La mostra “La moto catalana: Història d’una indústria capdavantera” es podrà visitar a partir del 3 de juny (foto: Ajuntament de Rubí)

La nova temporada d’exposicions del MMUC inclou una mostra sobre la moto catalana i una retrospectiva de Pere Català i Pic

A banda de les diferents propostes expositives, el públic podrà tornar a gaudir del cicle d’activitats familiars "Diumenges al MMUC"

El Museu Municipal Castell (MMUC) ja té a punt la seva nova programació. La temporada s’encetarà el 4 de març amb l’exposició Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda. La trajectòria de Català Pic, un dels exponents més importants de la fotografia catalana, permet copsar la quotidianitat de l’ofici i, alhora, seguir de primera mà la història de Catalunya des de la perspectiva d’un intel·lectual.

Català Pic és conegut sobretot com a fotògraf i com a autor del famós cartell Aixafem el feixisme. Es va implicar de ple en la modernització dels pobles de l’interior de Catalunya, promovent el turisme, l’organització dels treballadors i les millores de les infraestructures econòmiques, socials i culturals. Seduït per l’avanguarda parisenca, va introduir la fotografia i el pensament psicològic en la publicitat. És un dels exponents més destacats de l’aplicació del fotomuntatge del sud d’Europa. Juntament amb Jaume Miravitlles, va participar en la creació del Comissariat de Propaganda de la Generalitat i va ser-ne el cap d’Edicions. L’exposició sobre Català Pic es podrà visitar fins al 16 de maig.

La següent mostra que s’instal·larà al MMUC serà La moto catalana: Història d’una indústria capdavantera, que estarà oberta del 3 de juny al 19 de setembre. Es tracta d’una exposició dedicada a les nostres motos i, en especial, a tots aquells pioners que van posar la base d’una de les indústries més brillants de Catalunya, forjant una gran afició que encara persisteix avui dia. Perquè més enllà de les grans marques que van assolir un gran prestigi internacional (Bultaco, Montesa, OSSA o Derbi), no són tants els que coneixen que la geografia catalana ha acollit més d'un centenar i mig de fàbriques de motos.

El món del treball industrial tancarà la temporada al MMUC. Del 7 d’octubre al 8 de gener, els i les visitants podran conèixer el rerefons social que va propiciar la lluita dels obrers i obreres catalans per unes condicions de vida i de treball dignes i per aconseguir el reconeixement dels seus drets socials.

 

Exposicions a les subseus del MMUC

L’Espai Expositiu Antiga Estació i l’Espai Expositiu Aula Cultural també oferiran tot un seguit d’exposicions els propers mesos.

En el cas de l’Aula Cultural, els rubinencs i les rubinenques podran visitar Victor Mateo. Obra pictòrica del 4 de març al 2 de maig. L’artista (Tànger, 1945), hereu de la tradició de l’expressionisme abstracte, es caracteritza per expressar, sense límits, les preocupacions més vivencials, utilitzant la pintura com a llenguatge dels sentiments. Fidel als principis bàsics del llenguatge no representatiu, la seva pintura se submergeix en la pròpia essència.

Del 3 de juny al 31 de juliol serà el torn de l’artista rubinenc Rafa Gascón, que esposarà Realisme vs bucolisme. L’escultor, que es va formar a l’Escola d’Art i Disseny de Rubí (edRa) i va rebre influències del mestre Pep Borràs, transmet un llenguatge propi en el qual la matèria, convertida en ombra per efecte de la llum, es projecta més enllà dels límits físics de l’escultura. Gascón presentarà la seva evolució com artista i exposarà les seves darreres obres combinades amb produccions més antigues.

Una altra de les propostes que es podrà veure a l’Espai Expositiu Aula Cultural serà Bitter Sweet Soft. La resiliència del poble sahrauí, del 16 de setembre al 31 d’octubre. Aquest projecte enfoca la seva mirada en la vida quotidiana, on la família és la pedra angular dels campaments. En aquest paratge inhòspit, també hi brollen esperances: els seus habitants s’aixequen per a rebel·lar-se contra la condemna de l’oblit, contra la desolació. Criden, amb veu aspra, que encara queden forces per seguir lluitant.

I els tradicionals diorames de Nadal tancaran temporada a l’Aula Cultural del 12 de desembre de 2021 al 9 de gener de 2022. Diferents membres de l’Associació de Pessebristes de Rubí construeixen cada any uns pessebres de gran format, on es representen les diferents escenes de la infància de Jesús.

Pel que fa a l’Espai Expositiu Antiga Estació, la temporada arrencarà l’11 de febrer amb Un nuevo resurgir, de l’Associació Mujeres Creativas del Vallès. Les vuit artistes que participen en aquesta mostra, que es podrà veure fins al 14 de març, expressen amb delicadesa que la il·lusió va més enllà de tota creativitat.

L’escultor Xavier Costa, que després d’una llarga trajectòria artística ha decidit instal·lar el seu taller a la nostra ciutat, exposarà Màscares del 30 d’abril al 18 de juliol. Es tracta d’una selecció d'obres en pedra i fusta que representen diferents fisonomies.

Del 9 de setembre a l’1 de novembre, els i les artistes del taller de l’Anna Tamayo oferiran la mostra col·lectiva Remedios Varo. El Surrealisme reinterpretat.

I, per finalitzar, el Museu Municipal Castell (MMUC) exposarà les darreres incorporacions al fons municipal del 18 de desembre al 31 de gener del 2022.

 

Diumenges al MMUC

A banda de l’activitat expositiva, el Castell manté una programació regular de tallers familiars sota el títol Diumenges al MMUC. Totes aquestes propostes són gratuïtes i s’adrecen a infants d’entre 3 i 12 anys.

La programació per a aquest 2021 és la següent:

  • 21 de març: Espectacle de titelles. La Caputxeta vermella i el follet. A càrrec de Titelles Vergés.
  • 25 d’abril: Espectacle de màgia. A càrrec d’Òscar SanJuan.
  • 23 de maig: Petits Cuiners. A càrrec d’Artistic Events (aquest espectacle es dirigeix a nens i nens de 5 a 12 anys).
  • 24 d’octubre: Taller la Castanyera. A càrrec d’Artistic Events.
  • 21 de novembre: Taller de boles de Nadal personalitzades. A càrrec d’Artistic Events.

Per assistir a aquestes activitats cal inscriure-s’hi prèviament a través de l’adreça de correu electrònic museu@ajrubi.cat.