Joves treballant en el mural del projecte "AraArt" (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La primera edició de la COLOR Week acosta a la ciutadania el projecte COLOR

L’esdeveniment ha inclòs més de 40 activitats, entre les quals figuraven conferències, concerts, tallers familiars i intervencions a l’espai urbà

Aquest diumenge s’ha tancat la primera edició de la COLOR Week, un esdeveniment nascut en el si del projecte COLOR que tenia per objectiu celebrar les singularitats de Rubí i fer-ne partícip tota la ciutadania, des de la infància fins a la gent gran. Durant vuit dies, diversos espais del municipi han estat la seu de més de 40 activitats: conferències, cinefòrums, concerts, representacions teatrals, visites guiades, formacions i intervencions artístiques a l’espai urbà que han servit per entretenir, adquirir nous coneixements i també reflexionar sobre diferents realitats.

Tal com ha destacat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, “malgrat les limitacions que suposava treballar en un context de pandèmia, aquesta primera edició de la COLOR Week ens ha servit per fer extensiva a la població la filosofia que hi ha darrere del projecte COLOR, una feina transversal i compartida que reivindica la identitat rubinenca i els seus trets diferencials”. Per a la primera edil, la riquesa de les activitats proposades ha plasmat de manera exemplar els “colors” de Rubí, “una ciutat diversa, plural, creativa i innovadora”.

El regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, ha afegit: “La programació de la COLOR Week ha estat un espai trobada que ens ha permès aprendre, contrastar idees sobre qüestions que ens preocupen i també gaudir de la creativitat a peu de carrer, gràcies a la implicació d’edRa i dels i de les artistes locals”.  

Un dels grans eixos de l’esdeveniment ha estat la divulgació. A través de cinc conferències i d’un cinefòrum, la COLOR Week ha abordat diferents temàtiques vinculades al projecte COLOR i a la promoció d’un Rubí divers i inclusiu. L’expert Pere Ortega hi ha parlat sobre les tendències del color en el disseny i l’arquitectura; els professors de psicologia Andrés di Masso i Sergi Valera han desgranat els aspectes socials de l’urbanisme; el professor d’història David Fernández de Arriba i el president d’Amical Mauthausen, Enric Garriga, han mostrat la relació entre el còmic i la memòria històrica; els fotògrafs Carles Mercader i Enric Montes han ofert una xerrada sobre el color en la fotografia; i les professores de psicologia María Palacín i Elena Sorribes han tractat les emocions i els seus colors. Tot plegat s’ha completat amb l’activitat organitzada al voltant del curmetratge Guillermina, que ha permès posar a debat les dificultats que pateixen les persones migrades.

Precisament el tema de la discriminació, ja sigui per motius racials o de gènere, ha estat present en altres propostes de la COLOR Week. Aprofitant la coincidència amb la commemoració del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial (21 de març), s’ha organitzat l’acció sorpresa i participativa Trencant murs, que volia sensibilitzar la ciutadania sobre els prejudicies que pateixen les persones migrades. D’altra banda, Rubí Jove ha programat un cinefòrum sobre la visibilitat trans.

 

Accions comunitàries i intervencions a l’espai urbà

Un altre dels eixos importants de la COLOR Week han estat les diferents accions que s’han dut a terme al carrer i que han permès sumar colors al paisatge urbà de Rubí. La participació de l’Escola d’Art i Disseny edRa ha estat clau per dur a terme moltes d’aquestes iniciatives. En el marc de la proposta Animal Art, per exemple, infants dels tallers d’expressió artística del centre han omplert un dels murs de la plaça de la Nova Estació amb dibuixos d’animals realitzats per alumnat de tres escoles de les escoles Mossèn Cinto, Pau Casals i Ca n’Alzamora. L’Escola d’Art i Disseny també ha intervingut a la zona de pas entre l’edifici de l’Escardívol i el solar de Correus, pintant unes barreres de formigó amb els hexàgons característics de COLOR; i ha col·laborat amb alumnat de l’Institut Duc de Montblanc i de l'Escola Montessori en la iniciativa AraArt, tot creant un mural inspirat en aquest darrer centre.

Des de Rubí Jove als Barris, també s’ha impulsat l’acció comunitària La nostra identitat, dins la qual diverses joves d’El Pinar han participar en un taller artístic i han decorat amb pintura els bancs situats davant del centre cívic del barri.

L’art urbà ha estat una de les cares més visibles de la COLOR Week. Durant dues setmanes, el grafiter rubinenc Urih ha treballat en un nou i espectacular mural inspirat en Les aventures de Pinotxo. La pintura, que va finalitzar el passat dijous, es troba en un dels edificis situats entre la plaça de la Constitució i el passeig de Les Torres.

Precisament aquest grafiti ha estat un dels molts punts d’interès de les dues rutes d’art urbà organitzades per Rubí Jove, una adreçada a la ciutadania en general i una altra exclusivament per a gent gran.

 

El retorn del públic

Una de les fites d’aquesta primera edició de la COLOR Week ha estat la recuperació dels concerts amb públic presencial i, per tant, de les sensacions de la música en directe, després d’un any de pandèmia. L’esdeveniment es va inaugurar el dia 21 de març, Dia Internacional del Color, amb una actuació de l’Orquestra de Cambra de l’Escola Municipal de Música Pere Burés a El Celler. A més, en el marc de la programació de la COLOR Week, ha tornat el cicle d’actuacions musicals envelaRts amb dos concerts a la plaça del Celler Cooperatiu. El primer, a càrrec de Sr. Chen i, el segon, de Linotip.

Dins d’aquest apartat cultural, els rubinencs i rubinenques també han pogut gaudir d’altres propostes, com la celebració del Dia Mundial del Teatre amb tres píndoles escèniques al Teatre Municipal La Sala o la representació de l’obra Manual de supervivència. Homenatge a Boris Vian.

La programació de la COLOR Week s’ha completat amb dues accions formatives adreçades a millorar la competitivitat dels comerços i empreses de la ciutat.

Les millors imatges i vídeos que ha generat l’esdeveniment es poden veure a la pàgina web municipal.