La moda circular i la prevenció de residus tèxtils vertebren la 14a Setmana Europea de Prevenció de Residus
La Gran Acció i el Refira’t, els actes centrals d’aquesta iniciativa, tindran lloc el dissabte 19 de novembre
Rubí celebra un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que es realitza simultàniament arreu d'Europa i que té com a objectiu organitzar accions de sensibilització sobre la necessitat d’evitar la generació de residus. L’edició d’aquest any posa l’accent en la moda circular.
“Som en un moment clau en què hem de fer canvis urgents i profunds en el model de producció i consum del sector del tèxtil i avançar necessàriament cap a un model circular, més sostenible i regeneratiu per al planeta”, ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.
El tèxtil, un repte ambiental i social
El sector del tèxtil és un dels majors consumidors de recursos del món, amb un enorme impacte ambiental i climàtic: si bé es venen 100.000 milions de peces de roba cada any al món, es reciclen menys de l’1% dels residus tèxtils.
A Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 kg de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus tèxtils, un percentatge molt allunyat del de les altres fraccions de residus. Això implica que la gran majoria dels residus tèxtils procedents del postconsum s’incinera o es llença a un abocador. Aquest fet representa la pèrdua de molts recursos que es podrien haver mantingut o reincorporat al sistema productiu.
Rubí disposa de punts de recollida de roba i calçat a tots els barris i a les deixalleries. A més, també es pot optar pel servei de reutilització de La Trocalleria, on la roba i el calçat són els productes més demandats a l’hora de fer intercanvis.
Segons Medrano Muñoz, "el 88% de la roba del nostre armari acabarà a un abocador. Aquest fet no és inevitable i ens ha de fer pensar en com reduïm aquests residus, com donem una segona vida a la nostra roba o, si no hi ha ja més remei, com i a on la llencem perquè sigui reciclada. Aquesta reflexió és un dels elements centrals de les activitats de la Setmana Europea de Reducció de Residus aquest 2022 a Rubí".
La Gran Acció
El proper dissabte 19 de novembre se celebrarà la Gran Acció i el Refira’t de 10.30 a 14 h. En el marc d’aquestes activitats s’habilitaran una desena de punts on la ciutadania trobarà peces tèxtils de segona mà i altres productes als quals se’ls pot allargar la vida útil.
Al carrer de Montserrat es podrà veure l’exposició Segueix el fil, que mostrarà la problemàtica dels residus tèxtils i el seu impacte en el planeta. Al carrer de Maximí Fornés i a la plaça del Doctor Guardiet la ciutadania podrà gaudir del Refira’t, una fira de segona mà organitzada amb la col·laboració de les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA), escoles i comerços de segona mà, que oferirà alternatives per allargar la vida dels productes i en el marc de la qual es podran trobar autèntiques gangues.
També s’han programat activitats infantils. L’Inflable per reciclar saltant estarà operatiu al llarg de tot el matí. Els més menuts podran jugar mentre aprenen a seleccionar els residus. També s’oferiran tallers infantils com Fer titelles amb tèxtil i Clauers fets amb macramé, que es podran realitzar mentre es visiten les paradetes d’Humana i Solidança, dues de les entitats que gestionen els residus tèxtils a la ciutat. I totes aquelles persones que encara no tinguin un claki, en podran recollir un a la parada d’APDIR, on també es podran informar sobre el projecte Rubiclak de recollida d’oli de cuina usat. El Dimecres Manetes al carrer tornarà en aquesta edició de la Gran Acció per donar als rubinencs i les rubinenques l’oportunitat de reparar aparells elèctrics i electrònics. Amb el format “Si ho repares, t’ho quedes!”, la ciutadania podrà optar per portar el seu propi aparell per arreglar o bé reparar-ne un dels que trobarà a la parada i, en cas de deixar-lo com nou, endur-se’l a casa.
Activitats durant la setmana
A partir del dilluns 21 i durant tota la setmana, el projecte Rubiclak s'expandirà a les escoles i instituts, on es repartiran clakis a les famílies nouvingudes. A més, s’estrenaran nous punts de recollida i distribució a la ciutat.
Les escoles de la ciutat participaran d’una activitat per difondre la problemàtica del tèxtil entre les famílies, que consistirà en construir unes bosses aromàtiques amb teles reutilitzades.
Els ecotallers en clau de Re que se celebraran durant la setmana se centraran en els residus tèxtils i se’n realitzarà un de Sashiko o brodat japonès per aprendre a arranjar la roba i un altre de confecció de compreses menstruals. Com cada novembre, tornarà el taller de compostatge per augmentar la xarxa de compostaires de la ciutat.
El servei de reutilització La Trocalleria es mou es traslladarà a diferents barris durant la setmana (Can Fatjó, Ca n’Oriol, El Pinar, Les Torres i el Vint-i-cinc de Setembre) en horaris de matí i tarda per fer arribar més enllà la cultura de l’intercanvi.
I per últim, el Dimecres Manetes es trasllada al Pinar en una edició especial al carrer. Coincidirà el dia 23 amb La Trocalleria es mou i es farà en format “Si ho repares, t’ho quedes” per tal de donar a conèixer aquest servei setmanal d’autoreparació.
Pots consultar el programa de la setmana a www.rubi.cat/sepr.