Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Junta de Portaveus reclama una millora de l’oferta educativa d’FP a Rubí com a motor de la inserció laboral El Ple de l’Ajuntament també ha aprovat un préstec per valor de 12,5 milions d’euros per finançar les inversions previstes al pressupost de l'any 2021 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Junta de Portaveus reclama una millora de l’oferta educativa d’FP a Rubí com a motor de la inserció laboral

El Ple de l’Ajuntament també ha aprovat un préstec per valor de 12,5 milions d’euros per finançar les inversions previstes al pressupost de l'any 2021

La sessió d’aquest dijous s’ha celebrat de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí).
La sessió d’aquest dijous s’ha celebrat de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament de Rubí, mitjançant un acord de la Junta de Portaveus, ha decidit reclamar a la Generalitat de Catalunya una planificació a mitjà termini per implementar nous graus d’FP a Rubí, especialment de les famílies tecnològiques i industrials. Aquest és un dels punts inclosos a la moció per una millora de l’oferta educativa d’FP a Rubí com a motor de la inserció laboral, presentada inicialment pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP).

Rubí compta amb 11 polígons industrials i més de 3.000 empreses que en conformen el seu teixit econòmic. Més del 40% dels llocs de treball estan vinculats al sector industrial. La ciutat disposa de la mateixa oferta d’FP pública que privada/concertada, i només els graus del J.V. Foix tenen relació amb la indústria, motor econòmic de Rubí.

En aquest sentit, la Junta de Portaveus ha acordat exigir que la Generalitat de Catalunya tingui en compte l’Ajuntament i el Consell de l’FP de Rubí a l’hora de decidir el nou model d’FP al municipi; demanar que comenci a planificar la implementació d’un centre Integrat de Formació Professional a Rubí; instar l’administració catalana perquè incrementi progressivament l’oferta de PFI (Programes de Formació i Inserció); consensuar, juntament amb la Generalitat, la implementació de mecanismes que reforcin la relació entre l’FP i les empreses de Rubí, i instar la Generalitat a reforçar l’FP DUAL mitjançant recursos directes als centres de Rubí, així com ampliar els recursos destinats a l’orientació per a la formació.

La Junta de Portaveus també ha consensuat la moció d’ECP i el PSC en suport a les mobilitzacions del Primer de Maig, Dia Internacional dels Treballadors i Treballadores. Aquesta jornada es va instaurar el 1889, en homenatge als coneguts com a “Màrtirs de Chicago”, els cinc treballadors condemnats a mort per haver participat a les jornades de vaga del primer de maig de 1886 en aquesta ciutat americana, on es reclamava l’aplicació efectiva de la jornada laboral de 8 hores i altres reivindicacions socials. Enguany, els efectes socials, econòmics i laborals ocasionats per la COVID-19 tenen un important pes en aquesta jornada festiva i reivindicativa.

En aquest sentit, el Ple ha acordat donar suport a les mobilitzacions i reivindicacions de les organitzacions sindicals i moviments socials convocants de les activitats del Primer de Maig; instar al Govern de l’Estat a que derogui les reformes laborals regressives i acordi amb els agents socials la pujada del SMI, i instar al Govern de l’Estat a implantar la Renda Bàsica Universal, entre d’altres.

D’altra banda, la moció d’ECP i el PSC per al compliment de les lleis de memòria històrica i pel manteniment del canvi de noms de la llista de carrers de la ciutat d'Oviedo en aplicació de les lleis de memòria històrica ha estat aprovada amb els vots favorables de l’equip de govern ─integrat pel PSC i ECP─, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP). Veïns per Rubí (VR) s’ha abstingut i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) hi ha votat en contra. Concretament, s’ha acordat mostrar la solidaritat de la ciutat de Rubí amb la decisió adoptada per l'anterior govern municipal de la ciutat d'Oviedo de procedir a retirar i eliminar de la llista de carrers de la ciutat els noms d'aquells que van donar suport al cop d'estat de 1936 i el règim franquista i instar l'actual govern municipal perquè procedeixi a la seva immediata restitució en compliment de les lleis de memòria històrica. Fruit d’aquest text, el Ple també ha consensuat instar els Governs estatals, autonòmics i municipals a vigilar el compliment de les lleis de memòria històrica i a l'aportació de recursos públics a entitats i organitzacions de recuperació de la memòria perquè puguin fer efectius els compromisos que inclouen aquestes lleis.

La Junta de Portaveus també ha acordat l’aprovació de la moció presentada inicialment per l’AUP per a què l’Ajuntament de Rubí s’adhereixi al manifest “Per un model energètic sostenible a Catalunya” que promou la Federació d’Ecologistes de Catalunya. Tots els grups han acordat expressar el rebuig del Ple al nou projecte d’alta tensió que ha de dur electricitat des del Segrià/Garrigues fins a la subestació de Rubí, i justificar aquest rebuig a través dels informes ambientals o jurídics preceptius, donat l’impacte paisatgístic i ambiental i el model energètic que comporta.

Per últim, també ha quedat aprovada la moció de Cs per a sol·licitar un augment en la neteja de voreres, parcs i zones escolars amb major incidència de pol·len, gràcies als vots favorables de l’equip de govern, Cs i VR i les abstencions d’ERC i l’AUP. El text proposa instar el Govern municipal a augmentar i reforçar la neteja i recollida de fullaraca i pol·len durant les estacions més prolíferes, a augmentar el reg a pressió constant de les voreres i espais on existeix major incidència d'aquest tipus d'arbre, i a incloure al pròxim “Pla d’Arbrat” l'estudi de viabilitat sobre la substitució de l'arbrat que sigui susceptible de produir al·lèrgies a les zones de més incidència. Segons el govern local, el nou contracte de neteja ja contempla un augment de la neteja i el reg, per valor de 620.000 euros anuals. A més, a les plantacions futures ja es preveu optar per exemplars que tinguin menys incidència al·lèrgica.

 

Mocions que no han arribat a bon port

La moció que presentava VR per a la descentralització d’activitats en espais públics no ha prosperat, ja que l’equip de govern hi ha votat en contra al considerar que les darreres propostes culturals que s’han organitzat a la ciutat ─com ara el Cultàmbula o l’Envelarts el passat estiu─ ja s’han realitzat de forma descentralitzada. Més enllà de les mesures per contenir la COVID-19, el govern municipal també contempla la descentralització d’activitats culturals futures, en la línia del que marcarà el Pla d’Acció i Innovació Cultural. ERC i l’AUP s’han abstingut, mentre que Cs i VR hi han votat a favor.

Tampoc ha tirat endavant la moció de l’AUP per a iniciar un servei d'acompanyament digital permanent. Segons el govern municipal, des del mes de juny de 2020, a l’OAC de Les Torres s’ofereix un suport a l’hora de tramitar determinats ajuts, que tindrà continuïtat. Paral·lelament, des del Servei d’Acció Comunitària també es presta un acompanyament al Pinar, obert a tota la ciutadania des de l’octubre, al qual s’hi pot accedir demanant cita prèvia dos dies a la setmana. Després de detectar la necessitat per part de la ciutadania d’implementar nous punts d’informació, l’Ajuntament ha sol·licitat un acompanyament econòmic a la Diputació per fer realitat aquesta iniciativa. Alhora, el Consistori també està organitzant sessions informatives per millorar les competències digitals dels rubinencs i les rubinenques. L’equip de govern ha votat en contra del text, mentre que la resta de grups hi han votat a favor.

També ha estat rebutjada la moció d’ERC per a l’ordenació dels horts urbans incontrolats. Segons el govern municipal, la major part d’aquestes ocupacions són depredacions del territori i, en aquest sentit, el plantejament del Consistori no és el d’absorbir i regularitzar aquestes ocupacions irregulars, sinó que s’aposta per fer un procés expeditiu com el que es va realitzar al Torrent dels Alous el 2020. A més, s’ha recordat que a la ciutat existeixen els horts municipals de Cova Solera, una part dels quals estan reservats a persones derivades dels Serveis Socials, i que la voluntat és ampliar el nombre de parcel·les disponibles. La moció ha comptat amb els vots favorables de l’oposició i els vots contraris de l’equip de govern.

 

Tràmits econòmics

El Ple ha aprovat un préstec de llarg termini per un import de 12.629.300,58 euros pel finançament d'inversions previstes al pressupost de l'any 2021. L’equip de govern ha votat favorablement aquest punt, mentre que la resta de grups a l’oposició s’han abstingut. Es tracta d’un préstec sota el paraigües de la Diputació de Barcelona que permetrà garantir el menor cost administratiu i financer possible, ja que la major part dels interessos seran subvencionats.

També a nivell econòmic, s’ha aprovat per unanimitat una modificació pressupostària per crèdit extraordinari i suplement de crèdit per fer realitat els diferents projectes dels Pressupostos Participatius prioritzats per la ciutadania: la millora del parc de Ca n’Alzamora; el desenvolupament d’una APP per a famílies amb diversitat funcional; la millora de mitjans, il·luminació i mobiliari de l’Escola de Música; la creació d’un equipament esportiu en un espai urbà segons la proposta del Consell dels Infants; el desenvolupament d’un aparcabicis intel·ligent; la creació de zones d’ombra al parc Rivo Rubeo, i l’execució d’una prova pilot per lluitar contra el mosquit tigre.

Paral·lelament, s’ha aprovat una modificació pressupostària per crèdit extraordinari i suplement de crèdit per permetre que part dels romanents de Tresoreria, una vegada realitzats els ajustos i reserves tècniques pertinents, es destinin a diversos projectes de necessitat per la ciutat, incrementant les partides a disposar dins del pressupost 2021. L’equip de govern hi ha votat a favor i la resta de grups s’han abstingut.

D’altra banda, s’ha donat llum verda a la resolució del contracte de titularitat de PARMER sobre l'aparcament situat al carrer d’Edison, en el marc del concurs de creditors en què es troba l’empresa, amb l’objectiu de tornar a posar a disposició de la ciutadania aquesta instal·lació. L’equip de govern, Cs i VR han votat a favor, mentre que ERC i l’AUP s’han abstingut.

 

Tràmits relacionats amb l’àmbit social

A la sessió d’aquest dijous s’ha aprovat per unanimitat la sol·licitud de la pròrroga del Conveni Interadministratiu per l’any 2022 entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Rubí per a la prestació del servei de llar residència, servei de teràpia ocupacional i servei ocupacional d’inserció per a persones amb discapacitat intel·lectual a Rubí.

També s’ha donat llum verda al Reglament Registre municipal d’habitatges buits, que ha de complir la doble funció de cens d’habitatges que reuneixin els requisits definits a l’article 3 d) de la Llei 18/2007 de 28 de desembre de Dret a l’Habitatge i, a la vegada, identificar els habitatges que puguin ser susceptibles del recàrrec de l’IBI conforme a les condicions establertes a l’ordenança fiscal aplicable. Tots els grups han validat el reglament, excepte Cs, que hi ha votat en contra.

Per últim, s’han modificat, per unanimitat, les bases de subvencions per a la pràctica de l’esport federat, les activitats esportives d’inclusió i la pràctica esportiva extraescolar vinculada als jocs esportius escolars dels menors d’edat del municipi de Rubí, amb l’objectiu de millorar i concretar diversos punts d’aquestes bases per aconseguir que siguin més aclaridores i afavorir la seva tramitació i gestió. Entre d’altres, es concreten els requisits de l’activitat objecte de la subvenció, les condicions de beneficiari i sol·licitant i de la justificació, entre d’altres.

 

Altres tràmits

En relació a l’urbanisme, s’ha declarat la prescripció del dret de l’Ajuntament a liquidar definitivament les contribucions especials per finançar l’execució de les obres del Projecte d’Urbanització del barri de Can Ximelis, sector 38, i l’arxiu de l’expedient de contribucions especials, amb els vots favorables de l’equip de govern i les abstencions de l’oposició. I s’ha acordat l’inici de les actuacions urbanístiques necessàries per finalitzar la urbanització de Can Ximelis. Tots els grups han votat a favor d’aquest punt, excepte l’AUP, que s’ha abstingut.  

A la sessió d’aquest dijous s’ha donat compte al Ple de la morositat i del període mitjà de pagament relatius al quart trimestre de 2020; del Pla pressupostari a mig termini de l’Ajuntament per al període 2022-2024; del Pla anual de control financer i auditories per l'any 2021, i de l'informe resum anual sobre el control intern corresponent a l'any 2020, entre d’altres.

Pel que fa als recursos humans municipals, d’una banda s’ha aprovat una Relació de Llocs de Treball (RLT) exclusivament per al personal directiu professional i diferenciada de la RLT de la resta de l’organització amb els vots favorables de l’equip de govern i l’AUP i l’abstenció d’ERC, Cs i VR. Es tracta d’un nou instrument per a la correcta distribució de funcions administratives i atribució de competències i responsabilitats entre els membres de la corporació, amb l’objectiu de dotar d’una major eficiència l’actuació municipal. I de l’altra, s’ha validat una modificació de la RLT que correspon a diverses millores d’estructuració de diversos llocs de treball de la plantilla municipal, per tal d’assolir una millor adequació a les necessitats de la corporació i a la resolució de disfuncions acumulades al llarg dels anys. L’equip de govern hi ha votat a favor, mentre que els grups a l’oposició s’han abstingut.

A l’inici del ple, s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Paula, de 36 anys (Mansilla de las Mulas, Castella i Lleó) i Pilar, de 50 anys (La Bisbal del Penedès, Tarragona).

Etiquetes