’Ana, de Becerreà (Lugo) i la Paqui, de València, les dues darrers víctimes de violència masclista a l’Estat

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Rubí explicita el seu suport als treballadors i treballadores de Delphi

El Ple municipal també ha aprovat una moció en defensa de l’escola pública i ha acordat l’elaboració del codi ètic dels responsables polítics i càrrecs públics del consistori

El Ple de l’Ajuntament de Rubí, a través d’una moció aprovada per Junta de Portaveus, ha expressat el seu suport als treballadors i treballadores de la planta santcugatenca de Delphi després que la multinacional hagi anunciat la seva decisió de tancar-la. La fàbrica disposa de 540 treballadors directes i 170 de subcontractats, 62 dels quals són rubinencs.

A la moció, la Junta de Portaveus “lamenta que l’anunci de tancament s’hagi fet tant acceleradament, sense que abans no s’hagin explorat altres vies de negociació per trobar una sortida viable que salvaguardi els llocs de treball de la planta de Sant Cugat del Vallès”. En aquest sentit, s’ha acordat, entre d’altres, instar el conseller de Treball i Indústria de la Generalitat a buscar la mediació necessària per evitar el patiment i l’acomiadament de la plantilla, així com que tant el Parlament de Catalunya com el Govern català expressin el seu suport als treballadors afectats i facin les gestions oportunes davant la direcció de l’empresa per evitar aquest tancament.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ja va manifestar la seva solidaritat amb la plantilla dies enrere, quan es va conèixer la intenció de la direcció de l’empresa. Els municipis del Vallès Occidental, d’on són la majoria de treballadors de la planta de Sant Cugat, també van fer un front comú pel manteniment de l’activitat productiva de la fàbrica.

Defensa de l’escola pública
Tots els partits, excepte Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), que s’ha abstingut, han acordat instar el Govern de la Generalitat de Catalunya a mantenir totes les línies a la preinscripció escolar, a reduir les ràtios per garantir el manteniment de grups i la millora de la qualitat educativa, a elaborar un pla calendaritzat urgent de millores dels edificis dels centres educatius públics de la comarca i un altre pla, d’acord amb els ajuntaments, de construcció de centres que garanteixi una oferta de places públiques suficient per a tot l’alumnat amb especial atenció a la formació professional i contínua.

Entre d’altres, també es demana a la Generalitat que enceti un procés obert a tota la comunitat educativa per revisar l’actual model educatiu. Fruit d’aquesta moció, l’Ajuntament s’ha adherit a la Coordinadora Ensenyament Públic Vallès Occidental, promotora del Manifest en defensa de l’escola pública als municipis del Vallès Occidental.

Bones pràctiques polítiques
Al Ple d’aquest dijous també s’han presentat dues mocions sobre la bona praxi política. D’una banda, s’ha acordat per unanimitat elaborar un codi ètic dels responsables polítics i càrrecs públics de l’Ajuntament de Rubí. En aquest sentit, la primera tinenta d’alcaldia, Maria Mas, ha explicat que el govern municipal dóna molta importància a les bones pràctiques polítiques: “La transparència i les noves maneres de fer política les escrivim en majúscules. Ens ho creiem i ho intentem practicar. Bona mostra d’això és que s’ha creat la Comissió informativa de transparència i, que nosaltres sapiguem, l’únic lloc on l’alcaldessa cedeix la presidència d’aquest òrgan als portaveus dels diferents grups és a Rubí [...]”. Precisament, en aquest mateix Ple s’ha posat en coneixement de tots els regidors que la presidència de la primera sessió de la Comissió informativa especial de transparència i bon govern ha estat delegada al portaveu de Veïns per Rubí. 

En canvi, no ha prosperat una altra moció que proposava limitar l’acumulació de càrrecs polítics. L’únic partit que hi ha votat a favor ha estat C’s. PSC, PP i VR s’han abstingut, mentre que ERC, AUP, ICV i CDC han votat en contra del text. Així, entre d’altres, s’ha rebutjat instar el Govern de la Generalitat a dur a terme les modificacions legislatives necessàries per eliminar la compatibilitat entre els càrrecs de regidor i diputat, així com establir la dedicació exclusiva dels alcaldes en aquells municipis on percebin una retribució superior a tres vegades el Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Altres mocions
La salut ha estat un altre dels temes que s’han abordat al Ple ordinari del mes de febrer. D’una banda, la Junta de Portaveus ha acordat fer de Rubí una ciutat cardioprotegida, instant el govern local a iniciar un estudi per a la implantació d’una xarxa de desfibril·ladors en punts clau de la ciutat de cara al pressupost de l’any 2017, entre d’altres mesures. I, de l’altra, s’ha aprovat una moció que demana la creació d’un transport públic directe a l’Hospital de Terrassa. El text ha comptat amb el suport del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), de Ciutadans–Partido de la Ciudadanía (C’s), del Partit Popular (PP) i de Veïns per Rubí (VR). La resta de forces s’han abstingut.

Relacionat amb la mobilitat, també ha prosperat la moció que reclama que s’estudiï la creació d’un títol de transport urbà bonificat pels acompanyants dels usuaris de la T-12. Tots els grups hi han votat a favor, excepte Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que s’ha abstingut.

D’altra banda, la Junta de Portaveus ha aprovat l’adhesió al manifest del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, elaborat per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis.

També ha prosperat, amb les úniques abstencions de CDC i del PP, la moció per a la lliure circulació de les persones i per a la protecció dels drets fonamentals davant l’actual política de fronteres.

I per últim, pel que fa a temes urbanístics i medi ambientals, s’han aprovat dues mocions més. En primer lloc, la Junta de Portaveus ha consensuat la creació de la Comissió especial del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) que, entre d’altres, haurà de determinar un cronograma i un full de ruta de la redacció i els tràmits d’aquesta figura urbanística abans del 15 de maig d’aquest any. I, en segon lloc, s’ha aprovat per unanimitat reclamar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que millori el manteniment de la riera de Rubí. 

Tràmits
El Ple de l’Ajuntament de Rubí també ha acordat sol·licitar a UNICEF Comité Español que dirigeixi els tràmits perquè Rubí obtingui el segell de reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància, distintiu que certifica que un municipi està treballant en favor de la infància i de l’adolescència. I és que un dels objectius del consistori és millorar la qualitat de vida d’aquests col·lectius, endreçant i millorant els serveis actuals dirigits a ells.

La sessió ordinària del mes de febrer també ha servit per aprovar el Pla estratègic de subvencions de l’Ajuntament de Rubí per al període 2016-2018 i per donar llum verda, de manera inicial, a les bases reguladores de les subvencions per a la pràctica de l’esport federat i dels Jocs Esportius Escolars dels menors d’edat rubinencs.

També s’ha acordat, entre d’altres tràmits, la pròrroga forçosa del contracte de prestació del servei de recollida de residus i de la neteja viaria a Rubí a l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas SA fins a l’adjudicació del nou expedient, que està en tramitació.